Az okos menstruációs bugyiké a jövő?

Szponzorált tartalom

2020. április 14. Kontent

Tudtad, hogy ma már környezetkímélőbb alternatívák is léteznek, mint a betét vagy a tampon? Íme egy kisokos a menstruációs egészségügyi termékekről.

shutterstock_1373047115.jpg

Míg anyáink sokáig kénytelenek voltak a vattával beérni, mi már számos egészségügyi termék közül választhatunk, ha eljön a menzesz ideje. Mutatjuk, milyen széles a repertoár.

Nem túl komfortos, de még mindig az egyik legnépszerűbb a nők körében

Bár a termékfejlesztők mindent megtesznek, hogy a betét ne mozduljon el a fehérneműben, anyaga pedig jó nedvszívó tulajdonságú legyen, még ma is érhetnek minket balesetek sportolás vagy alvás közben. Mindenesetre praktikus választás lehet fiatal serdülőknek és azok számára, akik idegenkednek a tampontól. Sőt, manapság léteznek olyan betétek is, amelyek speciális rétegüknek köszönhetően védenek a fertőzésektől, és ha még környezettudatosabbak szeretnénk lenni, vásárolhatunk akár bio anyagból készült változatot is.

Nagy előnye a láthatatlanság és a kényelem

Míg a betétnél problémát jelenthet, hogy egy szűkebb nadrágban átlátszik a betét alakja, vagy mozgás közben elmozdul, addig a hüvelybe felhelyezett tampon akár úszás közben is alkalmazható. Érthető, hogy a tampon a 41 évesnél fiatalabb nők legnépszerűbb intim higiéniai eszközének számít. 

Ma már a felhelyezés is megoldható kényelmesen és higiénikusan, hiszen vásárolhatunk olyan típust, amelyhez műanyag applikátor is jár. Sok-sok fajtája közül válogathatunk, különösen ajánlott a probiotikus tampon, amely menstruáció alatt erősíti a hüvelyflórát.

Ezek is érdekelhetnek

Tamponhasználat során fontos, hogy a felhelyezés előtt és után alaposan kezet mossunk, csökkentve a fertőzések kockázatát. Apropó fertőzés: kutatások támasztják alá, hogy a tampont használó nők körében magasabb a húgyúti fertőzések kockázata. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy a túl ritkán cserélt tampon miatt a hüvelyflóra enyhén savas pH-ja eltolódik – hiszen a vér lúgos kémhatású –, ami fokozza a bakteriális fertőzések kialakulásának esélyét.

Az ajánlás szerint a tamponokat legalább 4-8 óránként cserélni kell, mert a túl sokáig fennmaradt, vagy “ottfelejtett” tampon akár toxikus sokk szindrómát is okozhat.

Új generációs alternatívák

Egyre elterjedtebbek az egyéb, sok esetben költséghatékonyabb, és az előzőekben felsorolt termékekhez képest a környezetet is kevésbé megterhelő eszközök használata.

Újnak számít például a hüvelykehely, a mosható betét és a menstruációs bugyi. Ezek az új termékek, szemben a tamponokkal és a klasszikus betétekkel, többször is használhatók, azaz környezetbarát megoldások is egyben. A menstruációs kehely például több évig is használható, hasonlóan működnek a mosható betétek, és a tengeri szivacsból készült menstruációs szivacsok is. Hátrányuk, hogy a tárolásuk olykor elég macerás, és a tisztításuk sem a kedvenc elfoglaltságaink között fog szerepelni. De ennyi fáradságot talán megér a környezetünk védelme.

A menstruációs kehely egyébként a tampon helyett amiatt is vonzó alternatíva lehet, hogy klasszikus társához képest biztonságosan viselhető akár 12 órán keresztül is. Mellette szól továbbá, hogy nem tartalmaz vegyi anyagokat vagy fehérítőket, amelyek irritálhatnák az érzékeny hüvelyt. Anyaga puha, rugalmas, és a visszajelzések szerint akár intim együttlét során is bátran viselhető. Hátránya, hogy a felhelyezése és eltávolítása nehezebb, mint a tamponoké, és a tisztításával is számolni kell.

A menstruációs bugyiké a jövő?

És íme a legújabb „gyerek”, a menstruációs bugyi, beleépítve egy nedvességszívó réteg, ami nem szivárog. Ha pedig „megtelik”, csak lecseréljük egy másik, tiszta nedvszívó bugyira. Az előzőt hideg vízben kell kiöblíteni és megszárítani. Hátránya, hogy nagyobb beruházást igényel, egy négy darabos szett ára 18 000 Ft körül mozog, ellenben a későbbiekben nem kell havonta ezreket költeni eldobható betétre vagy tamponra.

Az úszásról vagy fürdőzésről azonban le kell mondanod.

Ha pedig erősebb a vérzésed, nem ez lesz a te terméked, ugyanis a gyártók erős vérzésnél inkább csak a tampon vagy a menstruációs kehely mellé ajánlják a menstruációs bugyi használatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4815600592
süti beállítások módosítása