Nem mindegy, milyen bugyit veszel fel

Szponzorált tartalom

2020. április 16. Kontent

Menstruáció ideje alatt különösen oda kell figyelni a higiéniára. Ráadásul ma, a 21. században mi jóval könnyebb helyzetben vagyunk, mint őseink.  

shutterstock_511513279.png

Minél inkább visszamegyünk a történelemben, a nők annál nehezebb és kiszolgáltatottabb helyzetben voltak a menstruációjuk ideje alatt.  A People for Periods elnevezésű infografika jól mutatja, milyen kezdetleges, sok esetben kényelmetlen és nem túl higiénikus megoldásokkal próbálták átvészelni a nők a havivérzés időszakát.

Például az ókori Egyiptomban a nők lágyított papiruszból készítettek maguknak tampont, míg a 19. században a vérük felitatására magukra kötözött rongyokat használtak.

Csak 1896-ban került a polcokra az első betét, amelyet a Johnson&Johnson multinacionális vállalatcsoport dobott a piacra. A termék megjelenését mégsem követte zajos siker, akkoriban ugyanis még óriási tabunak számított a menstruáció.

A nők csak onnantól kezdték el vásárolni a betétet, amikor a cég “néma vásárlást” biztosított számukra egy magazinba rejtett kupon segítségével. Nem sokkal később, 1931-ben megjelenik az első tampon, amely pamutból készült és kartonpapír segítségével lehet felhelyezni. Ma már csak elképzeléseink lehetnek arról, hogy ez mennyire kényelmetlen, netán fájdalmas művelet lehetett.

Innentől kezdve számos termékfejlesztés történik, mígnem 1969-ben elérhető lesz az első, fehérneműbe ragasztható betét, majd 1976-ban bevezetik a tisztasági betétet, és a nyolcvanas évek végén már a tévében is reklámozzák ezeket a női életet megkönnyítő pipereholmikat.

Ezek is érdekelhetnek

Ma, 2020-ban már szerencsére jóval kevesebb a tabu a menstruáció körül. Egyre bátrabban beszélünk magáról a folyamatról, arról, hogy mi zajlik ilyenkor egy női testben, illetve hogy mire érdemes odafigyelnünk ezeken a napokon. Ez így is van rendjén, hiszen a menstruáció nem titkolandó dolog, hanem fontos élettani folyamat, melynek során fokozottan oda kell figyelnünk a higiéniára. 

Az intim tisztálkodás fontos, de ne essünk túlzásokba!

Bár a menzesz ideje alatt kiemelten fontos az alapos tisztaság, a szakemberek óva intenek minket, hogy túlzásokba essünk. Fontos tudni, hogy a hüvely öntisztító tulajdonsággal rendelkezik, vagyis csak a szeméremdombot, a szeméremajkakat szükséges tisztán tartani, a hüvelyt magát nem kell, sőt, nem is szabad! Az irrigátor felesleges használata felborítja a hüvelyflóra egyensúlyát, és ezáltal nagyobb eséllyel szaporodnak el a baktériumok. Ugyanígy óvakodjunk a nedves törlőkendők használatától, az ugyanis szintén elpusztíthatja a bőr és az intim területek normál flóráját.  

Hordjunk megfelelő fehérneműt!

Havi vérzéskor, ha lehet, hanyagoljuk a szexi darabokat és törekedjünk a kényelmes, légáteresztő alsóneműk viselésére. A legjobb, ha pamut fehérneműt hordunk, a szintetikus anyagok ugyanis fokozzák a verejtékezést, ami a kórokozók elszaporodásához vezethet. 

Figyeljünk az irányra!

Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos, hogy a nők WC-használat után elölről hátrafelé, a hüvelynyílástól a végbélnyílás felé töröljék meg az intim testrészeket.

Amennyiben ezt a műveletet visszafelé végezzük el, akkor a béltraktusból kólibaktérium kerülhet a hüvelybe vagy a húgycsőbe, aminek a következménye égő fájdalommal járó hólyaghurut is lehet.  

Ha tampont használunk, a felhelyezés előtt, és az eltávolítása után is minden esetben mossunk kezet. Cseréljük 4-6 óránként, éjszakára pedig inkább használjunk betétet! A tampont, betétet tároljuk mindig tiszta helyen, azaz lehetőleg ne a lakáskulcs, mobiltelefon és pláne ne a zsebünkben kallódó pénz mellett tartsuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8815600590
süti beállítások módosítása