A vaginánk is velünk együtt változik

Szponzorált tartalom

2024. február 20. Kontent

ck6.jpg

Az élet minden szakaszában változik a testünk, és ezek a változások természetes részei a korosodás folyamatának: ahogy jönnek a szarkalábak és az ősz hajszálak, ugyanúgy nyomot hagy az idő a vaginánkon is. Ismerd meg a női intim terület természetes stációit és azt, hogy miként határozzák meg ezek az életkori változások a vagina egészségét, valamint a kényelmet.

Az idő múlásával a testünk minden porcikája alakul, és egy ponton bizony öregedni kezd. Nálunk, nőknél ráadásul a hormonháztartásunk változásai is nagy hatással vannak a fizikai és a lelki állapotunkra csakúgy, mint a vaginánkra.

Ha azonban tudjuk, melyik életszakaszban, milyen változásokra számíthatunk, könnyebben felismerhetjük a tüneteket, ahogy arra is felkészülhetünk, miként kezeljük a negatív változásokat. A jó hír, hogy ma már nem kell minden kellemetlen panaszt elviselnünk, a modern technológia és a tudomány folyamatos fejlődése lehetővé teszi számunkra, hogy egyes panaszokat csökkentsünk vagy akár teljesen megszüntessünk.

Nézzük, milyen életszakaszok befolyásolják a vaginánk jóllétét.

Pubertáskor: a kezdetek

A pubertás időszaka a lányok életében egy rendkívül fontos és dinamikus folyamat. A szeméremajkak méretének növekedése, a fanszőrzet megjelenése és a hüvelyváladék termelése mind a reproduktív rendszer fejlődésének jele. Ez az időszak alapjaiban változtatja meg a női testet, és a későbbi életszakaszokra is hatással lehet.

Szülés: a próbatétel

A hüvelyi szülések szintén jelentős hatással vannak a vaginális területre.
A medencefenék izmainak megnyúlása, a hüvely tágulása és a külső rész megereszkedése mind olyan változások, amelyekkel a nők szembesülhetnek a szülés után. Sok nő tapasztal átmeneti hüvelyszárazságot ebben az időszakban, amely a hormonális változások és a szervezet regenerációs folyamatai miatt következhet be. Nagyon fontos azonban szem előtt tartani, hogy a test csodálatosan regenerálódik, pláne, ha teszünk érte. Szerencsére a várandós nőknek megannyi információ áll a rendelkezésükre, ami lehetővé teszi, hogy szülés után a megfelelő módon rehabilitálják az intim testrészüket is. Online vezetett programmal már megteheted ezt otthonról is – szuper hatékonyan és időben rugalmasan. Sőt, a YouTube-on még ingyen is találsz ilyen jellegű tornát.

Változókor és menopauza: a vagina is öregszik

A változókor szintén jelentős hatással van a nők reproduktív rendszerére. A vagina és a csikló mérete zsugorodhat, a szeméremajkak megnyúlhatnak és megereszkedhetnek. A hüvelyhám sorvadásnak indul, és a hüvelyszárazság tartóssá válhat, ami fájdalmassá teheti a szexuális érintkezést. Mindezek együtt nem hangzanak túl jól, de azt fontos tudatosítani, hogy életmódbeli praktikákkal, hidratáló hatású hüvelyi készítményekkel, hormonpótlással, lézeres kezeléssel, ha az időt nem is tudjuk megállítani, de ezeket a kellemetlen folyamatokat lelassíthatjuk, a tüneteket enyhíthetjük, megszüntethetjük.

Félelem helyett fordítsunk időt és energiát a megelőzésre

A fizikai változások teljesen természetesek, ennek elfogadása és az önismeret segít abban, hogy könnyebben kezeljük a fizikai változásokat, megszeressük testünk egyedi szépségét, vagy éppen a hibáit. Mindemellett a prevenció és az egészséges életmód is hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők magabiztosan élhessék a mindennapjaikat, elfogadva és szeretve a testüket annak minden változásával együtt.

Vannak segítő lehetőségek

A megfelelő intim higiénia, az egészséges életmód és táplálkozás is hozzájárulhat a hüvely egészségének megőrzéséhez, a fájdalmas hüvelyszárazság kezelésére pedig már megannyi lehetőség áll rendelkezésünkre:

  • Hormonpótló kezelések

A menopauza során a hormonok szintje csökken, aminek következtében a hüvelyhám sorvadásnak indul. A hormonterápia segíthet helyreállítani a hormonok egyensúlyát, így a folyamat megfékezhető.

  • Hüvelyi hidratálók és kenőcsök

Hormonmentes hidratálók és kenőcsök rendszeres használata segíthet fenntartani a hüvelyi nedvességet és csökkenteni a diszkomfort érzést, fájdalmat.

  • Életmódváltás

Az egészséges életmód, a dohányzás elhagyása, elegendő folyadékfogyasztás és a stresszkezelés mind hozzájárulhat a hüvelyszárazság enyhítéséhez.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!                                                                                                       
A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket.  A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező, viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr518325729
süti beállítások módosítása