Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ilyen gyógyszerek és kezelések következménye lehet a hüvelyszárazság

Szponzorált tartalom

2022. május 19. Kontent

shutterstock_1388950559_ck6.jpg

Nem is gondolnád, milyen sok gyógyszer mellékhatásaként jelentkezhet a nők egyik rémálma, a hüvelyszárazság! Mutatjuk, melyek ezek.

Az égő, viszkető érzés és a fájdalmas szex nemcsak a menopauza és az olyan életszakaszok beköszöntével zavarhat be a mindennapokba, mint a szülés vagy a szoptatás, hanem bizony különféle gyógyszerek és az egyébként is megterhelő kemoterápiás kezelések mellékhatásaként szintén felütheti a fejét.

A hüvelyszárazság tünetei:

●       égő, viszkető érzés a hüvelyben,

●       vizelés közben jelentkező égető érzés,

●       szex közben diszkomfortérzés vagy fájdalom,

●       gyakoribb húgyúti fertőzés.

Az viszonylag köztudott, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek okozhatnak ilyen kellemetlen panaszt, mivel a hormonok ingadozását és az ösztrogén-progeszteron természetes arányát változtatják meg, ami egyes nőknél hüvelyszárazsághoz vezethet. De jó tudni azt is, hogy ezen kívül még számos olyan gyógyszer is kiválthatja a tüneteket, amelyeket nem nőgyógyászati problémákra írnak elő. Ilyenek bizonyos nyugtatók, egyes allergia elleni készítmények és szívgyógyszerek, illetve a kemoterápia is okozhatja a tüneteket. 

Tudtad?
A cukorbetegségben szenvedőknél gyakran jelentkezhet a hüvelyszárazság. A tartósan magas vércukorszint ugyanis károsítja a hüvely falában található ereket is, ez pedig a hüvely váladéktermelő képességét csökkenti. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy cukorbetegség esetén ne hanyagoljuk el a nőgyógyászati kezeléseket sem. Minél hamarabb kezdjük meg a terápiát, annál nagyobb eséllyel akadályozható meg a maradandó károsodás.

Nyugtatók, fájdalomcsillapítók

Ezek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a triazolam, alprazolam, lorazepam, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hüvelyszárazság alakuljon ki. 

Az allergia és megfázásos tünetek ellen használt gyógyszerek

Bizony, ezek mellékhatásaként is jelentkezhet a kellemetlen hüvelyszárazság, ugyanis az allergia ellen bevált antihisztaminok és véralvadásgátlók összehúzzák a vérereket, ezáltal csökken az egész testben a váladéktermelés, vagyis a hüvelyben is kialakulhat a szárazság.

Szív- és érrendszeri betegségekre, illetve a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek

A tüneteket a kalciumcsatorna-blokkolók és béta-blokkolók okozzák, amelyek megakadályozzák a kalcium felszívódását az érfalakban. Ez pedig hüvelyszárazsághoz vezethet.

Nőgyógyászati kemoterápiás kezelések

Ezek a kezelések alapvetően hatalmas lelki és fizikai terhet jelentenek a páciens számára, ráadásul számos kellemetlen mellékhatással járnak. Az émelygés és a hajhullás mellett kevésbé ismert, hogy a nőknél előfordulhat száraz bőr és hüvelyszárazság is. Ennek oka az, hogy a nőgyógyászati daganatok ellen bevetett gyógyszeres vagy sugárterápia a menopauzához hasonló hormonális változásokat és tüneteket okoz. Így csökken a petefészkekben termelődő ösztrogén mennyisége, elvékonyodik a hüvelyhám és hüvelyszárazság jelentkezik.

A jó hír az, hogy bármilyen ok is áll a fájdalmas vaginális tünet mögött, a legtöbb esetben kezelhető, ezért ne békélj meg a fájdalommal, hanem jelezd a kezelőorvosodnak, aki a sok lehetséges alternatíva közül megkeresi a számodra legmegfelelőbb kezelési módot.

Hirdetés

A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8617830123
süti beállítások módosítása