Ezektől a rossz szokásoktól szabadulj meg, ha jól szeretnél aludni

Szponzorált tartalom

2020. november 4. Kontent

Egy rosszul átaludt éjszaka rányomja a bélyegét az egész napunkra: fáradtabbak, ingerlékenyebbek leszünk, ez pedig hosszú távon rombolja az egészségünket. Ám néhány rossz szokás elhagyásával sokat tehetünk azért, hogy tényleg pihentetőek legyenek az éjszakák. Mutatjuk, mire figyelj.

shutterstock_1662102241.jpg

1. Majd valahogy „behozom” az át nem aludt órákat!

Biztos te is mondtad már magadnak: semmi baj, ha ma kevesebbet is alszom, majd holnap bepótolom, ami hiányzott! Csakhogy ez nincs így, mert a mélyalvást nem lehet egyik napról a másikra behozni, ráadásul a bioritmusunkat is megzavarjuk a „menetrenden kívüli” ébrenléttel.

2. Igenis számít a matrac

Ha azt szeretnénk, hogy a testünk reggelre tényleg kipihent legyen, ne spóroljunk a matracon és a jó minőségű párnán, ezek ugyanis rengeteget hozzátehetnek a jó alváshoz, vagy épp ellenkezőleg, ahhoz is, hogy reggelre elgémberedett végtagokkal ébredjünk. Külön cikket érdemelne, hogy milyen a jó matrac, de dióhéjban annyit elmondhatunk, hogy 2003-ban látott napvilágot egy spanyol tanulmány,  amelynek eredményét az orvosok is elfogadták. Ezek szerint a félkemény matracok a legegészségesebbek, ezek használatával lehet leghatékonyabban megelőzni a hátfájást.

3. Készüljünk fel az alvásra

Éjszakára sötétítsük el a szobát, esetleg használjunk nyugtató hatású illóolajokat, és próbáljuk meg a lehető legtöbb zajt kiküszöbölni. Az is segíti a jó alvást, ha rendezett az ágyunk, és éjjelre mindig átöltözünk hálóingbe vagy pizsamába.

4. A kávé és a cigi nem a jó alvás barátja

A túl későn elfogyasztott kávé, az erős fekete tea, az energiaitalok, sőt a dohányzás is stimuláló hatásúak, így megnehezítik az elalvást. Ráadásul a legtöbb ezek közül egyáltalán nem szolgálja az egészségünket, ezért a legjobb, amit tehetünk, ha nemcsak az esti órákban, hanem egyébként is korlátozzuk vagy elhagyjuk a fogyasztásukat.

5. Száműzzük az elektronikus ketyeréket a hálószobánkból!

Az emberek legtöbbje lefekvés előtt még pörgeti a Facebookot, az Instagramot, és szinte minden háztartásban alap, hogy egész este szól a tévé. Nem kéne ennek így lennie, ugyanis az okostelefon, a tablet és a laptop egyaránt elektromos hullámokat és kék fényt bocsát ki, amely csökkenti a melatonin termelését az agyban, így megnehezíti az elalvást. Sőt, a laptopozás és a tévézés a vérnyomást is emeli, ami szintén akadályozhatja a pihenést. Arról már nem is beszélve, hogy a közösségi oldalak használata függőséghez is vezethet, és értékes órákat vesz el az életünkből. Csak jót teszünk magunkkal, ha inkább előveszünk egy jó könyvet, és abból olvasunk el pár oldalt.

6. Kevesebb stressz, több alvás

A tartós és kezeletlen stressz az egyik legfőbb oka az álmatlanságnak és az abból fakadó kimerültségnek. Ha úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni a napi problémákkal, érdemes szakember segítségét kérned, ugyanis a stressz helyes kezelésével – és a kiváltó okok megszüntetésével  – a krónikus fáradtság problémáján is lehet segíteni.

7. Ne lefekvés előtt lakomázz be!

Biztos neked is mondták annak idején a szüleid, hogy ne egyél elalvás előtt, mert rémálmaid lesznek. Ebben van némi igazság, ugyanis a túl sok, túl zsíros vagy fűszeres ételek akadályozhatják az elalvást, és gyomorbántalmakhoz is vezethetnek. A szakemberek szerint az utolsó étkezés és a lefekvés között legalább két óra teljen el, és együnk könnyebb ételeket. A kiegyensúlyozott, egészséges étrend sok zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával egyébként is jó hatással van az egészségünkre, ahogy hatékony lehet a fáradtság ellen is.

8. Alkoholfogyasztás

Bár a pár pohár bor elfogyasztásából fakadó bágyadtság miatt úgy érezhetjük, hogy könnyebben jön álom a szemünkre, valójában az alkohol csökkenti a mély álomban töltött alvási szakaszok hosszát. Vagyis nem tudunk olyan hatékonyan pihenni, így másnap garantáltan nyúzottan ébredünk. Emellett az alkoholnak vízhajtó hatása is van, így éjjel többször fogunk a mosdóba mászkálni, mint egyébként tennénk.

 Hirdetés

Az Alvásorvosok Világszövetségének kutatásai szerint a Föld össznépességének mintegy egyharmada szenved valamilyen alvászavarban. A tartós álmatlanság számtalan egészségügyi problémával járhat, ezért fontos mielőbb orvosolnunk az inszomniát. A Sedacur forte három gyógynövény, a komló, a macskagyökér és a citromfű kombinációjával segít oldani a mindennapok problémái miatt kialakult feszültséget, valamint pihentető alvást biztosít.

sedacur-doboz-60x-1024x1024.png

 Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4616258920
süti beállítások módosítása