Szülés utáni depresszió és a vashiány: ez köztük az összefüggés

Szponzorált tartalom

2024. szeptember 10. Kontent

mf_2.jpg

A szülés utáni időszak számos kihívást tartogat az újdonsült édesanyák számára, amelyek közül az egyik leggyakoribb jelenség a „baby blues”, más néven a „sírós napok”. De vajon mi köze van mindennek a vashiányhoz?

Ma már tudjuk, hogy a baby blues a szülést követően jelentkező hirtelen hormonális változások következménye, amely pszichés hullámvölgyet idéz elő.
A hormonok ingadozása mellett az új, ismeretlen helyzet is fokozza a stresszt, ami hangulati ingadozásokhoz, túlérzékenységhez, étvágytalansághoz és mély kimerültséghez vezethet.

A gyermekágyi szomorúságként is ismert baby blues egy olyan melankolikus állapot, amely nem jelent veszélyt az anyára vagy a babára. Ugyanakkor, ha két hétnél tovább is fennáll, és az anya ezen túl is kiüresedettséget érez, akkor már felmerülhet a szülés utáni depresszió gyanúja.

Fontos kiemelni, hogy a baby blues nem összekeverendő a szülés utáni depresszióval! A baby blues pár hét alatt elmúlik, míg a szülés utáni depresszió elhúzódhat és súlyos helyzeteket eredményezhet. A depresszióról már mi is többször írtunk, amely komoly betegség, az anya olyankor ellátni sem képes a gyermekét, és orvosi kezelésre is szükség van.

A baby blues tünetei között szerepel a frusztráció, az ingerlékenység, jellemzőek a koncentrációs problémák, a hangulatingadozás.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a baby blues tünetei közé tartozó fáradtságot és kimerültséget nemcsak a hormonális változások okozzák, hanem gyakran összefüggésbe hozható a vashiánnyal is.

A vashiány, ahogy azt a korábbi posztjainkban is megírtuk, gyakori probléma a terhesség alatt és után, különösen azoknál az édesanyáknál, akik nem pótolták megfelelően a vasat a várandósságuk során, vagy akik nehéz szülést éltek át.

A vashiány egyik legjellegzetesebb tünete a kimerültség, amely tovább súlyosbíthatja a szülés utáni hangulati ingadozásokat.

Vashiány és szoptatás

A vashiány nem csupán az édesanya jóllétét veszélyezteti, hanem közvetlen hatással lehet az újszülöttre is. Amennyiben az anya vashiánnyal küzd, a szoptatás sem lesz kellően hatékony, ami befolyásolhatja az újszülött fejlődését. A vas hiánya az anyatejben alacsony vasszintet eredményezhet, ami hosszú távon hozzájárulhat a csecsemő vashiányos állapotához is, különösen akkor, ha a szoptatás a kizárólagos táplálékforrás az első hónapokban.

Így előzd meg

A szülés utáni vashiány megelőzése érdekében fontos, hogy a kismamák a várandósság alatt és után is figyelmet fordítsanak a megfelelő vasbevitelre. A vasban gazdag ételek (mint a vörös húsok, hüvelyesek, zöld leveles zöldségek) fogyasztása mellett a szoptatás alatt végig ajánlott a vaspótlás is a hiányállapot kialakulásának megelőzéséhez. Emellett rendszeres orvosi ellenőrzésekre és laborvizsgálatokra is szükség lehet a vasraktárak állapotának nyomon követésére.

A baby blues természetes és gyakori jelenség a szülés utáni időszakban, de ha a tünetek elhúzódnak vagy súlyosbodnak, fontos, hogy az édesanya szakember segítségét kérje. A megfelelő vasbevitel és a pszichés támogatás együttesen segíthet abban, hogy az anyák jobban érezzék magukat ebben az új és kihívásokkal teli élethelyzetben.

Hirdetés

A vashiány a nőknél a leggyakoribb, de bárkinél kialakulhat húsmentes étrend, speciális diéta, drasztikus fogyókúra vagy erőteljes sportolás mellett. A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta és szirup vashiány kezelésre, megelőzésre alkalmas hatásos, szabályozott felszívódású, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszerek. A vas jobban hasznosul és kevesebb mellékhatással jár, ha a Maltofer rágótablettát étkezéskor, a szirupot pedig ízlés szerint gyümölcs- és zöldséglébe, tejbe keverve vesszük be. Más típusú vaspótlókkal szemben a Maltoferben lévő vas nem lép kölcsönhatásba étel- italösszetevőkkel, együtt bevett gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel sem. Mindkettő laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

mf-1500x840.jpg

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7818483923
süti beállítások módosítása