A hüvelyed érdekében ne dőlj be ezeknek a tévhiteknek!

Szponzorált tartalom

2023. május 23. Kontent

shutterstock_2183053923_ck6.jpg

A tévhitek károsak és akadályozók is tudnak lenni, ezért időközönként nem árt őket helyre tenni. Mutatjuk, melyek azok a sztereotípiák, amelyeket ideje elfelejteni.

Szégyellni kellene a hüvelyszárazságot…

Felejtsd el ezt a butaságot! A hüvelyszárazság épp olyan egészségi probléma, mint bármilyen más testi panasz. A fájó pocakodat sem szégyelled, miért tennéd ezt a hüvelyeddel? Ne feledd, hogy az orvosod már mindenfélét látott és hallott, a hüvelyszárazság teljesen természetes és gyakori probléma, jól tudja ezt a dokid is. Kommunikálj nyíltan a partnereddel és az orvosoddal, ne szégyelld, ha kezelésre szorulsz.

Felejtsd el a szexet hüvelyszárazság esetén!

A hüvelyszárazságot az ösztrogén hiánya vagy alacsony szintje okozza, ami miatt a hüvely elveszíti a belső rugalmasságát, nedvességét. Ez valóban kellemetlenné, sőt fájdalmassá teheti a közösülést, ugyanakkor nem lehetetleníti azt el. Feltéve, ha kezeljük a problémát. A rendszeres szexuális élet pedig kifejezetten jótékony hatású a hormonhiány okozta hüvelyszárazság csökkentésére.

A hüvelyszárazság ritka

Mivel nem beszélnek róla nyíltan, úgy tűnhet, hogy a hüvelyszárazság ritka állapot. A valóságban ennek éppen az ellenkezője igaz: a hüvelyszárazság a menopauza egyik leggyakoribb tünete, de más életszakaszokban is előfordul.

Csak a menopauzával járó tünet

Az előbbihez kapcsolódó tévhit, hogy a hüvelyszárazság csak a változókorú és idősebb nőket érinti. Ez sem fedi a valóságot, hiszen a szervezet hormonháztartása fiatalabb korban is megváltozhat, így például

  • - szülés után (szoptatás alatt),
  • - korai menopauza esetén,
  • - endometriózis kisérőjeként.

A hüvelyszárazság tehát bármely életkorban érintheti a nőket, ugyanakkor kétségtelen, hogy a menopauzát követően magasabb arányban fordul elő, hiszen olyankor végleg megszűnik a petefészkekben a hormontermelés. Az ösztrogén hiánya miatt pedig a hüvelyt bélelő hám elvékonyodik, száraz és kevésbé rugalmas lesz.

Egyes betegségek is alacsonyabb ösztrogénszintet okozhatnak a nőknél. Például bizonyos autoimmun betegségek – mint a szem és a száj nedvességhiányával jellemezhető Sjögren-szindróma – is hüvelyszárazsággal járhatnak.

Ezenkívül a mellrákban szenvedő vagy hormonterápián, kemoterápián valamint kismedencei sugárkezelésen átesett nők, továbbá azok, akiknek műtéti úton eltávolították a petefészküket, szintén tapasztalhatnak hüvelyszárazságot. Sőt, pszichológiai és érzelmi tényezők (trauma, stressz), étkezési zavarok, intenzív sport, gyógyszerek és higiéniai szokások is vezethetnek a hüvelyi síkosság csökkenéséhez.

Nincs mit tenni

Ez az egyik leggyakoribb tévhit, hiszen ma már számos megoldás létezik a problémára. A hüvelyszárazság kezelhető állapot, és bőven vannak lehetőségek a vele járó kellemetlenségek és fájdalmak enyhítésére. Mutatunk ebből párat!

  • Használj síkosítót! A vény nélkül kapható síkosítók használata segíthet enyhíteni a szárazság tüneteit és fokozhatja a szexuális izgalmat. Egy 2011-es tanulmány szerint a nők kevesebb nemi szervi tünetről és nagyobb szexuális elégedettségről számoltak be vízalapú síkosítók használata során, mint amikor anélkül szexeltek.
  • Fokozd az ösztrogénszintet! Az alacsony dózisú hüvelyi ösztrogénkrém, gyűrűk vagy kúpok használata hatásos lehet a hüvelyszárazság kezelésében. Ezek segítenek megvastagítani és síkosítani a hüvely falát.
  • Hidratáld a hüvelyhámodat is! Ne csak az arcod és a tested bőrét ápold, hidratáld rendszeresen, mert a hüvelyed is visszanyerheti rugalmasságát, síkosságát hüvelyi hidratáló készítmény kúraszerű alkalmazásával.
Hirdetés
A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitoval_legfrissebb.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1918121776
süti beállítások módosítása