Sofőr vagy? Így tehet tönkre az ülőmunka

Szponzorált tartalom

2023. szeptember 28. Kontent

 shutterstock_1040943541_px8.jpg

Ma már jól tudjuk, számos negatív hatása van annak, ha az időnk nagy részét ülő helyzetben töltjük, ami akkor is igaz, ha közben taxit vagy kamiont vezetünk. Egyik fájdalmas következmény lehet például a krónikus prosztatagyulladás kialakulása, ami a férfiaknak kifejezetten rossz hír. Mutatjuk, miért.

Fájdalom, hétköznapokat megkeserítő állapot

A férfiak egyik mumusa, ha nemes szerveiket, például a prosztatájukat fenyegeti valamilyen veszély. Van az a helyzet, amikor a prosztata gyulladása bakteriális fertőzés hatására alakul ki, és viszonylag gyorsan kezelhető, ám a krónikus prosztatagyulladás szokatlan tünetei akár hosszú távon is megkeseríthetik az életüket kimutatható bakteriális fertőzés jelenléte nélkül. Az enyhe és változatos tünetek miatt gyakran csak sokára jut az érintettek eszébe, hogy orvoshoz forduljanak, ezért is fontos, hogy az ülőmunkát végzők tisztában legyenek a jelekkel, és ha ezeket tapasztalják, idejében forduljanak orvoshoz.

A krónikus prosztatagyulladás – más néven kismedencei fájdalom szindróma – kialakulását elősegítő tényezők egyike lehet a kismedence lassult keringése. Ennek a hátterében pedig gyakran a mozgásszegény életmód áll. Nem véletlen, hogy „sofőrbetegségnek” is hívják a köznyelvben, hiszen a járművezetőket fokozottan érintheti. Aki egész nap ül, annak romlik a kismedencei keringése, így az alhasi szervek nem kapnak elegendő oxigént és tápanyagokat, és egyebek mellett gyulladások alakulhatnak ki.  

A prosztatagyulladás krónikus formája évekig is húzódhat, a fel-fellángoló gyulladásos epizódok minden alkalommal nyomot hagynak maguk után.

Veszélyben a prosztata

Ha a prosztata keringése nem megfelelő, az eleinte nem feltétlenül okoz jelentős tüneteket, sőt egy enyhe gyulladás akár éveken át is észrevétlen maradhat, éppen ezért veszélyes. Hiszen minél később diagnosztizálják a betegséget, annál tovább húzódhat a gyógyítása.

A krónikus prosztatagyulladás kezdeti tünetei nem mindig jellegzetesek, az érintettek gyakran panaszkodnak a medence területén érzett enyhe vagy tompa fájdalomról, kellemetlen érzésről a herék vagy a végbél környékén, ami kisugározhat a hímvesszőbe is. Gyakori a vizelési inger, fájdalmas lehet a vizelés, és gyenge a vizeletsugár. Valaki vizelettartási nehézséget, csepegést tapasztal, míg mások nem képesek teljesen kiüríteni a hólyagot, és szinte egész nap vizelési ingert éreznek. Fájdalmas lehet a magömlés is. A tünetek időnként megjelennek, majd eltűnnek, továbbá fokozott stressz vagy hosszas ülés hatására rosszabbodhatnak.

Mivel a krónikus prosztatagyulladás tünetei nem specifikusak, könnyen összekeverhetők más urológiai vagy gyomor-bélrendszeri problémákkal. Ezért fontos, hogy a járművezetők legyenek tisztában a krónikus prosztatagyulladás tüneteivel, figyeljék és ismerjék fel azokat, és ne várják, hogy „magától elmúljon” a problémájuk.

Ha valaki tapasztalja a fent említett panaszokat, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. Az urológus célzott vizsgálatokkal diagnosztizálni tudja a krónikus prosztatagyulladást, és elindíthatja a megfelelő terápiát. A korai felismerés lehetővé teszi a betegség hatékonyabb kezelését és az életminőség javítását.

Mit tehetünk ellene?

Rendszeres testmozgással minimálisra csökkenthető a pangás a medence területén. Minden nap fél óra mozgás valamelyest ellensúlyozhatja a sok ülés negatív hatásait, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy – amennyiben van lehetőségünk – óránként álljunk fel, mozgassuk meg a testünket, nyújtsuk meg a derekunkat, vagy sétáljunk egyet. Kerüljük az egészségtelen étkezést, a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást, és próbáljuk csökkenteni az üléssel töltött órák számát!

Íme egy 10 perces ülő gyakorlatsor, ami hatékonyan felfrissíti a testet:

 

Plusz néhány további tipp kamionosoknak itt.

 

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.

Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8018218437
süti beállítások módosítása