Ne szégyelld a tested, és azt sem, ami történik vele

Szponzorált tartalom

2021. április 7. Kontent

pms_1.jpg

A menstruáció még mindig erősen tabutéma, nők tömegei szégyellik az élet egyik legtermészetesebb folyamatát.

Kétségtelen, hogy az elmúlt években egyre több film, sorozat és reklám szól a menstruációval járó változásokról, és arról, hogy senkit se érjen hátrányos megkülönböztetés, csak azért, mert menstruál. Ugyanakkor van még bőven mit tenni annak érdekében, hogy a nők világszerte merjenek beszélni az egyik legtermészetesebb és legfontosabb folyamatról, amely az életük része.

Szégyen, titok, tabu

Sokáig a lányokat nem világosították fel arról, mi történik velük a menstruáció során, így akár traumatikus is lehetett az első vérzés, amely felkészületlenül érte a fiatal lányokat. „Ma már tizenkét éves kora tájékán a legtöbb lány tudja, hogy mi vár rá — de információi sokszor hiányosak, bizonytalanok, ezért a menstruációhoz napjainkban is rengeteg félreértés, indokolatlan szorongás kapcsolódik.” – írta le ezt annak idején dr. Ranschburg Jenő az Ifjúsági Magazin 1977. novemberi számában. Azóta hiába telt el több mint negyven év, ez a mondat sajnos még ma is helytálló.

Sokan azt sem tudják, hogy a menstruáció milyen tünetekkel járhat, vagy azt, hogy létezik a PMS, amely igencsak meg tudja nehezíteni a nők életét.

Pedig a vérzést megelőző napok kellemetlen kísérőjeleit már régóta ismerjük. Maga a premenstruális szindróma (PMS) kifejezés Katharina Dalton doktornő nevéhez fűződik. Ő maga is szenvedett a tünetegyüttestől, amely ellen saját magán sikerrel alkalmazott hormonális kezelést az ötvenes években.

A menstruációval összefüggő hormonális változásokat a PMS egyik legfőbb okaként ismerjük, ám mellette számos egyéb tényező is szerepet játszik a kialakulásában.

A PMS kapcsán fontos tudni, hogy a nemi hormonok egy fontos idegi ingerületátvivő anyagnak, a szerotoninnak a termelését befolyásolva a központi idegrendszeren keresztül hatással vannak az érzelmi reakcióinkra és a kedélyállapotunkra. Továbbá a szénhidrát-anyagcsere zavara, a vitaminhiány, elsősorban a B6-vitamin szintjének csökkenése, illetve az alkohol fogyasztása szintén súlyosbíthatja a tüneteket.

A családi halmozott előfordulás inkább viselkedési minta, mintsem valódi genetikai tényező. Gyakrabban fordul elő, ha a közvetlen környezetben másoknak is van hasonló panaszuk,  de a kulturális tényezők, a menstruációhoz való viszony is befolyásolja. Gyakrabban észleljük olyan közegben, ahol a menstruációs vérzéshez a tisztátalanság képe társul, épp ezért fontos, hogy a menstruációval kapcsolatos avítt előítéleteket, sztereotípiákat eloszlassuk, és a témát körülölelő tabusítást feloldjuk.

A feloldásban a szülőknek, pedagógusoknak is részt kell venniük, illetve sokat segíthetnek a társadalmi kampányok, érzékenyítő reklámok. Mint például az a 2017-es reklám, amelyben a vért nem kékre festett vízzel mutatják be, mint azt addig a menstruációs termékeket ábrázoló hirdetésekben láttuk.

Minél több szó esik a menstruáció természetességéről, annál érettebb lesz a társadalmi közbeszéd, és ez pozitív hatással lehet a nemek közötti egyenlőség elérésére. Hiszen a nők hátrányos helyzete abban is megnyilvánul, hogy a tabu, szégyen miatt nők tömegei hiányoznak iskolából, nem vehetik fel a munkát, a radikálisabb vallási formáknál pedig még magánéleti szinten is korlátozzák őket, csak azért mert menstruálnak.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.pngVény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6816491568
süti beállítások módosítása