A stressz miatt korán beköszönthet a változókor is

Szponzorált tartalom

2020. október 19. Kontent

A menzesz sok bosszúságot tud okozni, de negyven fölött a legtöbb nő mégis azon aggódik, hogy lehetőleg még sokáig tartson. A rossz hír, hogy a menopauza elérkezésének idejét nem befolyásolhatjuk, ám az, hogy hogyan éljük meg, csak rajtunk múlik. A túl nagy stresszel például vigyáznunk kell.

shutterstock_1606546576.jpg

Nehezen megjósolható, hogy a változókor mikor következik be valakinél, hiszen befolyásolja a genetikánk és az életvitelünk is, vagy az, hogy mennyit sportolunk, mit eszünk, mekkora a stressz rajtunk. A menstruáció elmaradását külső tényezők is okozhatják, előfordul, hogy művileg áll be a menopauza, ami akkor történik, ha egy adott betegség miatt mindkét petefészket el kell távolítani vagy olyan sugárkezelést, illetve kemoterápiát kap a páciens, ami leállítja a működésüket. Átlagosan a nők 51. életévében múlik el végleg a menstruáció, ám vannak esetek, amikor jóval hamarabb, akár negyvenöt éves kor előtt is elkezdődhet a korai menopauza. De erre egy másik posztunkban részletesebben is kitérünk.

Az a fránya stressz, mindenhol bekavarhat

Bár már a 21. századot tapossuk, még ma sincs arra konkrét megoldás, hogy a menopauza kezdetét befolyásoljuk, ugyanakkor az sem igaz, hogy semmit sem tehetünk azért, hogy lehetőleg később jöjjön el. Az életmódunk  ugyanis hatással lehet rá.  Az extrém mennyiségű stressz, a folytonos lelki megterhelés és a nagyobb konfliktusok például előrehozhatják a menstruáció elmaradásának időpontját. Amikor ugyanis nagy rajtunk a stressz, tele vagyunk szorongással, félelemmel, a szó szoros értelmében „elakad a lélegzetünk”, melynek következtében csökken a vér oxigéntartalma, ez pedig gátolja a hormonok felvételét a szövetekbe. Sőt, a vegetatív idegrendszer és a hormonrendszer működése is megváltozhat, mindezek pedig a menopauza tüneteinek jelentkezését okozhatják. Fontos tehát, hogy amennyire lehet, mentesítsük magunkat a túlzott stressztől. Tanuljunk meg relaxálni: erre kiváló például a jóga, és mindemellett keressük meg és lehetőleg szüntessük meg azokat a helyzeteket, tényezőket, amelyek újabb és újabb lelki terhet jelentenek számunkra. 

Ha már bekövetkezett a menopauza, vagyis végleg elmaradt a menstruáció, akkor se essünk kétségbe! Az első tünetek megjelenésekor érdemes szakemberhez fordulni, ugyanis ma már nem csak hormonpótlással, hanem egyéb alternatívákkal és életmódbeli változtatásokkal is jelentősen enyhíthetők a kellemetlen tünetek.

A titok nyitja lehet: a sport és a táplálkozás

Talán meglepő, de a klimax tüneteit kiegyensúlyozott és az állapothoz igazított étrenddel is enyhíteni lehet. Együnk kalciumban és D-vitaminban gazdag élelmiszereket, ezek pozitív hatással vannak a csontjainkra, valamint érdemes sovány tejtermékeket és rostdús gyümölcsöket, zöldségeket is fogyasztani. Utóbbiak a lelassult emésztés miatt fontosak. Hasznosak lehetnek a diók és a magvak is, ezek a szervezet E-vitamin- és kalciumellátását segítik, míg az olajos halak omega-3 zsírsavtartalma csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Persze sok múlik a rendszerességen, nem elég tehát néha-néha bekapni egy-egy paradicsomot, ezek a fontos élelmiszerek rendszeresen az étkezéseink részét kell, hogy képezzék.

A helyes táplálkozás mellett ne feledjük a rendszeres mozgást sem, amivel szintén csökkenthetjük a menopauza tüneteit, ráadásul az egész szervezetünkkel jót teszünk, ha naponta mozgunk legalább fél órát. Igazából szinte mindegy, milyen sportot végzünk, a lényeg, hogy kitartóan csináljuk.

 Hirdetés

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin olyan növényi gyógyszer, amely nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető, ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer.

Olyan egyedülálló poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítséget nyújt a változókorral járó testi tünetek, a hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. A Remifemin Plus másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, illetve az alvásra is jó hatással van. Recept nélkül kapható a gyógyszertárban.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3816218132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása