Ha vegán leszek, annak a vaginám is örülni fog?

Szponzorált tartalom

2023. augusztus 7. Kontent

shutterstock_455199811_mv1.jpg

Vajon a zöldség alapú étkezés jótékonyan hat a hüvelyflóránkra is? Utánanéztünk, mi áll a legközelebb az igazsághoz.

Manapság a vegán étkezés és életmód egyre népszerűbbé válik, korántsem ritka, hogy valaki egyáltalán nem eszik állati eredetű terméket, beleértve a húst, a halat, a tejtermékeket, a tojást és a mézet is. Ezen túlmenően a vegánok az élet más területein is igyekeznek minimalizálni az állati eredetű anyagok használatát, például az öltözködésben és a háztartásban is.

Természetesen fontos hozzátenni, hogy a vegán étrend nem biztos, hogy mindenkinek a legmegfelelőbb, és az is tény, hogy annak, aki egyáltalán nem fogyaszt állati eredetű élelmiszert, fokozottabban oda kell figyelnie a vitamin- és ásványianyag-bevitelre.

A kissé megengedőbb vegák például esznek tejtermékeket és halakat, míg a flexitáriánusok ritkán, de húst is fogyasztanak. A szakemberek szerint az utóbbi minősül a legegészségesebb étrendnek.

A vegán étrend sem tökéletes, de számos előnnyel jár

A vegán étrendnek bőven vannak az egészségre gyakorolt pozitív hatásai. Kutatások szerint csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, mint például a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A növényi alapú étrend gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében és a betegségekkel szembeni ellenállóképesség növelésében.

Kati, a 35 éves marketinges azt meséli, hogy amióta átállt a növényi alapú étkezésre, sok pozitív változást figyelt meg az életében.

shutterstock_611209640_mv1_2.jpg

„Az emésztésem felgyorsult, valahogy egészségesebbnek érzem magam, és lelkesít, hogy senkinek sem ártok, és tehetek valamit a Föld jövőjéért” – magyarázza.

Ahogy Kati is mondja, a vegán étrendnek pozitív hatása lehet a testsúlyra és a testsúlykontrollra is. A növényi alapú étrend általában alacsonyabb kalóriatartalmú és zsírtartalmú, valamint magasabb rosttartalmú, amelyek mind hozzájárulhatnak a fogyáshoz vagy az egészséges testsúly fenntartásához. Emellett a vegán étrendnek előnyös hatása lehet a vércukorszintre is, ami különösen fontos lehet a cukorbetegség megelőzése vagy kezelése szempontjából.

Az állati eredetű termékek elhagyása nemcsak az egészségnek kedvezhet, hanem környezetvédelmi előnyökkel is járhat, hiszen az állattenyésztés jelentős mértékben hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátáshoz, az üvegházhatású gázok termeléséhez és az erdőirtáshoz. A vegán étrend révén csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint lehetővé válik az élelmiszer- és vízforrások fenntarthatóbb felhasználása.

Sok vegán számára az is fontos, hogy elkerülje az állati eredetű anyagokat tartalmazó ruházatot, például a bőrből vagy a gyapjúból készült termékeket. Ehelyett olyan alternatívákra támaszkodnak, amelyek környezetbarátabbak és etikusabbak, például a növényi alapú vagy az újrahasznosított anyagokra.

Én például igyekszem kerülni a műszálas ruhadarabokat is, amelyek nem csak a Földnek, hanem nekem sem tesznek jót, főleg, ha alsóneműként használom azokat. A műszálas anyagok ugyanis nem légáteresztőek, és ezzel hozzájárulhatnak a hüvelygomba kialakulásához.”

Ezek a tünetek figyelmeztethetnek a hüvelygombára:

  1. A külső nemi szervek és a hüvelybemenet viszketése, égő érzés.
  2. Intenzív, fehér vagy sárgás, túrós állagú vagy morzsalékos hüvelyi folyás. Általában szagtalan, esetleg a friss élesztő szagát idézheti.
  3. Kivörösödés az intim tájékon, ami fokozódik, ha vakarjuk is.
  4. Szexuális együttlétkor tapasztalt kellemetlen érzés, fájdalom.

Mit szól hozzá a vaginám?

Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a vegán étkezés és életmód jótékony hatása a hüvelygomba kiújulására nem egyértelmű. A hüvelygomba kialakulását számos tényező befolyásolhatja, például a hormonális változások, a higiéniai szokások és az immunrendszer állapota. Ezek felboríthatják a hüvely kényes egyensúlyát, amely a kórokozók elszaporodásához vezethet.

A Candida egyébként velünk élő mikroorganizmus, amely a test különböző szerveiben, így a normál hüvelyflórában is megtalálható. Mindaddig nem is okoz problémát, amíg valamilyen okból, általában a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának felborulása miatt el nem szaporodik.

Az elszaporodó Candida következményeként alakul ki a hüvelyfertőzés, ismertebb nevén a hüvelygomba. A túlszaporodást a hüvelyflórában megfelelő csíraszámban élő tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) akadályozzák meg, azonban, ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, a Lactobacillusok pusztulni kezdenek, így a hüvely védekező mechanizmusa meggyengül, és a kórokozók elszaporodnak, köztük a Candida is.

Étkezéssel keveset tehetünk ellene, bár korábban voltak olyan fejtegetések, hogy az úgynevezett Candida diéta hatásos lehet. Ám a szakértők arra jutottak, hogy a Candida nem abból táplálkozik, amit mi megeszünk, ugyanis a bélrendszer és az urogenitális traktus között nincs összeköttetés. Tehát a kenyérből, a banánból vagy a csokiból nem fog a cukor a hüvelyben megjelenni. Vagyis az ott lakó Candidát sem fogja táplálni.

Így csak a hüvelygomba miatt nem érdemes vegánnak lenni, bár kétségtelenül jót teszünk a hüvelyflóránkkal, ha egészségesen táplálkozunk.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.


webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1818184779
süti beállítások módosítása