Mi köze a hormonoknak a bakteriális hüvelyfertőzéshez?

Szponzorált tartalom

2024. március 14. Kontent

vg4.jpg

A női test rendkívül összetett, érzékeny rendszer. Vajon hogyan kapcsolódik össze a bakteriális vaginózis és a hormonális egyensúly változása, különös tekintettel a havi ciklus, a terhesség és menopauza időszakaira?

Ha valaha is tapasztaltál PMS-t, tisztában vagy azzal, hogy a hormonszint változásai hogyan befolyásolhatják szervezetedet. De amellett, hogy a menstruáció előtti hét minden napja nehéz lehet, a hormoningadozások számos egyéb tünetet is okozhatnak – és bizonyos esetekben hozzájárulhatnak a hüvelyi fertőzések, így a bakteriális vaginózis kialakulásához is.

A hormonok az endokrin rendszer részét képezik, és kémiai hírvivőkként működnek, amelyek segítik a sejteket abban, hogy kommunikáljanak egymással. Szinte minden szervre hatással vannak a szervezetben, szerepet játszanak a hüvely rugalmasságának fenntartásában is, és a termékenységünk is tőlük függ.

Hormonok és a hüvelyi mikrobiom

A hormonszintek változásai megváltoztathatják a hüvely belső környezetét – és bizonyos esetekben érzékenyebbé tehetik a fertőzésekre. Az ösztrogén elősegíti a glikogén nevű cukor termelését, amely a tejsavbaktériumoknak, azaz Lactobacillusoknak nevezett védő baktériumok fő táplálékaként működik. Ha kevesebb az ösztrogén, kevesebb a glikogén, és így kevesebb a Lactobacillus is, aminek eredetileg az a funkciója, hogy fenntartsa a hüvely egészséges, enyhén savas pH-ját, és megakadályozza a „rossz” baktériumok túlzott szaporodását. Vagyis az egészséges ösztrogénszint védő hatással bír a bakteriális vaginózis ellen, amennyiben lecsökken, az a fertőzések kialakulásához vezethet.

Havi ciklus és a bakteriális vaginózis

A menstruációs ciklus különböző fázisaiban a női hormonok, köztük az ösztrogén és a progeszteron szintje változik, és ezek a változások befolyásolhatják a hüvelyi pH-t és a mikrobiom összetételét, ezért megnőhet a fertőzések kockázata. A hormonális változás persze akkor is előfordul, ha például fogamzásgátlót váltunk, vagy a változókorba érünk.

A menstruáció maga is hatással van a hüvely környezetére. A hüvely pH-ja természetes állapotában savas, értéke 3,8 és 4,5 között tekinthető „normálisnak”. Mivel a vér pH-ja 7,4, a menstruáció ideje alatt a hüvely kémhatása általában magasabb és lúgosabb. Ez olyan környezetet teremthet, amely lehetővé teszi a kórokozók elszaporodását. Emiatt többen tapasztalják a bakteriális vaginózist a ciklus elején, amikor az ösztrogénszint a legalacsonyabb.

Terhesség és menopauza

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) amerikai járványügyi központ becslései szerint évente 1 millió terhes nőnél fordul elő a bakteriális vaginózis az USA-ban, és a várandósok körülbelül 10-30 százaléka tapasztal bakteriális vaginózist világszerte. A hormonális változások miatt a várandósoknál fokozott a bakteriális vaginózis kockázata, ezért nekik különösen figyelniük kell a megelőzésre és a fertőzés kezelésére, hiszen az elszaporodott baktériumok akár méhnyálkahártya-gyulladást és vetélést is okozhatnak.

A menopauza szintén egy olyan időszak, amelynek során a nők hormonszintje megváltozik. Ahogy az életkor előrehaladtával az ösztrogénszint csökken, a jó baktériumok szintje is csökkenhet, a hüvely pedig szárazabb lesz, és az azt bélelő hámréteg elvékonyodik, mindez kedvező feltételeket teremt a bakteriális vaginózis kialakulására.

Kulcsfontosságú, hogy a hormonális változásokat és az ezekkel járó tüneteket figyelemmel kövessük, és ha szükséges, kezeljük, mert így megelőzhetjük a bakteriális vaginózist.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3418349065
süti beállítások módosítása