Nem könnyű nőnek lenni

Szponzorált tartalom

2020. augusztus 27. Kontent

Többet dolgozunk, kevesebbet keresünk, gyereket szülünk és nevelünk, ráadásul még a vasbevitelre is jobban oda kell figyelnünk, mint a férfiaknak. Elmagyarázzuk, hogy miért!

shutterstock_1504615994.jpg

Kezdjük azzal, hogy női szervezet vastartalma eleve kevesebb: 2-3 g (35mg/testsúlykilogramm), míg a férfiaknál ez az érték 3-4 grammnyi (50 mg/tskg). Ez egyrészt a nők kisebb testméretével, másrészt a lényegesen kisebb kapacitású vasraktáraival magyarázható. Közrejátszik a menstruáció is, amely során vasat is vesztünk, habár a menopauza beköszöntével ez a különbség eltűnik a két nem között, hiszen a már nem menstruáló nők vasszintje magasabb.

Fokozott figyelmet a menstruáló nőknek!

Jó tudni, hogy a menstruáló nők 20-40 százaléka vashiányos, és nagyjából 10 százalékuk vérszegény is lesz a nagyfokú vashiány miatt. A vashiány különösen jellemző a még növésben lévő, fiatal lányoknál. Hasonló a helyzet terhesség és szoptatás alatt: terhességben a korábbihoz képest több mint másfélszeresére nő a kismama vasszükséglete, amelynek oka, hogy a magzat az anyai szervezetből kapja a fejlődéséhez szükséges vasat. Ezt a vasmennyiséget már képtelenség természetes úton, vagyis táplálékkal bevinni a szervezetbe. Enyhébb vashiány esetén szájon át szedhető, recept nélkül kapható vagy vényköteles gyógyszerekkel lehet “utántölteni”, súlyos vashiányos vérszegénységben pedig a vénás vaspótlás is szükségessé válhat.

Kevesebbet is eszünk

Legalábbis a férfiakhoz képest kisebb adagokat juttatunk a gyomrunkba, tehát a nők szervezetébe egyértelműen eleve kevesebb tápanyag kerül be. Így már érthető, hogy miért alakul ki a nőknél könnyebben valamilyen hiánybetegség. A vashiány tünetei sokáig lappanghatnak, de érdemes kikérni egy szakember tanácsát, ha azt tapasztaljuk, hogy indokolatlanul fáradtak vagyunk és sápadt az arcunk. Vashiányos vérszegénység esetén a korábbi panaszok mellett mellkasi fájdalom, szapora szívverés, légszomj jelentkezhet. Gyakori a fázósság (a kéz és láb folyton hideg), a szájüregi afta és a szájzug berepedezése. A körmök töredezését, a hajhullás mellett bőrszárazságot és viszketést tapasztalhatnak az érintettek, továbbá fejfájással, ingerlékenységgel és emésztőrendszeri panaszokkal küzdhetnek.

A lappangó hiányállapot gyorsan súlyosbodhat, főleg, ha valaki hirtelen vegetáriánus étrendre vált vagy drasztikus diétába is kezd. A nők közül nagyobb eséllyel kerülnek ki anorexiás betegek, ez a kórkép pedig gyakran kéz a kézben jár a vashiányos vérszegénységgel.

Miért figyeljünk oda?

A kezeletlen vashiány következtében a kezdeti tünetek – az indokolatlan fáradtság, a fáradékonyság, az egészségtelen sápadtság – állandósulnak. Ha kialakul a vashiányos vérszegénység, annak kezelésére az étrendi változtatás már nem elég. A tanulmányok azt mutatják ugyanis, hogy napi 14 milligramm elemi vas bevitelére lenne szükség a normális érték fenntartásához, ám egészségügyi felmérések szerint ez ritkán valósul meg, főleg az átlagos étrend nem megfelelő tápanyag-összetétele miatt. A szakemberek szerint a vashiányt orvosi kivizsgálással kell diagnosztizálni, hogy utána célzottan pótolni lehessen e fontos mikroelemet. Az orvosi segítség azért fontos, mert a vasat túl is lehet adagolni, ami szintén súlyos egészségkárosító következményekkel járhat.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr316138788
süti beállítások módosítása