Ezekre figyelj nőként, ha uszodába, fürdőbe mész

Szponzorált tartalom

2020. szeptember 15. Kontent

Ugyan vége a nyárnak, de ettől még mehetünk uszodába, fürdőbe, wellness-hotelbe, ezeken a helyeken pedig érdemes fokozottan ügyelni a hüvelyflóránk védelmére. Pláne, ha hajlamosak vagyunk a hüvelyfertőzésekre.
shutterstock_587322731.jpg

Bakteriális fertőzés viszonylag gyakran alakulhat ki strandoláshoz, fürdőzéshez, uszodahasználathoz kapcsolódóan, ugyanakkor a tévhitekkel ellentétben nem a vízből szedjük össze a kórokozókat. A bakteriális vaginózis kialakulásának hátterében a hüvelyben megtalálható baktériumok egészséges egyensúlyának felborulása áll, melynek következtében a normál intimflórában kisebb számban megtalálható „rossz” baktériumok túlszaporodnak. Előfordulhat, hogy az érzékeny hüvelyflórának már az is megárt, ha csak megmártózunk a medencében, mert ilyenkor eltolódhat a savas pH, így könnyen kialakulhat bakteriális hüvelyfertőzés. A hüvelyfertőzést és húgyúti gyulladást kiváltó különféle kórokozók elleni védekezés kulcsa a hüvelyflóra egészséges ökoszisztémájának megőrzése.

Ezért elengedhetetlen, hogy kellő figyelmet szenteljünk az intim zónánkra. Különösen akkor, ha wellness-hétvégére igyekszünk vagy uszodába megyünk, ahol egy sor olyan külső tényezővel kell számolni, ami hatással lehet erre az egyensúlyra.

Óvatosan a nedves fürdőruhával

A baktériumok elszaporodását elősegítheti a nedves, hideg környezet – elvégre ilyenkor a szervezet védekezési mechanizmusa gyengülhet. Uszodában vagy wellness-program alkalmával érdemes tehát pár apró szabályt betartanunk. Például a vizes fürdőruhát mielőbb cseréljük le szárazra, WC-használatkor pedig előtte és utána is mossunk kezet. Pisilés és székelés után tartsuk be mindig a helyes törlési irányt: mindig elölről hátrafelé töröljünk. Ha pedig menstruáció alatt megyünk uszodába, cseréljünk tampont minden alkalommal, mielőtt bemegyünk a vízbe, illetve miután kijöttünk a medencéből. 

Gondoskodjunk a megelőzésről

Mivel a hüvelyflóra egyensúlyának felbomlása összefügg a fertőzések kialakulásával, fontos, hogy gondoskodjunk a megelőzésről. Kerüljük az túlzott intim higiéniát: csakis orvosi utasításra alkalmazzunk hüvelyöblítést (irrigálást), ne használjunk illatosított WC-papírt vagy nedves törlőkendőt, a tampon helyett pedig használjunk inkább betétet.

Miért? A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel, intim tusfürdőkkel, spray-kkel és dezodorokkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát. Szerencsére már számos vény nélkül kapható készítményt találunk, amelyekkel hatékonyan gondoskodhatunk a hüvelyflóránk egyensúlyának megóvásáról.

A bakteriális hüvelyfertőzés (vaginózis) leggyakoribb tünetei:

  • Kellemetlen, halra emlékeztető szag a szeméremtájékon
  • Szürkés-fehéres bőséges folyás

Fontos tudni, hogy a bakteriális vaginózis nem szexuális úton terjedő betegség és általában nem okoz fájdalmat vagy irritációt.

Amennyiben megtörtént a baj, és a jól ismert tüneteket tapasztaljuk magunkon, ne feledjük, hogy a hüvelyfertőzések kezelésénél a kórokozók elpusztítása mellett gondoskodnunk kell a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításáról is. Ha ugyanis ezt elmulasztjuk, a fertőzések könnyedén visszatérhetnek. Ezért lehetőleg olyan terméket válasszunk erre a célra, amely a saját Lactobacillusaink megfelelő létszámának újjáépítését segíti, mindemellett az is jót tesz, ha élőflórás tejtermékeket fogyasztunk.

Hirdetés

A bakteriális hüvelyfertőzés a fogamzóképes korú nők leggyakoribb hüvelyfertőzése, melynek kellemetlen tünete a szúrós szagú, bőséges hüvelyváladék. Olyan szövődmények is kísérhetik, mint a koraszülés vagy a fájdalmas aktus.

Szerencsére a bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezelésére, illetve megelőzésére recept nélkül hozzájuthatunk a Vitagyn C hüvelykrémhez, amely kettős védelmet nyújt: egészséges savas közeg megteremtésével gátolja a kórokozók megtelepedését, prebiotikum-tartalmával pedig a jótékony Lactobacillusok növekedését segíti, így hozzájárul a hüvelyflóra helyreállításához. Várandósság és szoptatás időszaka alatt is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4016183720
süti beállítások módosítása