A menopauza kihívásai és megoldásai

Szponzorált tartalom

2024. február 27. Kontent

ck8.jpg

Ma már teljesen természetes, hogy beszélünk a menopauzáról, ebben sokat segítettek olyan ikonok, mint Jane Fonda vagy Angelina Jolie, akik a nőiességüket nem az évek számában mérik, és nem hajlandók meghajolni olyan társadalmi elvárások előtt, amelyek a változókorban érő nőket arra kényszerítenék, hogy ne beszéljenek testük változásairól. Ezek közé tartozik a hüvelyszárazság is, amelyről ugyan még mindig kicsit feszengve, de azért már egyre gyakrabban diskurálnak a nők.

Az elmúlt évtizedekben egyre több ismert nő hívta fel a figyelmet arra, hogy a változókor időszaka nem titkolandó, mindemellett filmek és színházi darabok is foglalkoznak a témával. Ezekről a nőkről bővebben mi is írtunk már a Gyógy Tudoron például  ebben a cikkünkben, amelyben olyan nagy nevek, mint Angelina Jolie vagy Michelle Obama is kifejtette, hogy a női testben fantasztikus erő lakozik, hiszen a megtermékenyüléstől kedzve, a szülésre való felkészülésen, a szülésen át egészen a menopauzáig rengeteg változásra, teljesítményre képes.

Elérkezve a változókorhoz újabb szakaszt él meg a női test, amelyben akadnak nagy magasságok és mélységek is, de ezek csak még inkább azt mutatják, hogy milyen erősek a nők.

A változókor egyik gyakori velejárója a hüvelyszárazság, amely minden második nőt érint, de a tévhitekkel ellentétben a fiatalabb korosztályban is előfordul, például szülés után vagy egyéb okok miatt. Erről a problémáról is érdemes nyíltan beszélni, mint bármilyen más betegségről, ráadásul könnyen kezelhető, ezért nem is kell tartani tőle.

Fontos tudni, hogy nemcsak a menopauzában lévő nőket érinti a hüvelyszárazság. Igaz, hogy csak átmenetileg, rövidebb-hosszabb időre, de a fiatalabb korosztályban is megjelenhet, különösen szülés után vagy egyéb okokból. Emellett olyan nőket is érint, akik nem feltétlenül tapasztalják a leggyakoribb menopauzás tüneteket, mégis a hüvelyszárazság kellemetlenségeivel küzdenek.

A menopauza hosszú távú kihívása

Ilyenkor sajnos a hüvelyszárazság krónikus állapot, és hogy ne rontsa nagy mértékben az érintettek életminőségét, folyamatos kezelést igényel. A szégyen, illetve az információhiány miatt azonban az ilyen problémával élők nagy része fel sem keresi az orvost, noha számos hatékony kezelési lehetőség áll a rendelkezésre.

Elkerülhetetlen szövődmények

A hüvelyszárazság kezeletlenül nemcsak az életminőséget rombolhatja, de szövődményekkel is járhat. A hüvelyfertőzések és húgyhólyagfertőzések gyakori megjelenésének kockázata jelentősen megnő. Az érzékenyebb és kiszáradt hüvelyhám könnyebben sérül, ezáltal a kórokozók bejutási lehetősége nő, a helyi védelem pedig gyengül. Épp ezért nagyon fontos, hogy a tünetekkel orvoshoz forduljunk és megfelelő kezelésben részesüljünk, amennyiben ez elmarad, további fájdalmas következményekkel számolhatunk. Az orvoshoz fordulás nemcsak a tünetek enyhítésében, de a szövődmények megelőzésében is segíthet.

A változókorban lévő nőknek meg kell érteniük, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal és többféle hatásos kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Ma már számos támogatói csoportot, edukatív oldalt is találunk a közösségi médiában, ahol biztonságos körben beszélhetünk az új időszak kihívásairól és a lehetséges megoldásokról. 

A lokális kezelési lehetőségek közé tartoznak a hormontartalmú hüvelyi gyógyszerek, a hüvelyi lézerkezelések és a mindenki számára elérhető hialuronsavas készítmények. A hialuronsav kiváló hidratáló és regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik, mint jótékony hatású összetevő, a kozmetikai készítményekben is gyakran megtalálható. Mint ahogy az intim hidratálókban is, amelyek hüvelykúpok, krémek formájában érhetők el, és hatékony segítséget jelentenek a hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésében és a hüvelyhám regenerálásában.

A hüvelyszárazság tehát nemcsak egy kényelmetlen tünet, hanem hosszú távon szövődményekkel is járhat. Az érintetteknek ezért fontos segítségért szakemberhez fordulni, hiszen számos hatékony kezelési lehetőség áll már rendelkezésre. Az előítéletek lebontása és a megelőzés segíthet abban, hogy a menopauza időszaka ne csak kihívásokat, hanem megoldásokat is hozzon az érintettek számára.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!                                                                                                       
A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket.  A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező, viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1318325745
süti beállítások módosítása