Hogyan pisiljünk „rendesen”?

Szponzorált tartalom

2023. szeptember 26. Kontent

shutterstock_443749189_px7.jpg

Nem túl szexi téma, de fontos tudni, hogy a vizeletürítési problémák komoly hatással lehetnek a férfiak egészségére és életminőségére. Érdemes mindenkinek ismerni a megfelelő vizeletürítés jellemzőit, hogy felismerhessük, mikor van szükség orvosi segítségre. Íme egy áttekintés a vizeletürítés alapszabályairól, a leggyakoribb problémákról és azok lehetséges okairól.

Így pisilünk normálisan

A vizelet a vesékből a húgyvezetékeken át a húgyhólyagba jut, és ott tárolódik, majd a húgycsövön át ürítjük. A húgyhólyag akár fél liter vizeletet is képes befogadni, de már 3-3,5 dl összegyűlt mennyiségnél is jelentkezik a vizelési inger. A normális vizeletürítés a napi 4-8 alkalommal történő, akaratlagosan irányított vizeletürítést jelenti, amely főként napközben történik, éjszaka pedig 1-2 alkalommal fordul elő. A vizelet átlagos mennyisége körülbelül 1,2-1,5 liter naponta.

Így előzd meg a húgyúti problémákat!

Az egészséges húgyutak és a jól működő vizeletürítés érdekében néhány gyakorlati tanácsot érdemes szem előtt tartani:

  • Ne tartogassuk a vizeletet, amikor az inger jelentkezik, mert a hólyagban pangó vizeletben a baktériumok elszaporodhatnak!
  • Várjuk meg a vizelési ingert!
  • Igyunk elég folyadékot, napi 2-2,5 liter vizet, hogy a szervezet helyes működéséhez és a húgyutak tisztán tartásához elegendő vizelet keletkezhessen!
  • A napi legalább 4-8 alkalommal történő vizelés mutatja, hogy elegendő folyadékot iszunk.
  • Törekedni kell a megfelelő mennyiségű rostbevitelre, azaz zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztására, amellyel megelőzhető a hólyagot is károsító hatású székelési erőlködés.
  • Kerüljük a túlzott mennyiségű kávéfogyasztást, ugyanis a koffein a hólyag belső falát borító nyálkahártyát irritálhatja! Érdemes a gát izmait férfi intimtorna segítségével karbantartani, így akár idős korunkra is megőrizhetjük nemes testrészeink fittségét és egészséges működését.

Ismerjük fel a kivizsgálást igénylő vizeletürítési problémákat!

Előfordulhat velünk, hogy éjszakánként akár háromszor vagy sokkal többször is ki kell mennünk a WC-re. Ha elalvás előtt zöld vagy fekete teát, esetleg kávét szoktunk fogyasztani, vagy heteken át túl sokat stresszeltünk, akkor ez is lehet a kiváltó ok. Ha viszont az éjszakai gyakori vizelés (nocturia) hosszabb távon is megmarad, állandósul, akkor az alvászavarokhoz és jelentős életminőség-romláshoz vezethet, ezért érdemes kivizsgáltatni. Ha mindezt prosztataprobléma okozza, akkor rendszerint újabb tünetek is megjelennek. Például nap közben azt vehetjük észre, hogy alig tudunk elindulni otthonról, mert állandóan pisilni kell, pedig nem ittunk többet a megszokottnál. Nem pisilünk többet, csak nagyon sokszor, naponta több mint nyolcszor (pollakisuria), és mindez fájdalmas is lehet. Van, akire olyan hirtelen tör rá a vizelési inger, hogy a liftből vagy az autóból kell visszaszaladni például a reggeli munkába indulás előtt (urgency). Ha ez önálló tünetként jelentkezik, azt előidézheti az idegrendszerünk túlműködése is, de jellemzően a megnagyobbodott prosztata irritáló hatása áll a háttérben. Emellett azt is észrevehetjük, hogy egyre foltosabb az alsónadrág, aminek pedig az önkéntelen vizeletcsöpögés (inkontinencia) az oka. A másik véglet, amikor túlságosan kevés a vizeletünk. Ebben a helyzetben is gyanakodhatunk a prosztata jóindulatú megnagyobbodására. A vizelet mennyisége napi két pohár víz (4 dl) alá (oliguria) is lecsökkenhet, de lehet akár 1 dl-nél kevesebb is (anuria). Ez már egy nagyon veszélyes állapot, mert a vizelet végül teljesen el is akadhat, és akkor sürgős orvosi ellátásra (katéterezésre) lesz szükség.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Összeszedtük a tüneteket, amelyek jelentkezése esetén keressük fel a háziorvost vagy az urológust:

  • Hosszabb időn keresztül előforduló, két alkalomnál többszöri éjszakai vizelés.
  • Hirtelen fellépő, sürgető vizelési inger, esetenként visszatarthatatlan vizeletcsepegés.
  • Fájdalmas vizelés.
  • Akaratlan vizelés nyugalmi állapotban.
  • Tartósan gyakori vizelési inger, ám az ürített vizelet mennyisége csekély.
  • Tartósan csökkent vizeletmennyiség.
  • Köhögés, tüsszentés, erőlködés (hasprés) hatására akaratlan vizeletürülés.
  • A vizelet színe eltér a normálistól (barnás, véres).
  • Súlyos vagy tartós tünetek esetén az urológiai szakrendelést közvetlenül is felkereshetjük, beutaló nem szükséges.

Így diagnosztizál az orvos

Az orvos laboratóriumi vizsgálatokat, ultrahangot vagy más képalkotó vizsgálatokat kérhet, hogy meghatározza a probléma okát. A prosztata vizsgálata nagyon fontos, amely kellemetlen ugyan, de megéri túlesni rajta, hogy mielőbb szabadulhassunk az egészségügyi problémáinktól és azok mindennapi életünkre kifejtett hatásaitól.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.

Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1718218415
süti beállítások módosítása