Ne söpörd a szőnyeg alá a problémát – meg fogja köszönni az intim régiód

Szponzorált tartalom

2024. március 6. Kontent

vg1_1.jpg

A hüvely érzékeny terület, baktériumflórájának egyensúlya könnyen felborul, ami kellemetlen fertőzések kialakulásához, kezeletlenül pedig szövődményekhez vezethet. Ne várd meg, amíg nagyobb lesz a baj, figyeld a tested jelzéseit, és az egészséged megőrzése érdekében rendszeres szűrővizsgálatokra is járj!

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy mi, magyarok sokszor csak akkor megyünk orvoshoz, ha már komolyabb a baj. Igaz ez az intim problémáinkra is. Egy kis folyás vagy viszketés fölött sokan szemet hunynak, „majd elmúlik”, gondolják, és csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már tényleg elviselhetetlen a probléma. Pedig a hüvelyi egészség életünk egészére hatással van. A kezeletlen fertőzés a kellemetlen testi tünetek mellett mentálisan is megterhelő lehet. A rendszeres kivizsgálás segít időben felismerni a betegségeket, így sokat tehetünk általa a szervezetünk egészségének megőrzéséért.

Ez történik egy szűrővizsgálaton

Egy általános szűrővizsgálat során az orvos egyebek között a hüvely esetleges fertőzéseit is vizsgálja. Ilyen például a bakteriális vaginózis, amivel a nők nagy százaléka legalább egyszer találkozik élete során. Ez a leggyakoribb hüvelyfertőzések egyike, amit a baktériumflóra természetes egyensúlyának felborulása okoz. A hüvelyváladékban található Lactobacillusok védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben, ám ha számuk csökken, a hüvely enyhén savas pH-ja lúgosabbá válik. A megváltozott közegben elkezdenek szaporodni a hüvelyflórában élő, addig ártalmatlan baktériumok, amelyek nagyobb létszámban már kellemetlen panaszt okoznak.

Árulkodó jelek

A bakteriális vaginózis jellemző tünete a hüvelyi diszkomfortérzés, a kellemetlen, gyakran halra emlékeztető szagú hüvelyváladék, a szürkésfehér, bőséges, vizes állagú folyás, illetve ritkábban égő érzés. Könnyen összetéveszthető a hüvelygombával, a pontos diagnózisért érdemes orvoshoz fordulni.

Majd elmúlik magától…

A bakteriális vaginózis sok esetben enyhe tünetekkel jár, ettől még nem szabad félvállról venni: még viszonylag csekély panaszok is jelezhetik a hüvely egészségével kapcsolatos problémákat. Ezért fontos figyelni magad, hogy felismerd a jeleket és időben a gyógyulás útjára léphess.

Jó, ha tudod, hogy a kezeletlen fertőzés nagyobb problémákhoz és szövődményekhez vezethet. Kihathat a termékenységedre, hajlamosabbá tehet szexuális úton terjedő betegségekre, sőt, a terhesség során megnövelheti a koraszülés, az idő előtti burokrepedés vagy akár a vetélés rizikóját.

A fertőzés sok nőnél tünetmentesen van jelen, és ritka, hogy a bakteriális vaginózist magától leküzdi a szervezet. Egy orvosi vizsgálat segíthet felismerni a fertőzést vagy annak esetleges utóhatásait.

Biztos a vécén kaptam el...

A tévhitekkel ellentétben ez a fertőzés nem kapható el a mosdóban, ahogyan nemi úton sem terjed. Ám hatással lehetnek rá hormonális változások, a szexuális szokásaid (például, ha gyakran váltogatod partnereidet), de számos életmódbeli tényező is előidézheti. Ilyen például a tangaviselés, az éjszakai tamponhasználat, a méhen belüli fogamzásgátlók alkalmazása, a nem szellőző fehérneműk, az illatosított szappanok vagy az intim mosakodók használata.

A tested jelzéseit figyelve sokat tehetsz a hüvelyi egészséged megőrzése érdekében, ha időben felismered a problémát, egészségesebb életet tudsz élni. Fektess energiát a tudatos önvizsgálatba és ne lógd el a rendszeres szűrővizsgálatokat sem!

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2118343335
süti beállítások módosítása