Te tudod, mi történik a bugyidban?

Szponzorált tartalom

2024. február 16. Kontent

ck5.jpg

Tegyünk rendet a hüvelyi problémák között: mik a hüvelyfertőzések és hüvelyszárazság okai? Nem mindegy ugyanis, melyikkel van dolgunk, főleg a kezelés szempontjából.

Két gyakori probléma, a hüvelyfertőzések és hüvelyszárazság sok nőt érint, és bár a tüneteik hasonlóak lehetnek, a kettő közötti különbségek ismerete fontos a megfelelő diagnózis és kezelés szempontjából. Nézzük, hogyan különböztethetjük meg a kettőt, és milyen terápiás megoldások léteznek a kezelésükre.

Viszket, feszül, mi lehet a baj?

A viszkető, feszülő, kellemetlen érzést okozhatja bakteriális hüvelyfertőzés, de hüvelyszárazság is. A bakteriális hüvelyfertőzés akkor alakul ki, amikor a hüvelyflórában lévő baktériumok természetes egyensúlya valamilyen okból felborul: ahogy csökken a védő Lactobacillusok száma, felgyorsul a kórokozók elszaporodása. A fertőzést a kellemetlen, fájdalmas érzeten túl a bőséges, híg, szürkésfehér színű, kellemetlen, halszagú hüvelyváladék, ritkábban pedig kivörösödés vagy fájdalom jellemzi. Szintén kellemetlen tüneteket okozhat a Candida-fertőzés, amely esetében a hüvelyváladék fehéres, túrószerű lesz.

A hüvelyszárazság is diszkomfort érzettel jár, szexuális aktus során pedig éles fájdalom is felléphet. Kialakulásának elsődleges oka az ösztrogén hormon termelődésének csökkenése, ezért gyakran a változókorban, de szülés után, a szoptatási időszakban, fogamzásgátlók szedése mellett is tapasztalható. További oka lehet a tartós stressz, bizonyos nőgyógyászati műtétek, illetve daganatos betegségekre alkalmazott kezelések is.

Csöbörből vödörbe

A hüvelyszárazság nemcsak a mindennapokat és a szexuális életet keserítheti meg, hanem a fentebb említett hüvelyi fertőzéseknek is teret adhat.

Hatására ugyanis megváltozik a hüvely savas pH-ja, ami kedvez a különféle kórokozók elszaporodásának, ezáltal megnő a bakteriális fertőzések kialakulásának kockázata. További rossz hír, hogy kezeletlenül nemcsak a hüvelyben, hanem a húgyutakban is, ami felfázásos tüneteket és inkontinenciát okozhat.

A hüvelyfertőzések esetén a kezelés általában baktérium- vagy gombaellenes gyógyszerek alkalmazásával történik, míg a hüvelyszárazság esetében teljesen más terápiás módszerek nyújthatnak megoldást.

A hüvelyszárazság esetén a terápia többféle lehet:

  • Hormonpótlás

A menopauza okozta hüvelyszárazság esetén hormonpótló terápia segíthet helyreállítani a szükséges hormonszintet.

  • Hüvelyi hidratálók és kenőcsök

Hormonmentes hidratálók és kenőcsök segítenek megőrizni a hüvely nedvességét, és csökkentik a szárazság okozta kellemetlenségeket.

  • Életmódváltás

Stresszkezelés, megfelelő táplálkozás és elegendő folyadékfogyasztás, dohányzásról leszokás is hozzájárulhat a hüvelyszárazság enyhítéséhez.

A megelőzés fontossága

A hüvelyproblémák megelőzése érdekében rendszeres nőgyógyászati ellenőrzések és személyre szabott kezelési tervek alkalmazása ajánlott. Az egészséges életmód, a megfelelő higiénia, a stresszkezelés és a szükséges hormonális egyensúly fenntartása mind hozzájárulhat a hüvelyi egészség megőrzéséhez.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a tüneteket, és forduljunk szakemberhez, ha bármilyen hüvelyi probléma gyanúja merül fel.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!                                                                                                       
A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket.  A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező, viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2018325721
süti beállítások módosítása