Itt a nyár, veszélyben az intim zóna

Szponzorált tartalom

2021. június 3. Kontent

micovag_1.jpgHa minden jól megy, nyáron már bátran járhatunk strandra, fürdőbe, és élvezhetjük a vízpart örömeit. Azonban az önfeledt nyári élményekben lubickolva se feledkezzünk meg arról, hogy ez az időszak kedvez az olyan intim problémáknak is, mint a hüvelygomba.

Amennyiben termékeny korú nő vagy, nagy eséllyel te is találkoztál már a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel, hiszen ebben az életszakaszban ez a második leggyakrabban előforduló hüvelyi fertőzés. A hüvelygomba elszaporodásában gyakran játszanak közre külső tényezők; ilyen lehet a meleg, nedves, nyirkos környezet, amelyben a Candida kifejezetten jól érzi magát, és nagy kedvvel szaporodik is.

De ne szaladjunk ennyire előre...

Először is tegyünk tisztába egy nagyon elterjedt tévhitet. Nem igaz, hogy a hüvelygomba szexuális úton terjedő betegség volna, emiatt tehát semmiképpen ne vonjuk felelősségre a párunkat! A kellemetlen panaszok sokkal inkább a hüvelyflóránk egészséges egyensúlyának megváltozásához köthetők. A Candida gombák a testünkben, a bélben, a hüvelyben – a nyálkahártyákon élnek.

A hüvelyflóra egyensúlyának megbomlása, ennek következtében a gombás tünetek megjelenése több okból is bekövetkezhet: például antibiotikum vagy fogamzásgátlók szedése, síkosítók használata miatt.

Immunhiányos állapotokban vagy cukorbetegség esetén is megváltozik a hüvelyflóra, csökken a hüvely védelmét biztosító tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) száma, ami lehetőséget biztosít más baktériumok és gombák gyors elszaporodásához.

Ha pedig a gomba elszaporodik, jönnek a kellemetlen tünetek, mint az altesti viszketés, a híg vagy darabos folyás, a duzzadt, vörös szeméremajkak, az égő érzés a hüvelyben vagy a fájdalmas vizeletürítés.

Hurrá, nyaralunk! Vagy mégsem?

A nyári pihenés hozhat kellemetlenségeket is, már ami az intim zónánkat illeti, ezért az év legszebb hónapjaiban érdemes különösen odafigyelnünk a hüvelyflóra kényes egyensúlyára. Ezzel kapcsolatban érdemes egy újabb tévhitet eloszlatni: a női fertőzéseket a strandon, fürdőkben nem a víztől, például a sekély vízben való ücsörgéstől “kapjuk el”, ugyanis a hüvelygomba megjelenésének sokkal inkább a kellő elővigyázatosság hiánya az oka. Ugyanis a nedves környezet kedvez a mikroorganizmusok szaporodásának, így a hüvelygombának is. Ezért nagyon fontos, hogy az alábbi intelmeket megfogadjuk, ha vízpartra megyünk:

  • Tartsd magad szárazon – és ezúttal nem a parton elfogyasztott fröccs mennyiségére gondolunk, hanem arra, hogy ne maradj sokáig vizes fürdőruhában, éppen ezért tarts magadnál mindig egy száraz, váltás fürdőruhát.

  • Óvatosan a tamponnal: a tampon egyébként sem tesz jót a hüvelyflóra egyensúlyának, az pedig különösen hátrányos lehet, ha a menstruáció ideje alatt még fürdőzünk is vele. Ha mégis a pancsolás mellett döntesz, azonnal cserélj tampont, miután kijöttél a vízből.

  • Kézmosás: Talán nem is kell mondani, hogy a kézmosás mennyire fontos minden mosdóhasználat előtt és után, ha pedig tampont használsz, akkor természetesen annak felhelyezése előtt se feledkezz meg róla.

  • Saját törölközőt használj: bármennyire is jó barátnők vagytok, az intim zónátok védelme érdekében soha ne használjatok ketten ugyanazt a textilt.

Nyáron nemcsak a nedves fürdőruhára érdemes figyelni, hanem arra is, hogy milyen fehérneműt viselsz, főleg ha hosszabb utazásra készülsz, amelynek során sokáig ülsz egy helyben. A műszálast érdemes hanyagolni, az ugyanis kifejezetten egészségtelen, de a szakemberek óva intenek a tanga viselésétől is, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a végbéltájékról olyan baktériumok kerüljenek a hüvelyedbe, amelyek nem oda valók.

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, bórsavval, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsav- és bórsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9916578200
süti beállítások módosítása