Amit ma megtehetsz – avagy mikor fordulj orvoshoz

Szponzorált tartalom

2024. március 20. Kontent

vg5.jpg

A halogatás sokunkra jellemző tulajdonság, de ha az egészségünkről van szó, jobban járunk, ha azonnal cselekszünk. Az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzésre, a bakteriális vaginózisra különösen igaz ez. Egy friss fertőzés nem okoz nagy problémát, ám kezelés nélkül hosszú távon súlyos szövődményekhez vezethet.

A hüvelyi baktériumflóra egyensúlyának felborulásával és a fertőzéssel a testünk magától gyakran nem küzd meg, illetve ha a tüneteid kissé enyhülnek, de teljesen nem múlnak el, vagy gyakran visszatérnek, az hosszú távú következményekkel járhat, ezért érdemes velük orvoshoz fordulni.

Hogyan ismered fel a bakteriális fertőzést?

Árulkodó jel lehet a bőséges, áttetsző, vagy szürkés színű, halszagú folyás, amit inkább diszkomfort, mint fájdalom kísér. A csípő, égő érzés pisiléskor annak a jele lehet, hogy a fertőzés a húgyhólyagodra is átterjedt. Kezeletlenül kismedencei összenövéseket és hegesedést okozhat, ami gátja lehet a megtermékenyülésnek.

„Majd holnap elintézem”

A halogatás nem tesz jót a bakteriális fertőzésnek. Bár sokan próbálkoznak házi praktikákkal – fokhagyma vagy joghurtok, kefirek –, amelyek gyakrabban rontanak a helyzeten, minthogy segítenének a gyógyulásban, léteznek patikai készítmények, amelyek vény nélkül is beszerezhetőek.

Mikor van baj?

  • Ha szokatlan hüvelyi folyást észlelsz. A női ciklus természetes része, hogy a vagina különböző állagú és mennyiségű nyákot termel. Ilyenkor a tested a megszokottól eltérő folyással figyelmeztet.
  • Terhesség alatt. Ha várandós vagy, különösen fontos a bakteriális vaginózis korai felismerése és kezelése, mivel ennek hiányában megnő a koraszülés és egyéb szövődmények kockázata.
  • Ha gombás fertőzés miatti kezelést kaptál, de a tüneteid továbbra is megmaradtak.
  • Tartós tünetek és visszatérő panaszok esetén érdemes orvosi segítséget kérni.

Fontos leszögezni, hogy egy orvosi ellenőrzéssel rosszat nem tehetsz. A bakteriális infekciók lehetnek tünetszegények vagy tünetmentesek, amitől úgy érezheti az ember, hogy ez csak egy apróság, hiszen az enyhe folyás nem fáj, nem is kell viszketnie. Ha úgy érzed, valami nincs rendben, de nem feltétlenül illenek rád az itt felsoroltak, nyugodtan kérd szakember segítségét.

Miért fontos a korai diagnózis?

  • A bakteriális vaginózist nem a partneredtől kaphatod el, hiszen általában a saját hüvelyflórádban élő baktériumok okozzák. Kezeletlenül azonban hajlamosabbá tehet egyes szexuális úton terjedő betegségekre és más hüvelyi fertőzésekre. Ennél rosszabb, hogy szövődményeket okozhat, például ronthatja a fogantatás esélyét.
  • A korai diagnózis és kezelés segíthet a tünetek gyorsabb enyhítésében, ezáltal javítva az életminőségedet.
  • A bakteriális vaginózis a terhesség alatt fokozza a koraszülés kockázatát, így a korai diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a várandósság alatti egészség megőrzése érdekében.

A gyógyulás útján

Ha szakember segítségét kéred, a gyors gyógyulás érdekében érdemes együttműködni és betartani a kezelést. Az orvos által felírt gyógyszert (általában antibiotikumot) végig kell szedni, még akkor is, ha a tünetek már elmúltak. Az idő előtt abbahagyott kezelés ugyanis a fertőzés kiújulásához vezethet. A gyógyszerrel párhuzamosan el kell kezdeni valamilyen hüvelyflóra-regeneráló használatát. A kezelés ideje alatt jobb elhagyni a szexet, és tampon helyett tisztasági betétet használni. Ha a tünetek nem múlnak el, vagy esetleg visszatérnek pár nappal a kezelés befejezése után, keresd fel újra az orvosodat.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4318353247
süti beállítások módosítása