Hízást is okozhat az alváshiány

Szponzorált tartalom

2022. január 14. Kontent

shutterstock_1746438284_sf3.jpg

A tartós alvászavar a nyűgös, szétszórt másnapoknál is képes nagyobb gondokat okozni. Mutatjuk, hogy tudósok milyen egészségi problémákkal hozzák összefüggésbe az alváshiányt.

Az alvás fontosságáról nem lehet eleget beszélni, és ezt az is pontosan tudja, aki csak egy-egy éjszakát tölt néhanapján álmatlanul forgolódva. Testünknek ugyanolyan alapvető szükséglete a pihentető alvás, mint a levegő vagy a táplálék. Alvás közben működnek legjobban az öngyógyító mechanizmusaink, a szervezet ekkor tudja a leginkább helyreállítani kémia egyensúlyát. Agyunk új gondolati kapcsolatokat képez és ekkor tároljuk a memóriánkba a nappali események nagy részét is. Elegendő alvás nélkül azonban a szervezetünk és az agyunk sem tud megfelelően működni, ez pedig nagyban ronthatja az életminőséget, arról nem is beszélve, hogy számos tanulmány hozta már összefüggésbe az alvászavarokat a korai halálozással is.

Hosszú távú negatív hatások

  • Hangulatváltozások

Az alváshiány miatt rosszkedvűvé, érzékenyebbé és hirtelen haragúvá válhatunk, hosszú távon az állapot pedig szorongáshoz, depresszióhoz vezethet, ami jelentősen ronthatja az életminőséget.

  • Legyengült immunrendszer

A túl kevés alvás bizonyítottan csökkenti az immunrendszer védekezőképességét, emiatt sokkal könnyebben kaphatjuk el még a könnyen legyűrhető vírusokat is (pl. az egyszerű náthát kiváltó vírusokat), a komolyabb kórokozókról nem is beszélve.

Az egyik posztunkban már írtunk olyan technikákról, amelyek hozzásegíthetnek a pihentető alváshoz, ugyanakkor az is sokat számít, milyen környezetben fekszel le aludni.

Íme néhány tipp, hogy könnyebben jöjjön szemedre az álom:

  • sötétítsd be a szobát
  • hallgass nyugtató zenét
  • ágyazz meg magadnak kényelmesen
  • viselj kényelmes hálóruhát
  • szűrd a felesleges, zavaró hangokat, kapcsold ki a tévét, és minden zavaró fényforrást
  • Magas vérnyomás

Kutatások bizonyítják, hogy a tartós, öt óránál rövidebb alvás magas vérnyomás kialakulásához vezet.

  • Súlygyarapodás

Alvásmegvonás hatására felborul agyunk azon hormonjainak működése, melyek a telítettség jelzéséért felelnek. Ennek eredményeként még sokszor akkor is éhesnek érezzük magunkat, amikor már rég jóllaktunk.

  • Magasabb a diabétesz kockázata

Az alváshiány gyengíti a sejtek inzulinérzékenységét (az inzulin a vércukorszint csökkentéséért felelős hormon). A rosszul alvóknál gyakrabban mérnek megemelkedett vércukorszintet és náluk sokkal magasabb a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélye is.

  • Rossz egyensúly és balesetek

A kialvatlanság bizony hatással van az egyensúlyérzékünkre és a koordinációs képességeinkre is, amely növeli a különböző balesetek kockázatát.

  • Memória- és koncentrációs problémák

Mint már fentebb röviden érintettük, agyunk alvás közben olyan kapcsolatokat épít ki, melyek segítenek feldolgozni és tárolni a napközben született emlékeket, új információkat. Az alváshiány azonban negatívan befolyásolja a rövid- és hosszútávú memória működését egyaránt. Romlik a koncentrációs képességünk, kreativitásunk, problémamegoldó képességünk is, amennyiben nem sikerül megfelelően kipihenni magunkat.

  • Csökkenő libidó

A kialvatlansággal szinte egyenes arányban a nemi vágy csökkenése is megfigyelhető, a jelenséget a tudósok férfiak esetében a tesztoszteronszint csökkenésével is összefüggésbe hozták.

Amennyiben a tünetek közül egyet vagy akár többet is tapasztalsz magadon, keress fel egy szakembert, mert ahogy te is láthatod, az alvásmegvonás, a rossz minőségű pihenés hosszú távon kikészíti a szervezetet és a zavaró tüneteken túl további egészségkárosodást okozhat.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sf_termekfoto.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1516809010
süti beállítások módosítása