A te érdeked is, hogy a vaginád egészséges és fitt legyen

Szponzorált tartalom

2023. augusztus 28. Kontent

shutterstock_1907028640_mv7.jpg

A női test összetett és csodálatos, számos élettani és szabályozó funkciót lát el. Az egyik ilyen rendkívül fontos és érzékeny rendszer a női testben a hüvelyflóra, ami kulcsszerepet játszik a női nemi szervek egészségének fenntartásában és a fertőzések kivédésében.

Épp ezért kell megértenünk a hüvelyflóra funkcióját, jelentőségét az egészségünk szempontjából. Nézzük, milyen védelmi szerepet tölt be a női szervezetben!

Védelem a fertőzésekkel szemben

Az egészséges hüvely nem steril szerv, különböző mikroorganizmusok, gombák és baktériumok „lakják”, pH-értéke jellemzően 3,5 és 4,5 közötti, ami savas környezetet eredményez. Az enyhén savas pH segít megakadályozni a kórokozók elszaporodását, csökkentve ezzel a fertőzések kialakulásának kockázatát. A hüvelyben található jótékony baktériumok, a Lactobacillusok tejsavat és fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxidot termelnek, ezáltal segítenek megőrizni az egyensúlyt, és védelmet nyújtanak a káros mikroorganizmusok ellen. Az alacsony pH-környezet elősegíti ezeknek a hasznos baktériumoknak a szaporodását és védelmét.

Kényes egyensúly

A hüvely pH-ja és a flóra összetétele nem állandó, ciklusról ciklusra is változhat, és számos tényező befolyásolja. Ilyenek egyebek között a hormonális változások, a szexuális aktivitás (például az ondó, a nyál, vagy idegentestek megváltoztathatják a hüvely pH-értékét és mikrobiológiai folyamatait), külső hatások, mint az ülőfürdők, a nedves fürdőruha vagy fehérnemű, de az uszodavízben található klór is. Hatással lehetnek a hüvelyflórára a különféle gyógyszerek, mint az antibiotikumok, szteroidok, fogamzásgátlók használata, tamponok, betétek, intim spray-k, mosakodók, vagy a nem megfelelő személyes higiénia. A kóros állapotok, mint a cukorbetegség, méhsüllyedés, a méhnyak krónikus gyulladása is hajlamosíthat visszatérő fertőzésekre, hasonlóképp a túlsúly, és az immunrendszer gyengülése például egy influenza esetén is.

Amint te is láthatod, nem kevés tényező lehet hatással az egyensúlyvesztésre. Ezt diszbiózisnak hívjuk, ilyenkor felborul a normál hüvelyflóra, és egy vegyes baktériumflóra alakul ki, ami nem feltétlenül okoz panaszt. A pH emelkedik, és ennek talaján könnyebben alakulhatnak ki hüvelyfertőzések: előfordulhat bővebb, szürkésfehér folyás, nem specifikus hüvelygyulladás.

Így tartsd fenn a hüvelyflóra egyensúlyát

Ahhoz, hogy megőrizzük a hüvely egészségét és a pH-értékét, néhány egyszerű, de fontos intézkedést kell betartanunk, rendszeresítenünk az életünkben:

  • Kerüld a higiéniai termékek túlzott használatát!

Hanyagoljuk a hüvelyöblítést (csak orvosi javaslatra használjuk) és az agresszív higiéniai termékek, például illatosított szappanok és zuhanyzógélek használatát, mivel azok megváltoztathatják a hüvely pH-ját.

  • Viselj pamut, légáteresztő fehérneműt!

A pamut anyag segít a hüvely szellőzésében és a nedvesség elvezetésében. A szűk vagy szintetikus anyagok hozzájárulhatnak a nedves környezet kialakulásához és a pH-érték megváltozásához.

  • Rossz hatással lehet a túlzott stressz és az egészségtelen életmód

A stressz, a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód is befolyásolhatja a hüvely pH-ját és a baktériumflóra egyensúlyát. Fontos, hogy egészséges életmódot folytassunk, amely magában foglalja a megfelelő táplálkozást, a testmozgást és a stressz kezelését.

  • Szedj vitaminokat!

Ne hanyagold el a D-vitamin szedését, segíthetnek a multivitaminok, illetve a bélrendszer flórája is támogatható szájon keresztül szedett pre- és probiotikumokkal.

  • Kerüld a finomított szénhidrátokat és tartsd a testsúlyodat optimális tartományban.
  • Sportolás, úszás, strandolás után érdemes mihamarabb zuhanyozni és fehérneműt is cserélni.
  • Ha érzékenyebb a hüvelyflórád, használhatsz pH-helyreállító és flórapótló készítményeket pl. menzesz előtt, együttlét vagy wellnesshasználat után.
  • Szex előtt és után tisztálkodjunk meg, és együttlét után érdemes a nőknek pisilni egyet, hogy a húgycsőből távozzanak a nem oda való baktériumok.
  • Antibiotikum használata alatt és betegség esetén se feledkezzünk meg hüvelyflóránk támogatásáról.

Az egészséges hüvely pH-ja és baktériumflórája alapvető jelentőségű az egészségünk szempontjából. Ha ezt megértjük és odafigyelünk rá, az segíthet megelőzni a fertőzéseket. Ne feledjük, hogy minden nő testének egyedi és természetes folyamatai vannak, ezért, ha aggódunk vagy kétségeink vannak a hüvelyi egészségünkkel kapcsolatban, mindig konzultáljunk az orvosunkkal.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

webp_net-resizeimage-5.pngFotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr318198017
süti beállítások módosítása