Így vészeld át a kötelező ünnepi bazsalygást

Szponzorált tartalom

2023. december 29. Kontent

rv8.jpg

A karácsonyi ünnepek egy sor elvárást is hoznak magukkal, amelyek örömteli várakozás helyett bizony szorongást okozhatnak. Olvasd el a tippjeinket, hogyan emelkedj felül azon a megterhelő elváráson, hogy muszáj jókedvűnek lenned.

A karácsonyi időszakot megelőzően mindenhonnan, a tévéből, a reklámokból és persze a közösségi médiából már novembertől ömlenek ránk az elvárások. A tökéletes díszítésektől kezdve a pompás süteményeken és karácsonyi menükön át egészen odáig, hogy szeretetben, boldogságban, harmóniában kell együtt lenni ebben a pár napban, sokszor olyan családtagokkal is, akikkel ritkán találkozunk vagy alapvetően nem konfliktusmentes a kapcsolatunk.

Épp ezért az ünnepek nem mindig könnyűek, és sok ember számára kihívást jelentenek.

Az érzéseink megértése és elfogadása, a kommunikáció azonban segíthet abban, hogy átvészeljük az ünnepi időszakot. Mindannyiunknak joga van ahhoz, hogy megélje a rossz érzéseit is, még akkor is, ha a társadalmi elvárás egészen más. A lényeg, hogy legyünk hűek önmagunkhoz, és támogassuk egymást az ünnepek idején, majd azon túl is.

Összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet abban, hogy jól viseld ezt az érzelmileg nem feltétlenül könnyű időszakot:

Elfogadás és tudatosság
Az első lépés a helyzet elfogadása és a tudatosság. Elfogadni, hogy az ünnepek nem mindenki számára jelentik a boldogságot, és nem mindenkinek könnyű a kötelező jókedvet fenntartania. A tudatosság segíthet abban is, hogy felismerjük az érzéseinket, és ne hagyjuk figyelmen kívül, ha lelkileg leterheltnek érezzük magunkat.

Kommunikáció
Fontos az őszinte kommunikáció a családtagokkal és a barátokkal. Ha vannak nehéz érzéseink, ne féljünk megosztani azokat a szeretteinkkel! Beszéljük meg, ha túl sok elvárást tapasztalunk, és törekedjünk az együttérzésre. Talán meglepő hír, de az emberek nagy része sokkal elfogadóbb, támogatóbb, ha nyíltan beszélünk velük az érzéseinkről.

Legyünk racionálisak
Fontos tisztában lenni azzal, hogy az élet nem mindig olyan, mint egy karácsonyi reklám. Az ünnepekhez társított elvárások sokszor irreálisak. Fogadjuk el, hogy tökéletes ünnep nem létezik, és nem mindig alakul minden a terveink szerint.

Énidő és pihenés
Az ünnepek körül gyakran elfeledkezünk saját szükségleteinkről, pedig nagyon fontos időt szánni arra, hogy feltöltődhessünk és pihenhessünk. Az önmagunkra fordított figyelem segíthet abban, hogy ne legyünk túlterheltek, kimerültek az ünnepekre.

Alternatív ünnepi szokások
Ha az ünnepi hagyományok megtartása kihívást jelent, vagy nem komfortos, fontoljuk meg alternatív ünnepi tradíciók kialakítását. Kitalálhatunk olyan tevékenységeket vagy szokásokat, amelyek kényelmesek és örömteliek számunkra. Egyre többen utaznak el karácsonykor egy eldugott, vidéki házikóba vagy akár külföldre, hogy az ünnepnapok tényleg nyugalomban, pihenésben teljenek.

Kérj segítséget!
Ha az ünnepek által rád rótt lelki teher túl sok, például nem tudod családban tölteni, vagy ellenkezőleg, van családod, de konfliktusokra számíthatsz, oszd meg egy közeli baráttal vagy egy olyan családtaggal az érzéseidet, akiben megbízol, és kérj tanácsot! Ha van időd és lehetőséged, akár szakemberhez is fordulhatsz segítségért az érzelmi kihívások megértésében és azok kezelésében.

Az önelfogadás rengeteget számít!
Fogadd el, hogy a társadalmi elvárásoknak, az illúziónak nem lehet és nem is kell maradéktalanul megfelelni. Nem vagyunk tökéletesek, és nem mindig érezzük magunkat boldognak. Az elfogadás abban is segíthet, hogy ne szégyelljük az érzéseinket, és könnyebben kezelhessük azokat.

Szabj határokat!
Ha bizonyos események vagy helyzetek kifejezetten nehéznek bizonyulnak, fontos megtalálni azokat a határokat, amelyeket nem kívánunk átlépni. Nem kell minden meghívásnak eleget tenni, és nem kötelező minden rendezvényen részt venni. A határok megszabása segíthet megőrizni az érzelmi egyensúlyt.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-jobb.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4318285251
süti beállítások módosítása