Tippek, hogy a menopauza könnyebb legyen a mindennapokban

Szponzorált tartalom

2023. május 4. Kontent

shutterstock_1318953908_ck1.jpg

A menopauza a női lét velejárója, amely nem kevés testi és lelki változással jár. Ugyanakkor felesleges rettegni tőle, némi felkészüléssel könnyen meg lehet ugrani az akadályokat. Ehhez nem árt tudni, hogy mi történik ilyenkor a testünkben.

A menopauza idején megannyi tünettel találkozhatunk, jöhetnek hőhullámok, pluszkilók, álmatlanul átforgolódott éjszakák, és bizony odalent is felborulhatnak a dolgok, pontosabban a hüvelyflóra sérülékeny egyensúlya.

Érzékeny univerzum, ami minket véd

A hüvelyi mikrobiom összetett és lenyűgöző ökoszisztéma, amely fontos szerepet játszik a nők egészségében. Az apró mikroorganizmusok millióiból álló hüvelyflóra feladata, hogy megelőzze a betegségeket és fertőzéseket. Az egészséges hüvelyi mikrobiom-univerzumot a Lactobacillusok uralják, amelyek fontos szerepet játszanak a hüvelyi pH egészséges, enyhén savas szinten tartásában. Ez segít megakadályozni, hogy a káros baktériumok és gombák elszaporodjanak ezen a területen. Ha azonban a hüvelyi mikrobiom egyensúlya felborul, a nők számos kellemetlen tünetet tapasztalhatnak. Ezek közé tartozhat a hüvelyszárazság, amely nem csupán a nemi hormonok csökkenésének, de a különböző hüvelyi fertőzések, így a bakteriális vaginózis vagy a gombás fertőzések velejárója is lehet. Utóbbiak ráadásul viszketést, irritációt, folyást, időnként kellemetlen szagot is okozhatnak.

A hüvelyi mikrobiom felborulásának gyakori oka bizonyos termékek, például az illatosított szappanok, tusfürdők vagy más higiéniai termékek használata. Ezek megváltoztathatják a hüvely savas pH-ját, ezáltal a káros baktériumok túlszaporodásához vezethetnek. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az étrend és az életmódbeli tényezők – egyebek között a magas cukortartalmú vagy feldolgozott élelmiszereket tartalmazó étrend – szintén hatással lehetnek a hüvelyi mikrobiomra. A hormonháztartás jelentősebb változásait is megérzik a nők odalent: ilyen a pubertáskor, a várandósság vagy a menopauza időszaka.

Nem ördögtől való

A változókor, illetve a menstruáció végleges megszűnése, a menopauza a nők életének egyik elkerülhetetlen fázisa, amely általában 45 és 55 éves kor között zajlik. Ez az időszak számos fizikai és hormonális változást hoz a szervezetben, amelyek hatással lehetnek a hüvelyflóra egyensúlyára.

A változókor idején a szervezetben az ösztrogén nevű hormon szintje jelentősen csökken. Ez a hüvelyszövetekben is jelentős változásokat okoz: a hüvelyfal elvékonyodik, a hüvely nedvessége csökken. Mindez – különösen kezeletlen esetben – táptalajt teremthet a káros baktériumok túlszaporodásának is, ami hüvelyi fertőzésekhez és egyéb szövődményekhez, például gyakoribb felfázáshoz vezethet.

Így óvhatod a hüvely egészséges állapotát

Az egészséges hüvelyi mikrobiom fenntartása érdekében a menopauza alatt is fontos, hogy különböző taktikákat alkalmazzunk.

  • Az alacsony cukortartalmú és magas rosttartalmú étrend a súlykontroll mellett elősegíti a jótékony hatású baktériumok növekedését a szervezetben, így kedvező hatással lehet a hüvely védelmét fenntartó tejsavbaktériumokra is.
  • Igyunk eleget! A szervezet megfelelő hidratáltságának biztosítása jó módja az egészséges hüvelyi mikrobiom fenntartásának. A sok víz és más (nem alkoholos, koffeines, cukros) folyadék fogyasztása segíthet megelőzni a hüvelyszárazságot, és csökkentheti a fertőzések kockázatát.
  • Fontos a helyes higiénia, ami azt is jelenti, hogy ne vigyük túlzásba a tisztálkodást, mert az eltávolíthatja az egészséges baktériumokat. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.
  • Az erjesztett élelmiszerek, például a joghurt és a kimchi rendszeres fogyasztása segíthet a jótékony Lactobacillusok, azaz tejsavbaktériumok állományának növelésében.

Mi történik, ha mégis furcsa tüneteket észlelünk?

Előfordulhat, hogy a megelőzést célzó életmódi változtatások nem lesznek elegendők, és szokatlan tüneteket észlelünk. Ilyenkor nem szabad egy legyintéssel elintézni, kérjük szakember segítségét, aki megállapítja, hogy hüvelyszárazságról vagy hüvelyfertőzésről van-e szó, és ennek megfelelően javasol valamilyen – általában lokálisan ható – készítményt.

A hüvelyszárazságra helyi hatású hidratáló, hormonmentes vagy esetleg hormontartalmú készítmények kúraszerű vagy rendszeres használata javasolt. Hüvelyfertőzésre pedig probiotikumot és tejsavat tartalmazó, helyileg ható készítmények használata ajánlott.

Hirdetés

 

A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitoval_legfrissebb.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7018112792
süti beállítások módosítása