„Mozogd le” a változókor kellemetlen tüneteit!

Szponzorált tartalom

2021. július 5. Kontent

remifemin_2_cikk.jpgA menopauza megélésében a testi panaszok mellett nem elhanyagolhatóak a hangulatunkra gyakorolt hatások sem. A hangulatingadozással, koncentrációs nehézségekkel, alvásproblémákkal, esetenként depresszióval küzdők számára talán még nehezebbnek tűnik a változtatás, pedig az aktív élet, a rendszeres mozgás mindkét tünetcsoportra jótékonyan hat.

Ki mondja, hogy korhatáros?

A mozgást elkezdeni sosem késő: sokan ebben az időszakban fedezik fel új oldalukat, míg mások rendületlenül kitartanak korábbi sportszenvedélyük mellett. Ilyen például a vagány amerikai dobos, Dorothea Taylor is, akit sokan a „dobolás keresztanyjaként” emlegetnek. Fiatalon kezdett játszani a hangszeren és 45 éves kora után sem hagyott fel vele.

Miért fontos az aktív életmód, és milyen hatással van a klimaxra?

A rendszeres mozgás enyhíti a hőhullámokat, emellett segít a csontozat erejének megtartásában, és az anyagcserénkre is jótékony hatású. Az ösztrogénszint visszaesése miatt lelassult emésztés új lendületet kap, így – megfelelő étkezéssel – a plusz kilóktól sem kell annyira tartanunk. 

A szorongás és a stressz szerepet játszhat a klimax korai (45 éves kornál előbbi) megjelenésében. A mozgás stresszoldó hatása tehát nemcsak a változókorban, hanem már azt megelőzően is fontos.

Ha korábban nem mozogtunk, vagy csak új sportba kezdenénk, érdemes előtte orvosi kivizsgálást kérnünk. A testünk teherbírása a kor előrehaladtával változik, ezért jobb felmérni, hogy az aktuális fizikai állapotunkban milyen jellegű aktivitás az ajánlott.

A rendszeres mozgás, sportolás mellett a megfelelő étrend kialakítása is elengedhetetlen. Ebben a korban szervezetünk kevesebb energiát igényel, ezért, ha nem figyelünk oda a kalóriabevitelünkre, könnyen felszaladhat pár kiló. Kerüljük a zsíros és a gyorsételeket, helyette táplálkozzunk mértékkel, válasszunk a rostban gazdag, zsírszegény alapanyagok közül.

Mozogjunk a szabadban!

Télen a koronavírus miatt sokan választották a közös sétákat a családi és baráti találkozások helyszínéül, ám a friss levegőn való időtöltést és a hosszú túrákat nyáron sem érdemes elfelejteni.

A rendszeres séták, kirándulások az egész szervezetünkre jótékony hatásúak. Hozzájárulnak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, növelik a tüdőkapacitást, illetve a hangulatunkat is pozitívan befolyásolják. Ha családdal vagy barátokkal mennénk, érdemes előtte tájékozódni és az igényeinkhez leginkább passzoló útvonalat kiválasztani: az interneten rengeteg képes túraleírást találhatunk.

Ha biciklizünk, nemcsak a környezetünket – amennyiben egyúttal az autó, esetleg a tömegközlekedés helyett használjuk a kerékpárt –, hanem a saját egészségünket is óvjuk: nő a teherbírásunk, valamint a szívünket is erősítjük. A tekerés hétvégi kikapcsolódásnak is tökéletes. Ha nincs kedvenc útvonalunk, ennek a témának is utánajárhatunk az interneten. 

Ha edzőtermek helyett a szabadban mozognánk, számos parkban (Budapesten ilyen pl. a Margitsziget vagy a Városmajor) találunk kültéri sporteszközöket. Kezdőként figyeljünk a fokozatosságra és ne féljünk szakember, személyi edző segítségét kérni!

Egy jógázással, meditációval a zöldben eltöltött egy-másfél óra – akár barátnőkkel – teljes feltöltődést nyújthat. Rendszeres közös program lehet még a relaxációval, napozással egybekötött úszás is – természetesen a megfelelő fényvédőkrémek használata mellett.

Ismerjük meg a testünket, figyeljünk befelé és találjuk meg a hozzánk leginkább illő mozgásformát!

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9916610904
süti beállítások módosítása