Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Értsük meg végre: nem nemi betegség a hüvelygomba

Szponzorált tartalom

2021. június 9. Kontent

micovag_3.jpgNem a fiúdtól kapod el, de olykor az ő kezelése is szükséges ahhoz, hogy megszabadulj a visszatérő, kellemetlen tünetektől. Dr. Farkas Bálint nőgyógyászt kérdeztük, melyek a hüvelygombával kapcsolatos leggyakoribb félreértések, és a szakember életmódbeli tanácsokat is adott a megelőzéssel kapcsolatban. 

A nők nagy része találkozik az élete során a hüvelygombával. Mi a leggyakrabban hallott tévhit a betegséggel kapcsolatban?

Egyértelműen az, hogy nemi úton terjed, de ez nincs így. A Candida gomba a hüvelyflóra tagja, amely normál körülmények között nem okoz gondot. Azonban, ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul, kedvezőek lesznek a feltételek, hogy elszaporodjon, és kórokozóvá váljon. Ilyenkor jelentkeznek a nőknél a tipikus és kellemetlen tünetek: a darabos hüvelyváladék, a vörös hüvelybemenet és a csípő érzés vizelés után.

Sokan küzdenek hüvelygombával, mit lehet tenni a visszatérése ellen?

Az egyik legfontosabb a kezelés során, hogy visszaállítsuk a hüvelyflóra egyensúlyát a megfelelő ökoterápiás, probiotikus készítményekkel. A hosszú távú megelőzésben kiemelt szerepet kap az intimhigiénia is, amit azonban nem szabad túlzásba vinni. Kerüljük az irrigálást és az intim törlőkendők használatát: a túl agresszív szerek elpusztítják a tejsavbaktériumokat, ezáltal pedig felborul a hüvelyflóra egyensúlya. Aki hajlamos a fertőzésre, annak ajánlom, hogy szex után fél órán belül menjen el pisilni, alulról zuhanyozzon le, és ha biztosra szeretne menni, tegyen fel egy hüvelyflóra-helyreállító készítményt. Amennyiben visszatérő, makacs fertőzésről van szó, érdemes a partnert is kezelni, hiszen előfordulhat, hogy a férfi tünetmentesen hordozza a kórokozót, így minden szexuális aktus alkalmával – amennyiben nem óvszerrel védekeznek – visszafertőzi a partnerét.

Ha már a szexnél tartunk, a fogamzásgátlás egyes módszerei lehetnek rizikófaktorok a hüvelygomba esetén?

Igen, a fogamzásgátló tabletták szintén felboríthatják a hüvelyflórát, ezért krónikus panaszok esetén tanácsolni szoktam a páciensnek, hogy a partnerével térjenek át más terhességmegelőzési módszerre. Általában az óvszer használatát javaslom.

Nem mindegy, hogy tampon vagy hüvelykehely, és az sem, hogy milyen betét!

A tampon használata szintén felboríthatja a hüvelyflóra kényes egyensúlyát, ahogy a megfelelő tisztasági betét kiválasztásakor is fokozottan figyeljünk oda, hogy légáteresztőt és parfümmenteset vásároljunk.

Még mindig kicsit a szexnél maradva: mi a helyzet a szexjátékokkal?

Amennyiben használat után langyos, szappanos vízzel leöblítjük, akkor nem lehet gond. Az már problémásabb, ha análisan is használjuk, és ezt követően tisztítás nélkül alkalmazzuk hüvelyi behatolásra is. Ekkor bélbaktériumok juthatnak a hüvelybe, amelyek szintén problémát, mégpedig bakteriális vaginózist okozhatnak. 

Jön a nyár, mire figyeljünk oda, ha nem szeretnénk, hogy a hüvelyflóránk belső egyensúlya felboruljon?

Ha strandra megyünk, mindig vigyünk magunkkal száraz fürdőruhát, ugyanis a nedves környezet kedvez a mikroorganizmusok elterjedésének. A nyári melegben pedig hordjunk „egészséges”, azaz jól szellőző, lehetőleg pamutból készült fehérneműt. Mellőzzük a túl feszes nadrágok viselését is, mert ezekben nem tud rendesen szellőzni a bőrünk, az intim területen pedig nedvesség gyűlhet össze, de hasonló okokból a tanga és a túl szoros bugyik viselése sem ajánlott

Sok nő megfordul a praxisában, mik a tapasztalatok, mennyire ismerik a saját testüket?

Széles a spektrum: vannak, akik teljesen felkészülten érkeznek hozzám, a tüneteik alapján tudják, hogy milyen problémával küzdenek, és csak azért jönnek, mert makacs, visszatérő fertőzésük van, és nem elég a megszokott otthoni terápia, módszer. Akadnak azonban olyan lányok, illetve nők is, akik nagyon keveset tudnak a saját testük működéséről. Jó volna, ha lennének nálunk is olyan weboldalak, ahol a nők megtalálhatnák a leggyakoribb női betegségek leírásait, tájékozódhatnának a tünetekről, a kezelési és megelőzési módszerekről. Tanácsokat kapnának arra vonatkozóan, hogy melyek azok a vénymentes készítmények, amelyek segíthetnek a tüneteiken, és mik azok a panaszok, amelyek esetében mindenképp szakember segítségét kell kérni. 

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, bórsavval, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsav- és bórsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr916585254
süti beállítások módosítása