Mennyi vasra van szükségünk?

Szponzorált tartalom

2020. július 31. Kontent

A nőknek jobban oda kell figyelni a vaspótlásra, mint a férfiaknak, ahogy a vegáknak is szem előtt kell tartaniuk, hogy feltöltsék a szervezetük vasraktárait.

shutterstock_113554147.jpg

Mennyi az annyi?

Vasból nem egyformák az igényeink: a szakértők szerint annyit kell pótolnunk, amennyit elveszítünk naponta, ugyanis a szervezet nem képes maga előállítani a vasat. Jó, ha tudjuk, hogy minden nap veszítünk vasat: verejtékkel, vizelettel, széklettel, a bőr hámlásával, hajhullással, körömvágáskor, illetve a termékeny korú nők a menstruációval. A vasveszteség férfiaknál 1 mg, nőknél 2 mg, várandós nőknél pedig 3 mg naponta. A nőknek ezért van szükségük a férfiakhoz képest több vasra. Ahogy a veszteség, úgy a vasszükséglet számszerűsítése is másként alakul: a nőknek napi 18 mg, míg a férfiaknak 10 mg vas bevitele javasolt.

Miért fontos odafigyelni a vastartalékunkra?

A vashiánynak számos negatív következménye lehet az egészségünkre nézve, és ha nem korrigáljuk időben, ez a hiányállapot végül vérszegénységhez vezethet, amit mindenképpen kezelni kell, mert súlyos, életveszélyes állapotnak tekinthető. Mindez nem egyik napról a másikra, hanem lassan alakul ki, mivel a szervezet vasraktárainak kiürülése hónapokig is eltarthat. Ahogy fogy a muníció, jönnek a gondok: vashiány esetén a leggyakoribb tünet a sápadtság, ami az ajkakon és a körömágyon a leglátványosabb, de nagyon jellemző tünet a fáradtság, levertség érzése is. Tünete lehet továbbá a fejfájás, szédülés és fülzúgás is, a nyelv- és szájszárazság, valamint nem ritka a nyelvégés vagy a fájdalmas nyelés sem. A hajszálak növekedése lassul, a végük töredezik, és könnyen kihullanak. Fokozódik az őszülés, a körmök pedig törékennyé válnak.

Együnk okosan!

Hogy ezeket a kellemetlen panaszokat elkerüljük, együnk vasban gazdag élelmiszereket, mint például teljes kiőrlésű kenyeret, hüvelyeseket, zöld színű zöldségeket (például paraj, brokkoli, petrezselyemzöld), aszalt gyümölcsöket és húst. Ne feledjük, hogy a húsból nyert vasat könnyebben építi be a szervezet, mint a növényekből származót, éppen ezért a vegetáriánusoknak 1,8-szor nagyobb mennyiségű vasat ajánlott fogyasztaniuk, hogy megfelelő legyen az ellátottságuk. Mindemellett érdemes a vas felszívódását támogató C-vitamint szedni, vagy C-vitaminban gazdag élelmiszereket enni. Ugyanakkor ügyeljünk rá, hogy elkerüljük a túladagolást, ami enyhébb esetben hasfájást, hányást okozhat, de súlyos esetben a szervek működésére is kihat, sőt görcsroham vagy kóma is bekövetkezhet.

Ha az élelmiszerekkel bevitt vas nem elég, akkor orvosi javaslat alapján gyógyszeres vaspótlásra lehet szükség. A szájon át szedett gyógyszeres kúrát hetekig, akár hónapokig is folytatni kell, mivel a szervezet kimerült vasraktárainak feltöltődéséhez időre van szükség. A kezelés eredményessége laboratóriumi vizsgálattal ellenőrizhető.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3816080692
süti beállítások módosítása