Csöbörből vödörbe: kiút az intim betegségek örvényéből

Szponzorált tartalom

2022. október 12. Kontent

shutterstock_1777440266_uz3.jpg

Felfázásból hüvelyi fertőzés, bakteriális vaginózisból hólyaghurut: ördögi kör, ami rengeteg bosszúságot és fájdalmat okozhat. Némi odafigyeléssel megszakítható a fertőzések sorozata.

A hólyaghurut fájdalmas tünetei rengeteg nő mindennapjait keserítik meg, sok esetben még a szexuális életbe is bezavarhatnak, ahogy a bakteriális vaginózis is számos kellemetlenséggel jár. Amennyiben nem szeretnéd, hogy a két betegség felváltva okozzon bosszúságot, érdemes egy kis időt szánni arra, hogy megismerd az említett kórképek kialakulásának hátterét. Megelőzéssel ugyanis kivédhető, hogy a kellemetlen panaszok újra és újra felbukkanjanak.

A két betegség nem véletlenül jár kéz a kézben

Bakteriális hüvelyfertőzés akkor alakul ki, amikor a hüvely természetes baktériumflórájának egyensúlya valamilyen okból felborul. A hüvely védelmi vonalát alkotó Lactobacillusok száma ilyenkor csökken, és elszaporodnak a szintén a hüvelyben élő, de normál körülmények között problémát nem okozó baktériumok. Ekkor jelennek meg a kellemetlen tünetek: a bőséges, halszagra emlékeztető folyás, esetenként a viszkető, olykor égő, csípő érzés is, ami vizelés vagy nemi aktus közben fokozódhat. A megfelelő és hatékony kezelés nélkül fennáll az esély a fertőzés kiújulására, amely krónikussá is válhat, sőt, még hólyaghurutot is okozhat.

De mi köze a hüvelynek a hólyaghoz?

Nagyon is sok: a hüvelyben elszaporodó baktériumok ugyanis nem maradnak ott, hanem eljuthatnak egészen a húgyhólyagig. Ott szintén szaporodni kezdenek, húgyúti fertőzést, hólyaghurutot okozva, rosszabb esetben úgynevezett felszálló fertőzés alakulhat ki, abból pedig kismedencei gyulladás is létrejöhet.

A gáttájékon a hüvelybemenet, valamint a végbél- és a húgycsőnyílás igen közel van egymáshoz, így az említett testüregekből származó baktériumok a rövid, mindössze néhány centiméteres húgycsövön át könnyen elérik a hólyagot. Épp ezért nagyon fontos, hogy a WC-használat után a helyes irányba töröljük meg az intim testrészünket.

A hólyagban elszaporodó bacik fájdalmas tünetekkel, gyakori pisilési ingerrel és csípő, görcsös vizeléssel adnak hírt magukról.

Fordítva is követheti egymást a két betegség

Amikor hólyaghuruttal küzdünk, sok esetben antibiotikumot ír fel számunkra az orvos. Az antibiotikum azonban nem feltétlenül csak a kórokozókat pusztítja el, hanem a szervezet számára hasznos mikroorganizmusokat, köztük a hüvely védelmét ellátó tejsavbaktériumokat is, amelynek következtében felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya, és elszaporodhatnak az ott élő kórokozók. Épp ezért nagyon fontos, hogy az antibiotikum-kúra után a patikában szerezzünk be hüvelyflóra-regeneráló készítményt, mert az segít megelőzni a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulását.

A megelőzést azzal is segíthetjük, ha kerüljük mindazokat a tényezőket, amelyek negatív hatással lehetnek a hüvelyflóránkra. Ezért inkább viseljünk pamut fehérneműt a műszálas helyett, irrigátort csakis akkor használjunk, ha az orvos úgy rendeli, mellőzzük az illatos intim mosakodókat, mossunk mindig kezet WC-használat előtt és után is, és ne feledjük a helyes törlésirányt: mindig elölről hátrafelé. Ami pedig a hólyagunkat illeti: fogyasszunk elég folyadékot, járjunk rendszeresen pisilni, ne tartogassuk a vizeletet, sőt, szex után is irány a WC.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1017943020
süti beállítások módosítása