Amikről a férfiak nem beszélnek

Szponzorált tartalom

2020. június 15. Kontent

A tabuk nemcsak a női intim problémákkal kapcsolatban élnek erősen, hanem bizony a férfiak esetében is jelen vannak. És mivel nagy a hallgatás, a legtöbb férfinak kevés a tudása még a saját testével kapcsolatban is.
shutterstock_1182947965.jpg

Az általános vélekedés szerint ugyan a hölgyek egészségtudatosságán is lenne mit javítani, ám a nők még mindig lépéselőnyben vannak a férfiakkal szemben,

akik csak az 50-es éveikben járva kezdenek komolyabb figyelmet szentelni az egészségüknek

(ugyanez a nőknél – talán a babatervezéssel összefüggésben – 30 éves koruk környékén már általában megtörténik). 

A férfiak sokáig nemhogy prevenciós vizsgálatokra nem járnak, de még korábban nem tapasztalt tünetek jelentkezése esetén sem mennek orvoshoz. Ha mégis megteszik, gyakran elhallgatnak az orvos elől olyan részleteket, amelyekről nehezükre esik beszélni, holott azok a diagnózis felállításához fontos információk lennének. 

A kicsit prűd, vagy elfojtásra hajlamos férfiak számára különösen nagy problémát okozhat panaszokról, tünetekről beszélni, ha a prosztatájukról van szó.Ezért súlyos árat is fizethetnek, mivel a nem kezelt prosztatagyulladásnak komoly, életminőséget romboló hatása van, pedig rendszeres szűrővizsgálatokkal és egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne ez a betegség.

Ismerd meg a testedet!

Az egyik leggyakoribb és mégis kibeszéletlen “férfibaj” a prosztatagyulladás. A hallgatás egyik oka lehet, hogy sokan azt sem tudják, hol található ez a szervük, vagy hogy egyáltalán mire való.

Pedig a prosztata, ez a húgyhólyag alatt található kerekded, gesztenye nagyságú dülmirigy igen fontos szerepet játszik az optimális vizeletürítésben, valamint a szexuális funkciók működésében. A prosztata ugyanis körülöleli a húgyhólyagból kivezető húgycsövet, így ha a prosztataállomány akut, vagy krónikus gyulladás következtében megnagyobbodik, akkor a húgycső ezen szakasza összenyomódik, ami vizelési és egyéb panaszokat eredményez. Az orvos ilyenkor gyulladáscsökkentők, illetve egyéb gyógyszerek alkalmazását is javasolhatja a prosztata egészséges működésének visszaállítására.

A tévhitekkel ellentétben a prosztatagyulladás okozta problémák nemcsak az idősebb generációt érinthetik, sőt, általában a szexuálisan legaktívabb életszakaszban jelentkeznek. Leginkább veszélyeztetettek az 50 alatti férfiak, 60 éves kor után viszont látványosan csökken az esetek száma. 

De a prosztatitisz (prosztatagyulladás) nem kíméli a fiatalabb generációt sem: már a serdülőkor után bárkinél, bármikor kialakulhat. Egy kutatás szerint a kamasz fiúk majdnem 10 százaléka szenved ebben a fájdalmas betegségben, vagyis a fiatalok körében a betegség előfordulása közel olyan gyakori, mint az idősebb férfiak esetében.

A kezelést nehezíti, hogy a fiúk egy része a kellemetlen tüneteket szégyelli, ezért nem fordul orvoshoz, inkább némán szenved. Még ha kérik is szakember segítségét, gyakran félrekezelik őket, mivel az orvosok is csak ritkán gondolnak a prosztatagyulladás lehetőségére ennyire fiatal korúaknál. 

A betegséggel nemcsak lelkileg nehéz megküzdeni, hanem a kezelése sem egyszerű, ráadásul fiataloknál a betegség befolyásolhatja a felnőtté válás menetét, megzavarhat kapcsolatokat és a szexuális teljesítményre is kihat.

A kor előrehaladtával a prosztata mérete nő, de ha ez kóros méreteket ölt, akkor nyomhatja a húgycsövet, aminek következtében vizeletürítéskor a vizeletsugár vékonyabb lesz, csökken a vizeletáramlás ereje, vagyis befolyásolhatja nemcsak a húgycső, hanem a húgyhólyag működését is. 

A prosztatagyulladás pontos okai nem ismertek,

a szakemberek szerint közrejátszik az életkor, továbbá a herék által termelt androgén hormonok – elsősorban a tesztoszteron – jelentős szerepet játszanak a növekedési folyamat elindításában, és annak mértékében. De befolyásoló tényező lehet a genetikai, családi hajlam, illetve a hólyagfal megvastagodása is előidézheti a tünetek kialakulását. A panaszok széles skálán mozognak, de jellemző rájuk, hogy fokozatosan jelennek meg, és két nagy csoportba sorolhatók: a vizeletürítéssel és vizelettárolással kapcsolatos problémák körébe.

A panaszok rendszerint negatív hatással vannak az életminőségre, a mindennapi tevékenységre, sőt magára a nemi életre is. A tünetekkel minél hamarabb érdemes szakemberhez fordulni, hogy a részletes kivizsgálás után elkezdődhessen a megfelelő kezelés. 

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp hatásosan járul hozzá az akut és krónikus prosztatagyulladás okozta kellemetlen szubjektív tünetek enyhítéséhez, hiszen ott hat, ahol a fájdalom forrása van. A kúp jótékony összetevői a végbél környéki vénákon keresztül a prosztata közelébe jutnak.  A készítményben lévő hialuronsav, valamint a növényi összetevők – a tökmag, ázsiai gázló, tömjénfaolaj-kivonat, szalmagyopár és ausztrál teafa – nyugtatnak és ápolnak a panaszok jelentkezésének helyén. Felhelyezése fájdalommentes. 

A Proxelan végbélkúp recept nélkül elérhető a hazai gyógyszertárakban.

webp_net-resizeimage_6.png

Patikában vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5615809420
süti beállítások módosítása