Igaz vagy hamis? Te mit tudsz ezekről a tévhitekről?

Szponzorált tartalom

2024. június 25. Kontent

px7.jpg

A tévhitek általában információhiányból alakulnak ki, és nagyon károsak tudnak lenni. Főleg egy betegség esetében, hiszen a féligazságokon alapuló sztereotípiák akár a gyógyulást is akadályozhatják.  A krónikus prosztatagyulladás az egyik olyan kórkép, amely körül sok tévhit kering. Most ezeket tesszük helyre.

Bár a férfiak közül sokan bagatellizálják, ez a betegség ritkán múlik el magától, és a tünetei jelentős mértékben befolyásolhatják az életminőséget, a szexuális egészséget, és  átmenetileg negatívan hathat a férfiak fertilitására. Felismerése és kezelése nem mindig egyszerű az általános, gyakran jellegtelen tünetei miatt. Hogy ez megtörténhessen, ideje néhány makacs tévhitet kiirtani a köztudatból. Mutatjuk a legkárosabbakat:

1. Magától gyógyul

Az egyik legelterjedtebb és legnagyobb félreértés az, hogy a krónikus prosztatagyulladás magától elmúlik. Bár vannak esetek, amikor a tünetek idővel enyhülhetnek, a legtöbbször aktív kezelésre van szükség a tünetek enyhítésére és a betegség kontrollálására. Amennyiben a kezelés elmarad, a betegség hosszabb-rövidebb időszakokra fellángolhat, majd enyhülhet, de hosszú távon az életminőséget is nagyban ronthatják az újra meg újra megjelenő vizelési és szexuális zavarok.

2. Nemi úton terjed

A bakteriális prosztatagyulladás krónikus formája a tévhitekkel ellentétben nem terjed nemi úton. A fertőzés származhat a húgyutakból, de érkezhet a véráramon vagy a nyirokutakon keresztül is.

3. A prosztatamasszázs segít a megelőzésben

Bár néha ajánlott a prosztata egészségének támogatására, a krónikus bakteriális prosztatagyulladás kezelésében nem feltétlenül hatékony, sőt, néha akár súlyosbíthatja is a tüneteket, és a betegség fellángolását okozhatja. Fontos orvosi tanácsadást kérni, mielőtt ilyen kezelésbe kezdünk.

4. Tilos a nemi élet

Sokan úgy vélik, hogy a krónikus prosztatagyulladásban szenvedő férfiaknak kerülniük kell a szexuális tevékenységet. Tévedés! A rendszeres szexuális élet általában segít a prosztata egészségének fenntartásában.

5. Súlyos betegség

Bár a tünetek hosszú ideig fennállhatnak, és a gyakori WC-re szaladgálás kellemetlen lehet, és jelentősen ronthatja az életminőséget, a krónikus prosztatagyulladás nem „halálos” betegség. Talán pont ez a gond vele. Túl könnyű nem venni róla tudomást.

6. Észrevenném, ha lenne nekem

A krónikus prosztatagyulladás tünetei sokféle formában jelentkezhetnek, és nem mindig egyértelműek. Például lehet tompa, feszítő fájdalom az alhasban vagy a herezacskóban, valamint vizelési zavarok vagy szexuális zavarok is jelentkezhetnek. Fontos orvoshoz fordulni, ha bármilyen hasonló tünetet tapasztalunk, és ne feledjük a rendszeres szűréseket, amelyek sokat segíthetnek abban, hogy idejében fedezzük fel a betegséget.

7. A feleségem nem veszi észre

A krónikus prosztatagyulladás a partnerre nem veszélyes, a betegség tünetei azonban befolyásolhatják a szexuális életet, a vizelési zavarok okozta WC-re szaladgálás pedig szintén elég zavaró tud lenni a társunk számára.

8. A feszültség az alhasamban csak a stressz

Bár a stressz is hozzájárulhat az alhasi feszültséghez, nem minden esetben a stressz okozza. A krónikus prosztatagyulladás számos tünettel járhat, amelyek jellegzetessége az alhasi feszülés érzése vagy a tompa feszítő fájdalom is, ami nem a stressz jele, hanem fertőzés okozza.

9. Csak 50 év feletti férfiaknál jelentkezik

Bár a prosztataproblémák valóban gyakrabban fordulnak elő idősebb férfiaknál, a krónikus prosztatagyulladás kifejezetten a fiatalabb férfiakat érinti. Fontos tudni, hogy az életkor nem feltétlenül korrelál a betegség kialakulásának kockázatával, és a fiatalabb férfiaknak is figyelniük kell a prosztataproblémák jellegzetes tüneteire, mint amilyen a gyakori vagy sürgető vizelési inger.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9218432605
süti beállítások módosítása