Nehéz napok a párkapcsolatban?

Szponzorált tartalom

2020. április 27. Kontent

Annyira görcsöl a hasad, hogy már alig bírsz kikelni az ágyból? Hullámzó a kedélyállapotod, letaglóz a fáradtság? Legszívesebben befalnád a hűtő tartalmát? Ha mindez menstruáció előtt történik veled, egy lehetsz azok közül, akikre erőteljesen hat az a hormonális változás, ami menzesz előtt zajlik a testedben. 

shutterstock_1109695856.jpg

Ne gondold, hogy csak te viseled nehezebben a piros betűs napokat. Kutatások bizonyítják, hogy az úgynevezett premenstruációs szindróma (PMS) a nők igen nagy százalékát érinti.            

A PMS 150 regisztrált tünete között szerepel egyebek között a fejfájás, fokozott verejtékezés, ingerlékenység, mellfeszülés és hasi görcsök is. Megjelenhetnek a bőrön pattanások, de emésztési zavarok, és álmatlanság is felléphet.

A pontos okok nem ismertek, de az biztos, hogy szerepet játszik a női ciklust vezérlő két hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) egyensúlyának megbomlása. A kutatások arra engednek következtetni, hogy az egyensúly megborulása eredményeként jelenik meg a menstruáció előtt 7-10 nappal a PMS-re jellemző tünetegyüttes. A tünetegyüttessel a termékeny életkorban lévő nők 80 százaléka találkozott már, de szerencsére kevesebben vannak azok, akiknek a mindennapjait valóban jelentősen megzavarja. 

Utóbbiak már egy súlyosabb megjelenési formával, a PMDD-vel (premenstruációs diszfóriás betegség) küzdenek, amely a menstruáló nők 2-3 százalékánál jelentkezik. A tünetek között emlegetik a lelki instabilitást, agressziót és a depressziót is. Mivel ezek komolyan megterhelik az érintett pszichéjét, érdemes konzultálni pszichiáterrel az esetleges pszichoterápiáról vagy gyógyszeres kezelésről. Biztos recept nincs, de kombinált terápiával lehetséges a PMS-nek ezt a súlyos formáját, azaz a PMDD-t is enyhíteni.

Az enyhébb tüneteket oldhatjuk házi praktikákkal is, a gyógynövények közül például többet is segítségül hívhatunk, így a barátcserjét, a rövidágú poloskavészt, de szokták javasolni a ligetszépeolajat, a borágó olajat, illetve nyugtató hatása miatt a levendulát. A vitaminok közül hasznos a B- és az E-vitamin, de a kalcium, a vas és a magnézium is fontos szerepet játszik abban, hogy a menstruáció előtti napokon jobban érezzük magunkat. Ezekből persze nem elég pár szemet bekapni, tartsuk szem előtt a folytonosságot, és ugyanez érvényes a megfelelő mennyiségű folyadék (víz, teák), illetve gyümölcsök fogyasztására.

A kávét és a puffasztó hatású zöldségeket viszont hanyagoljuk a menstruációt megelőző napokban, valamint a menzesz alatt is. 

A környezetükben élők is tehetnek a PMS-ben szenvedőkért

A kívülállók számára is akad néhány jótanács: a legfontosabb, hogy a PMS tüneteit ne bagatellizáljuk, ne úgy gondolkodjunk a menstruációs panaszokról, mint női hisztiről, “havibajról.” Legyünk megértőek ezekben a napokban, beszéljünk róla és építsünk ki stratégiákat, amik megkönnyíthetik mindkét érintett fél számára ezeket a problémás napokat. Férfiként is érdemes utánaolvasni, mi történik ilyenkor a nő szervezetében: ez közelebb vihet a megértéshez, és a megfelelő információk birtokában könnyebben átérezhetik ők is, milyen lehet az, amikor a PMS tünetei eluralkodnak a női test és psziché felett.

A női ciklus bonyolult hormonális változás, amely hatással van az egész szervezetre, és akár hangulati, viselkedési megnyilvánulásokat is okozhat.

Ezek nem választható opciók, hanem a női lét egyik adottsága, amivel meg kell tanulni (jól) együtt élni – nemcsak a nőknek, hanem a velük együtt élő férfiaknak is! 

Hirdetés

Rendszertelen a menzeszed? Van, hogy erős vérzésed van, fájdalmas görcsök kínoznak? Megesik, hogy két vérzés között is pecsétel? Tegyél ellene, és könnyíts a terheiden. A Premens tabletta koncentráltan tartalmazza a barátcserje jótékony hatóanyagát. A növény termését már az ókorban is használták a nők a "női bajok" enyhítésére. A Premens tabletta olyan gyógyszerkészítmény a PMS enyhítésére és a cikluszavarok enyhítésére, amely magas dózisban tartalmazza a barátcserje termésének kivonatát.

webp_net-resizeimage-3.png

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7215600586
süti beállítások módosítása