Védd a hüvelyedet és pisilj sokat!

Szponzorált tartalom

2021. március 26. Kontent

uz_7.jpgA fájó pisilés fő okai legtöbbször a rossz helyre kerülő bacik, ezért érdemes tudni, miként akadályozhatod meg az elburjánzásukat. Nem nagy ördöngősség, de ha nem tudsz róla, abból akár bajod is lehet.

Sajnos itthon nemcsak a szexedukáció jár gyerekcipőben: a pedagógusok (de gyakran a szülők sem) nem beszélnek a gyerekekkel arról sem, hogy mit kellene tudniuk a testükről. Így sok lány úgy nő fel, hogy nem tudja (vagy csak később, a saját kárán tanulja meg), hogy a húgyúti fertőzés mennyire gyakori probléma a nőknél, mint ahogy arra sem hívják fel a figyelmét, mit tehetne ez ellen. Ezzel szemben egy rakás tévhit él a közgondolkodásban, például még mindig sokszor hangzik el a „Ne ülj a hideg kőre, mert felfázol!” óvó mondat. A hideg valóban hozzájárulhat a hólyaghurut kialakulásához, de mivel bakteriális fertőzésről van szó, az egészséges hüvelyflóra védelme ennél sokkal fontosabb a felfázás elleni védekezésben és a megelőzésben. Éppen ezért sokkal hasznosabb lenne inkább arra felhívni a figyelmet, hogy a hüvelyflóra mennyire fontos szerepet tölt be a női egészség védelmében.

Egy korábbi cikkünkben részletesen is írtunk arról, hogy milyen otthoni megelőzési praktikák léteznek a felfázásra, emellett arról is érdemes beszélni, miért van akkora jelentősége a hüvelyflóra védelmének. Egy-egy antibiotikum kúra után különösen, de egyébként is elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a belső intim egyensúlyra. Sajnos még mindig kevéssé köztudott, hogy amikor ez az egyensúly valami miatt felborul, az egy sor kellemetlen tünethez vezethet, amelyek például bakteriális hüvelyfertőzésre utalhatnak, utóbbi pedig akár okozója lehet a hólyaghurutnak is.

Amikor felborul az intim egyensúly, és a hüvelyben található Lactobacillusok száma csökken, olyankor a hüvely pH-ja lúgos irányba változik, ami kedvez a gyulladást okozó baktériumok elszaporodásának.

 Itt álljunk meg egy pillanatra és gondolkodjunk el azon, mi minden okozhatja a hüvelyflóra megváltozását:

  • Gyakran fordul elő antibiotikum-szedés következményeként, hiszen az antibiotikum nem válogat „jó” és „rossz” baktérium között, így a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen baktériumokat, köztük a Lactobacillusokat is elpusztíthatja.

  • A hüvelyöblítéssel ugyancsak veszélyeztetjük a hüvelyflórát, mert így kimoshatjuk a Lactobacillusokat is a hüvelyből. A szakemberek szerint csak indokolt esetben szabad alkalmazni az irrigálást, kimondottan akkor, amikor ezt az orvos ajánlja.

  • Hasonló okokból az intim mosakodószerektől is óva intenek minket, és a legjobb, amit tehetünk az intimzónánk érdekében, ha egyszerűen csak vízzel tisztítjuk a nemi szervünket.

  • Antibiotikum szedése mellett gondoskodjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményről is. Egyes vény nélkül kapható hüvelyflóra-regenerálók nem tartalmaznak idegen Lactobacillusokat, hanem prebiotikum összetevőjük révén segítik a szervezet saját Lactobacillus-törzseinek újratermelését.

  • A megfelelő tisztálkodás mellett fontos az is, hogy a különböző hüvelyfertőzések elkerülése érdekében gondoskodjunk a hüvelyflóra „karbantartásáról”.

  • WC-használatkor legyünk elővigyázatosak. A kézmosás alapvetően fontos, tamponfelhelyezés előtt és után pedig különösképp elengedhetetlen. Ami szintén lényeges, az a törlés helyes módja és iránya: ez mindig elölről hátrafelé történjék. Jegyezzük meg, hogy amennyiben így törlünk, a végbél környékén tanyázó bacilusok nehezebben juthatnak a hüvely és a húgycső közelébe.

Ha mégis felborul az intim egyensúly, akkor bizony a hüvelyben elszaporodott bacilusok a húgycsőbe kerülve feljuthatnak a húgyhólyagba, ott megtapadva pedig gyulladást okoznak. Ekkor jönnek a fájdalmas tünetek.

Mi köze mindennek a rendszeres pisiléshez és a sok folyadékhoz?

Pontosítsunk: nemcsak a felfázás tüneteinek elkerülése érdekében fontos a napi 2-3 liter folyadék (víz, tea, cukormentes üdítő), hanem a szervezeted egészséges működéséhez is elengedhetetlen. És igen, az sem szerencsés, ha órákon keresztül nem mész el a mosdóba kiüríteni a húgyhólyagodat. A hólyagban pangó vizeletben ugyanis még hatékonyabban tudnak szaporodni a fájdalmas tüneteket okozó baktériumok. Ezért igyál minél többet, és ha ingered van, irány a mosdó: hidd el, a húgycső és a hólyag gyakori átmosása nagyon fontos megelőzésként és a korai tünetek kezelésénél egyaránt.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4016475218
süti beállítások módosítása