Tüsszenteni márpedig kell!

Szponzorált tartalom

2021. február 24. Kontent

reventil_8.jpgGyerekkoromban az apukám azzal ijesztgetett, hogy ha visszafogom a tüsszentést, akkor agyvérzést is kaphatok. Nem is túlzott akkorát.

Emlékezzünk csak annak a férfinak az esetére, aki tavaly decemberben került be a hírekbe azzal, hogy komoly sérüléseket szenvedett, miután az orrát és száját is befogta tüsszögés közben. Nyelési fájdalmat és hangelváltozást tapasztalt, majd a vizsgálatok során kiderült: amikor pattanó hangot hallott a tüsszentése után, igazából a légcső megrepedése okozta a furcsa hangot.

A megrepedt légcsőből a nyaki lágyszövetekbe jutott levegő miatt a nyaka erősen megduzzadt, ami a nyelést akadályozta, ezért a 34 éves férfit a kórházban csöveken keresztül táplálták, és folyamatosan monitorozták az állapotát. Az orvosok pedig felhívták a figyelmet arra, hogy mennyire veszélyes dolog, ha valaki az orrát és a száját is befogja tüsszentés közben.

Mi történik ilyenkor?

Először is a tüsszentésnek fontos funkciója van: ez nem más, mint a szervezetünk természetes reflexe, amely révén kilökődnek azok a pollenek, szennyező anyagok, amelyek a tüdőbe jutva kárt okozhatnak. A prüszkölés révén viszont az orr kitisztul, a veszélyes anyagok kikerülnek a szervezetünkből.

Ha csukott szájjal és befogott orral tüsszentünk, egyrészt erősebb nyomás éri a dobhártyát, ami sértheti annak felületét, sőt ritkább esetekben hallásvesztést és szédülést is okozhat.

Másrészt a kórokozók sem távoznak így a testünkből. Meglehet, hogy a tüsszögés, a sajátunk és a másoké is idegesítő, de fontos szerepet tölt be.

Jó, de miért tüsszögünk többször egymás után?

Ez annak a jele, hogy szervezetünk egyetlen tüsszentéssel nem volt képes minden irritáló anyagot kisöpörni magából. Ez gyakori például pollenallergia esetén, amikor egymás után akár egy tucatszor is tüsszent az ember. Érdemes ilyenkor jó erősen kifújni az orrunkat, hogy rásegítsünk, vagy este gőzölni egyet, ami szintén segít kitakarítani az orrjáratokat. Erről bővebben itt írtunk. 

És amit még érdemes tudni a tüsszentésről:

Milyen gyorsasággal jön a tüsszögés?

Egyénenként változhat, de az biztos, hogy nagyon gyors is lehet, épp ezért veszélyes visszafognunk. Egyes kutatások szerint az orrunkból, illetve a szánkból kilövellt anyagok sebessége a 160 kilométer/órát is elérheti, így akár 6 méteres távolságra is eljuthatnak tőlünk.

Ha a fénybe nézek, tényleg tüsszentek?

Nem feltétlenül! Állítólag a fény által kiváltott tüsszentés genetikai alapon öröklődő jelenség, és nagyjából csupán az emberek 35 százalékát érinti. Ez a szakemberek szerint az idegrendszer rendellenes működési reakciója, mely abból adódik, hogy az éles fény által kiváltott idegi ingerület nem csupán a látóideget, de párhuzamosan a tüsszögésért felelős reflexet is stimulálja.

Így tüsszents helyesen!

A legbiztonságosabb módja a tüsszentésnek, ha nyitott szájjal tesszük. Lehet, hogy így hangosabb, de sokkal biztonságosabb is.

Hirdetés

Az őszi-téli időszakban a megfázás, a nátha, továbbá az allergia egyaránt megnehezítheti a mindennapokat. Ezen betegségekben lehet segítségünkre a vény nélkül kapható Reventil tengervizes orröblítő és Reventil orrspray. Míg az orröblítő gyengéden kimossa a nyákot és a kórokozókat, addig az orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, és enyhíti az orrdugulást. A Reventil termékcsalád egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő és kiszáradást gátló hatású molekula, az ectoin, mely védi az orrnyálkahártyát a környezeti tényezők károsító hatásaival szemben. A termék 1 hónapos kortól adható, és hosszabb távon is alkalmazható.

reventil_uj-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

          A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4116431516
süti beállítások módosítása