Így jelez a tested, ha túl sok a stressz az életedben

Szponzorált tartalom

2021. december 29. Kontent

shutterstock_591242858_rv8.jpg

Ha a stressz állandósul az életünkben, az sem a pszichénknek, sem a testünknek nem fog jót tenni. Vedd észre a jeleket!

Mindenki stresszel olykor, és ezzel nincs is feltétlen baj, hiszen a jó stressz átsegíthet minket necces helyzeteken, például egy állásinterjún vagy egy vizsgán. Ám ha a szorongás, az idegesség napi szinten az életünk részévé válik, az bizony nem sok jót szül. A túlzott stressz ugyanis pszichés problémákhoz, depresszióhoz vagy más súlyosabb betegségek kialakulásához is vezethet. Épp ezért érdemes tudni, melyek azok az általános testi tünetek, amelyek arra utalhatnak, hogy krónikus stresszel küzdesz.

Ezekre figyelj:

  • álmatlanság, illetve alvászavarok
  • leterheltség
  • emésztési problémák
  • fejfájás
  • izomfeszültség vagy krónikus fájdalom
  • alacsony szexuális vágy
  • étvágyváltozás (akár többet, akár kevesebbet eszel)
  • koncentrációs zavarok
  • fáradtság vagy kimerültség

Az általános tüneteken túl a sok idegesség és a szorongás egyéb kórképeket is okozhat. Súlyosabb esetben károsodhatnak a koszorúerek, ami vérrögképződéssel, később pedig akár szívinfarktussal is járhat. Az állandósult stressz gyakran kéz a kézben jár a kevés és nem megfelelő minőségű alvással, ami kimerültséghez, feszültséghez, koncentráció- és teljesítménycsökkenéshez, illetve szorongáshoz és depresszióhoz is vezethet.

Keresd a forrást!

Miután realizáltad, hogy a tüneteid mögött a túl sok stressz áll, érdemes megkeresned az okát is, hogy miért érzed magad stresszesnek. Szánj időt arra, hogy számba vedd, mi történik az életedben: vizsgáld meg, vannak-e a napnak, a hétnek olyan szakaszai, amikor stresszesebbnek érzed magad, mint általában? Van-e esetleg olyan személy, akinek a társaságában szorongsz, akitől ideges, feszült leszel? Ha igen, figyeld meg, pontosan mi is történik ezekben az időszakokban, hogy kiderítsd, mi lehet a stressz valódi, kiváltó oka. Ha sikerül beazonosítanod a stresszfaktorok gyökerét, máris közelebb kerültél a megoldáshoz, hiszen így már tudni fogod, min kellene változtass az életedben.

Nyugtasd meg magad!

Legalább ennyire fontos megtanulnunk kezelni, levezetni a stresszt. Erre remek módszer például a sport, a meditáció, a relaxációs gyakorlatok vagy a jóga. Az alábbi videó például pont egy ilyen jógagyakorlatot mutat be.

Yoga For Anxiety and Stress

De az is lehet, hogy téged egy jó könyv olvasása vagy egy kellemes habfürdő fog megnyugtatni. Idézd fel azokat a pillanatokat, amikor valami megnyugvással töltött el és próbáld felfedezni újra ezeket a tevékenységeket. Találj magadnak időt a kikapcsolódásra, a feltöltődésre. Ne hajtsd magad a végtelenségig, mert a túl sok munkával, teendővel telezsúfolt mindennapok egy idő után megbosszulják magukat. Fontos, hogy minden nap legyen időd kikapcsolódni és olyan dolgokat csinálni, amelyeket élvezel.

Amivel viszont csak súlyosbítod a helyzetet

Sokan a stressz elviselését élvezeti szerekkel, alkohollal, gyógyszerekkel, drogokkal próbálják megkönnyíteni, ami sajnos belépő lehet egy ördögi körbe, hiszen mindez függőséghez vagy akár depresszióhoz is vezethet. Az alkohol, a drog, a gyógyszerek ugyanis csak átmenetileg segítenek, a stresszforrást nem szüntetik meg, ahogyan arra sem tanítanak meg, hogyan csendesítsd le az elmédet. Kerüld az ilyen káros „megoldásokat”, mert ezek csak tovább rontanak a problémáidon!

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6716786266
süti beállítások módosítása