Hormon mellett sok más lehetőség segíthet a nőknek, ha hüvelyszárazsággal küzdenek

Szponzorált tartalom

2024. február 13. Kontent

ck4.jpg

Még pár évtizeddel ezelőtt is pironkodva beszéltek, vagy mélyen hallgattak a nők a hüvelyszárazságról, de ma már egyre felszabadultabban kommunikálunk a testünk változásairól. Sokat segít az is, hogy napjainkban sokféle módon tehetünk a kellemetlen, olykor fájdalmas intim problémák ellen. Összeszedtük a legmodernebb kezelési lehetőségeket.

A nők életében számos olyan időszak létezik, amikor a hormonok egyensúlyzavara vagy más tényezők kellemetlenségeket, fájdalmakat okozhatnak az intim területeken. A lokális hormonkészítmények, hüvelyi hidratálók és intimlézer terápia segíthet a nőknek a probléma kezelésében.

Mutatjuk a napjainkban elérhető terápiás lehetőségeket, előnyeiket és hátrányaikat.

Hormonpótló készítmények

A hormonpótló készítmények hatékonyak lehetnek hüvelyszárazság, hólyagproblémák és számos egyéb tünet esetén. A szakemberek ezeket a készítményeket általában a menopauza beálltával javasolják, változókorban ugyanis a petefészkek működésének hanyatlása következtében a progeszteron- és az ösztrogénszint egyre csökken. Ebben az életszakaszban jellemzőek az olyan kellemetlen tünetek, mint a hőhullámok, hangulatingadozások és a hüvelyszárazság.

Több formában is alkalmazható

 Szisztémásan (egész szervezetre hatnak):

  • Ösztrogéntabletta: általában naponta egyszer kell bevenni, bár néhány típusának ettől eltérhet az adagolása.
  • Ösztrogéntapasz: a tapaszt az előírt dózistól és a készítménytől függően különböző időközönként cserélni kell.
  • Egyéb ösztrogén tartalmú készítmények: ide tartoznak a krémek, spray-k, gélek és hüvelygyűrűk, amelyek felszívódva a véráramba kerülnek. A legtöbb hüvelygyűrűt háromhavonta cserélni kell.

Lokálisan:

  • Hüvelyi ösztrogén-formák: hüvelykúp, hüvelykrém vagy hüvelytabletta formájában kaphatók, főleg hüvelyszárazságra ajánlják. Lokálisan a hüvelyben hatnak, de bizonyos mennyiségű ösztrogén bekerülhet a véráramba.

Mik az előnyei a szisztémás hormonterápiának, a hormonkészítményeknek?

  • Enyhítik a hőhullámokat és az éjszakai izzadást.
  • Segítenek az alvászavarokban.
  • Segítenek megelőzni a csontritkulást.
  • Csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
  • Csökkentik a demencia esélyét.
  • Enyhítik a hüvelyszárazság problémáját.

A kutatások kimutatták, hogy a terápia előnyei meghaladják a kockázatokat, ám nem árt tisztában lenni a lehetséges veszélyekkel, amelyekről mindig konzultálj az orvosoddal! Előfordulhat, hogy az egészségi állapotod vagy a kórelőzmények miatt a hormonterápia kontraindikált.

Hüvelyi hidratáló kúpok és krémek: alternatív hormonmentes kezelés

A hüvelyi hidratálók, amelyek változatos hormonmentes összetevőket tartalmaznak, mint például hialuronsav, gyógynövények, tejsav, a hormonkészítmények megfelelő alternatívái lehetnek. A kúpok és krémek rendszerint recept nélkül kaphatók, lehetőséget adva ezzel az önálló kezelésre.

Intimlézer-kezelés: hatékony, de kicsit zsebbe nyúlós megoldás

Az intimlézer az egyik legmodernebb eszköz a szeméremtest és a hüvely kezelésére. Ezek az ambuláns beavatkozások hatékonyak lehetnek különböző problémák, mint például hüvelyszárazság, hegesedés vagy hólyagproblémák esetén.

Hialuronsav-tartalmú készítmények

A hialuronsav-tartalmú hüvelyi készítmények a hormonterápia biztonságos és hatásos alternatíváiként szolgálhatnak. Napjainkban már számos tanulmány támasztja alá pozitív hatásukat a hüvelyszárazság kezelésében. Ezek a termékek regenerálják és hidratálják a szöveteket, tünetenyhítő hatásuk pedig napi rendszeres, majd igény szerinti fenntartó kezeléssel érhető el. Alkalmasak a hüvelyi ösztrogénterápia után az elért állapot hormonmentes és tartós fenntartására, illetve fokozhatják a hüvelyben a szisztémás ösztrogén hatását. Azok a páciensek is használhatják, akiknek a hormonkészítmények nem javasoltak.

Ne feledd, minden esetben ajánlott az orvosi konzultáció, hiszen figyelembe kell venni az egyéni szükségleteket és kockázatokat!

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!                                                                                                       
A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó, hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket.  A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos az intim tájékon jelentkező, viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr618319951
süti beállítások módosítása