10 alapvető tipp, hogy megelőzd a fájdalmas pisilést

Szponzorált tartalom

2022. október 10. Kontent

shutterstock_1376799557_uz2.jpg


A hólyaghurut a női lét egyik bosszantó és keserves velejárója, főleg, ha gyakran felüti a fejét a mindennapokban. Szerencsére ma már tudjuk, mivel lehet a betegség kockázatát csökkenteni.

A felfázásként ismert hólyaghurut körül rengeteg tévhit kering. Például sok nő hiszi azt a mai napig, hogy a hideg kövön ücsörgéstől „fázik fel”, pedig a fájdalmas tüneteiért elsősorban a bélrendszerben élő, de kis számban a hüvelyben is jelen lévő E. coli nevű baktériumok a felelősek. Ezek akkor okoznak galibát, amikor a hüvelyi savas pH-t biztosító Lactobacillusok száma valamilyen okból lecsökken, így a védelmi funkciójuk gyengül, ezáltal a hüvelyflóra egyensúlya felborul, hiszen a kórokozók (köztük az E. coli baktériumok) így már akadálytalanul tudnak szaporodni. A tévhitekkel ellentétben tehát nem direkt a hidegtől „fázunk fel”. Csupán annyi valóságalapja van a mendemondának, hogy a hideg miatt a kapillárisok összehúzódnak, gyengül a keringés, ezzel együtt csökken az immunrendszer hatékonysága az adott testrészen, ami segíthet abban, hogy a baktériumok elszaporodjanak. A hidegen kívül számos egyéb tényező is hozzájárulhat a hólyaghurut kialakulásához, akár újra és újra.

Nemritkán a tünetek szex után jelentkeznek. Ennek több oka is lehet, például, hogy a szex közbeni mozgások következtében a baktériumok „felnyomódnak” a hólyagba, ott pedig elkezdenek szaporodni. Ahogy azt fentebb is írtuk, a hólyaggyulladások akár 90%-át a bélrendszerből származó baktériumok okozzák, és a szex közbeni mozgások bizony elősegítik, hogy ezek a baktériumok a húgycsövön keresztül a hólyagba vándoroljanak. Íme néhány hasznos tipp, amiket, ha betartasz, ritkábban kell a fájdalmas hólyaghurut tüneteivel megküzdened!

  1. Az első helyen említendő a WC-használat utáni helyes törlési irány (elölről hátrafelé). 
  2. Ne csak WC-használat és tamponcsere után, hanem előtte is moss kezet!
  3. Az intim zónád védelmében légyszi, ne viselj műszálas alsóneműt, mert az nem szellőzik úgy, mint a pamut textil. A nedves, levegőtlen környezet pedig kedvez a bacik elszaporodásának.
  4. Hüvelyöblítést csak orvosi javaslatra végezz, az egyik legnagyobb ellensége az egészséges hüvelyflórának a feleslegesen végzett irrigálás.
  5. Hanyagold az illatos intim mosakodógéleket, amelyek szintén felborítják a hüvelyflóra egyensúlyát. A szakemberek szerint a higiénia fontos, ám a túl sok kemikália árt a nemi zónánk kényes egyensúlyának. Az intim területeket elég bő, langyos vízzel tisztán tartani.
  6. Az uszodában, amint kijöttél a medencéből, minél hamarabb törölközz meg, és cseréld szárazra a fürdőruhát, a nedves fürdőbugyi ugyanis lehűtheti a kismedencédet, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának.
  7. Ha vizelned kell, ne tartogasd, és ügyelj arra, hogy teljesen kiürítsd a hólyagot. Tanácsos sok folyadékot, különösen vizet fogyasztani napközben, így rendszeresen „tisztára moshatod” a hólyagodat.
  8. A szakemberek szerint ajánlott közvetlenül szex előtt és utána is pisilni, így a húgyhólyagból kiürülhetnek a baktériumok. A pesszáriummal vagy óvszerrel együtt használt spermicidek növelhetik a kockázatot, ezért próbálj meg spermicid nélküli síkosítót használni, vagy fontold meg egy másik típusú fogamzásgátlás lehetőségét.
  9. Csecsemőknél azonnal cseréld a szennyezett pelenkát. Ha pedig idősebb nőt ápolunk, aki inkontinenciabetétet használ, akkor szükség esetén érdemes mielőbb kicserélni a betétet.
  10. Tudtad? A fertőzés megléte könnyen és gyorsan ellenőrizhető vizeletvizsgáló pálcikával (stix), amelyet akár otthon is lehet tartani.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4117943016
süti beállítások módosítása