Tippek, hogy strand után ne kelljen orvoshoz szaladni

Szponzorált tartalom

2023. augusztus 9. Kontent

shutterstock_73656523_mv2.jpg

A hüvelyi gombás fertőzés az egyik leggyakoribb nőgyógyászati probléma, és sok nő életét megnehezítheti a kellemetlen tüneteivel. Annak érdekében, hogy jobban megértsük és megelőzzük ezeket a fertőzéseket, fontos tudnunk, hogy milyen körülmények kedveznek a gomba elszaporodásának a hüvelyben.

A gombák imádják azt a helyet, amit mi is, főleg forró napokon

A nedves környezetet. Így történhet meg, hogy amikor berobban a nyár, jönnek a strandolós hétvégék, az izzasztó napok, sok nőnél megjelennek a kellemetlen és ismerős tünetek, mint a viszkető, égő érzés a bugyiban. A hüvely ugyanis természetes módon nedves környezet, és ha a nedvesség mellett fokozottan izzad a nemi szerv környéke, akkor az hozzájárulhat a gombák elszaporodásához. Épp ezért nagyon fontos, hogy szárazon tartsuk ezt a területet, viseljünk pamutból készült alsóneműt, amely segíti a levegő áramlását, és kerüljük a túl szűk vagy műszálas anyagokat, amelyek megakadályozzák a szellőzést.

A rosszul szellőző környezet is hozzájárulhat a hüvelyi gombás fertőzések kialakulásához. Amikor a levegő nem tud megfelelően áramolni a hüvely területén, akkor a nedvesség és a hő megrekedhet, és ez szintén felboríthatja a kényes belső egyensúlyt. Érdemes tehát kerülni a szoros, légáteresztő képességgel nem rendelkező alsóneműket és ruházatot, mint például a poliészterből készült leggingseket.

Úgy élvezem én a strandot!

A strand a legjobb dolog a nyári hónapokban. Ki ne szeretne nagyot csobbanni a medencében, vagy a nyílt vízben? Ám sok nő tapasztalja, hogy egy-egy fürdőzés után előjönnek a gombás fertőzés tünetei.

Ezt elkerülendő, a strandra vigyünk magunkkal száraz váltóruhát, fürdőruhát, a gombás fertőzést ugyanis nem a WC-deszkáról szedjük össze, azt a hüvelyben egyébként is jelen lévő élesztőgombafaj, a Candida albicans elszaporodása okozza.

Igen, az egészséges hüvelyben is élnek gombák. Sőt, nemcsak a hüvelyben, hanem az egészséges emberek szájában és az emésztőrendszerében is megtalálhatók. Külső vagy belső tényezők hatására a hüvelyflóra egyensúlya felborulhat, és ilyenkor a hüvelyi pH enyhén lúgos irányba tolódik, így a körülmények ideálissá válnak a gombák elszaporodásához.

A fertőzést tehát minden esetben a hüvelyflóra egyensúlyának a zavara és a pH emelkedése előzi meg.

Ezeknek egyszerű következménye az egyébként is jelen lévő gombák elszaporodása.

Honnan tudjam, hogy hüvelygombám van?

Nagy általánosságban a tünetek könnyen azonosíthatók: az égő, viszkető érzés, a szeméremajkak kipirosodása, duzzanata, a túrós, darabos, fehér hüvelyváladék, a fájdalmas testi együttlét és a vizelés közben jelentkező érzékenység. Ugyanakkor jó tudni, hogy létezik tünetmentes hüvelygomba, amelyre egyedül a szex közben érzett fájdalom hívhatja fel a figyelmet.

Mit tehetek, hogy elkerüljem?

Amennyiben a hüvelyi fertőzés kialakulására hajlamosak vagyunk, érdemes elkerülni a hosszú ideig tartó fürdéseket vagy a gyakori úszást, mivel a víz és a klór is hozzájárulhat a hüvelyi pH megváltozásához.

Az érzékeny bőrű embereknek különösen fontos odafigyelni a hüvelyi higiéniára. Hanyagoljuk a túlzott szappanozást és a parfümös mosakodógélek használatát a hüvely területén, mivel ezek irritálhatják a bőrt, és szintén megváltoztatják a hüvely természetes pH-ját.

Használjunk inkább enyhe, szappanmentes termékeket az intim terület tisztítására, és kerüljük a túlzott dörzsölést!

Fontos megjegyezni, hogy minden nő testének egyedi jellemzői vannak, és ami az egyiknek problémát okozhat, az a másiknál nem feltétlenül jelent gondot. Az érzékenyítés és az alapvető higiéniai gyakorlatok betartása azonban mindenkinek segíthet a hüvelyi gombás fertőzések elkerülésében. Amennyiben gyakran tapasztalunk hüvelyi gombás fertőzést, vagy ha a tünetek tartósak vagy súlyosak, mindenképpen konzultáljunk nőgyógyászunkkal, aki megfelelő kezelést tud javasolni.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4018184825
süti beállítások módosítása