Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Önfeledt nemi élet és hüvelyi egészség? Lehetséges!

Szponzorált tartalom

2024. március 29. Kontent

vg8.jpg

Ma már evidencia a szexuális szabadság, ám nem szabad elfelejteni a felelősségünket abban, hogy a szexuális életünk terén is tudatos döntéseket hozzunk, mert ezzel az egészségünket is óvjuk.

Szexuális szabadság: a női jogok egyik sarokköve

A női jogok és a szexuális szabadság közötti kapcsolat erős és szoros. A nőknek mindenhol a világon joga van a szexuális élethez és annak élvezetéhez. 2004-ben a World Association for Sexology (Szexológiai Világszövetség) meghatározta a szexuális jogokat, amelyeknek egyik sarokköve a szexuális magánélethez való jog, valamint a szexuális döntés joga, ami azt jelenti, hogy a szexualitását mindenkinek joga van megélni mindaddig, amíg mások jogát nem sérti. A szexuális jogok közé tartozik a tudományosan megalapozott szexuális információkhoz való hozzáférés joga is, vagyis a társadalom felelőssége, hogy ezek az információk mindenkihez eljussanak. Épp ezért a szexuális szabadság mellett fontos hangsúlyozni a felelősségteljes és tudatos döntéshozatal jelentőségét a szexualitásunk terén is.

Vagyis az örömteli szexuális élet megélése mellett saját egészségünkre is  oda kell figyelnünk. Tudatos döntéseink – például a megfelelő védekezés vagy a rendszeres orvosi ellenőrzésen való részvétel – támogathatják szexuális szabadságunkat és a vaginánk egészségét egyaránt.

Bakteriális vaginózis és a szexuális szokások

Az elmúlt 30 évben több komoly vita folyt arról, hogy a bakteriális vaginózis szexuális úton terjedő betegség-e, vagy egyszerűen a hüvelyi mikroflóra egyensúlyának zavara, amely számos külső hatás vagy tényező következményeként keletkezhet. Annak ellenére, hogy a jelenlegi tudományos álláspont szerint a bakteriális vaginózis nem szexuális úton terjed, bizonyos szexuális szokások hatással lehetnek a hüvelyi egészségünkre. Ezért fontos tudni, hogy mely szokások járulhatnak hozzá a bakteriális vaginózis kialakulásához.

  1. Partnerek váltogatása: A gyakori partnercserék növelhetik a bakteriális vaginózis kialakulásának kockázatát. A gyakori csere ugyanis megzavarhatja a hüvelyi mikrobiom egyensúlyát.
  2. Óvszer használatának hiánya: Az óvszer nélküli szexuális aktus szintén befolyásolhatja a hüvely természetes bakteriális egyensúlyát, ami a „rossz” baktériumok elszaporodásához és végül bakteriális vaginózishoz vezethet. Bár téves feltételezés, hogy a fertőzés szexuális kapcsolat útján terjed – ezért sem szerepel a bakteriális vaginózis a nemi betegségek között –, az óvszer használata nemcsak a terhesség elleni védelemre szolgál, hanem a női egészség megóvására is. Fontos azonban tudni, hogy két nő közötti szexuális aktus során a bakteriális vaginózis terjedésére nagyobb esély van, ha az egyikük a fertőzéstől szenved.
  3. Intimhigiéniás termékek túlzott használata:
    Az intimhigiéniás termékek, például illatos tusfürdők vagy intim öblítők használata megzavarhatja a hüvelyi pH-t, növelve ezzel a bakteriális vaginózis kockázatát. Az egyszerű, pH-semleges termékek használata ajánlott a hüvely egészségének megőrzése érdekében. Fontos továbbá tudnunk, hogy a nemi szervek mosása, a szex utáni pisilés vagy zuhanyozás nem akadályozza meg sem a bakteriális vaginózist, sem pedig bármely szexuális úton terjedő betegség terjedését.

A bakteriális vaginózis és a szexuális élet

A bakteriális vaginózis egyik gyakori tünete a megnövekedett mennyiségű, bőséges hüvelyváladék, amely a szokásosnál hígabb állagú. Szintén gyakori tünet a kellemetlen „halra emlékeztető” szag, mely a szexuális aktus után erősebben jelentkezik. Diszkomfort érzés is megjelenhet a hüvely területén, illetve a fertőzéstől irritált hüvely miatt olykor a szexuális aktus fájdalmassá vagy kellemetlenné válhat.

A tünetek hatással vannak szexuális életünk minőségére, habár a bakteriális vaginózis kezelése alatt egyébként is javasolt tartózkodnunk az intim együttlétektől. A bakteriális vaginózis kezelését követően nem biztos, hogy máskor nem jelenhet meg a fertőzés. Ha tudjuk, hogyan csökkenthetjük megjelenésének kockázatát, illetve tisztában vagyunk a tünetekkel, időben elcsíphetjük a betegséget, és így önfeledtebb lehet a szexuális életünk.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5318361803
süti beállítások módosítása