Egy betegség, amely a nőknél és a férfiaknál is hasonlóképpen működik?

Szponzorált tartalom

2024. május 24. Kontent

pr8.jpg 

Lehet, hogy úgy gondolod, az aranyér mindenkit ugyanolyan módon érint, függetlenül attól, hogy férfi vagy nő vagy. De vajon tényleg így van? Nézzük meg a betegség jellegzetességeit mindkét nemben!

Férfi-aranyérbetegség: tünetek és okok

A férfiak aranyérbetegsége általában hasonló tüneteket mutat, mint a nők esetében, ám a betegség kialakulásának körülményeit tekintve bizonyos sajátosságok is akadnak. Az aranyér kialakulása férfiaknál gyakran összefügghet a nehéz fizikai munkával vagy a túlzott súlyemeléssel. A hosszú időn át tartó ülőmunka is hajlamosíthat az aranyér kialakulására, amely sok férfi esetében gyakori. Az idősebb kor, a genetikai hajlam, a rossz székelési szokások szintén jelentős kiváltó tényezők lehetnek.

De mi köze a székelési szokásnak az aranyér kialakulásához?

A férfiak közül sokan esznek nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, amelyek keményebb székletet eredményeznek, így a székelés erőlködéssel jár.

A székelési nehézségek gyakran játszanak közre az aranyér kialakulásában. Mindemellett a férfiak sok esetben szeretnek a WC-n a szükségesnél tovább üldögélni, ami fokozza az aranyérre nehezedő nyomást.

Az aranyérbetegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a végbéltáji viszketés, égő érzés és fájdalom, különösen a székletürítés közben. A végbélből származó vérzés is jellemző lehet, amely sokak számára – érthető módon – ijesztő tud lenni. Ezenkívül duzzanatok, valamint a végbél körül tapintható csomók is gyakoriak.

Tudtad?

Az aranyérbetegségnek két fajtája létezik: a külső és a belső aranyér. A külső aranyér a belső típus súlyosabb stádiuma, és fájdalmasabb is.

A férfiaknál az aranyér tünetei gyakran nehezebben kerülnek a felszínre, mivel jellemzően kevésbé beszélnek az egészségi problémáikról, és sokan „szeretik” elbagatellizálni a panaszaikat, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már igazán nagy a baj.

Aranyérbetegség a nőknél: terhesség és szülés

A nőknek is lehetnek aranyérproblémáik, bár ezek többsége gyakran más okokból ered, mint a férfiak esetében. A terhesség és a szülés az egyik leggyakoribb kiváltó ok, mivel a terhesség alatt a növekvő méh nyomást gyakorolhat a végbélre, ami az aranyér kialakulását elősegítheti. A hormonális változások is szerepet játszhatnak a terhesség alatt és a menopauza idején.

Mind a férfiak, mind a nők esetében az aranyér lefolyása és kezelési lehetőségei hasonlóak. Nem érdemes húzni-halasztani a dolgot: mielőbb változtassunk az életmódunkon, illetve már a betegség korai stádiumában alkalmazzunk patikában elérhető aranyérkészítményeket, hogy a tüneteket még a korai szakaszban enyhíteni tudjuk és a szövődményeket elkerülhessük.

Ne szégyelljük egészségi problémáinkat, és ne hagyjuk figyelmen kívül a jeleket csak azért, mert esetleg kényelmetlennek érezzük azokat! Az aranyérbetegség egy kellemetlen, de kezelhető állapot, és sokat tehetünk annak érdekében, hogy javítsuk az életminőséget és megelőzzük a komplikációkat.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8318412065
süti beállítások módosítása