Segítség, hullik a hajam!

Szponzorált tartalom

2024. szeptember 6. Kontent

mf_1.jpg

Nincs rosszabb annál, mint amikor hajmosás után annyi hajat szedsz ki a fürdőkádból, mintha az egész hajkoronád kihullott volna. Jól ismerik ezt a jelenséget a kisbabás anyukák, de nemcsak hormonális változások, hanem vashiány is állhat a háttérben. Mutatjuk, miért érdemes foglalkozni a tünettel.

A hajhullás elsőre csupán esztétikai problémának tűnhet, ám valójában sokkal több rejlik mögötte. A hajvesztés ugyanis gyakran valamilyen egészségi probléma tünete lehet, amit érdemes komolyan venni és kivizsgáltatni. Az okok sokfélék lehetnek, különböznek a férfiak és nők esetében, valamint az is változó, hogy milyen kezelési és elfedési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Szülői örömök: agyő, dús haj?

A hajhullás mögött gyakran hormonális egyensúlyzavar áll, ami érintheti a férfiakat is. Az alábbiak válthatják ki:

  • Androgén alopecia
    A hajhullás leggyakoribb típusa, amely hormonális eredetű. A férfiaknál ez a klasszikus „M-alakú” kopaszodást eredményezi, a nőknél pedig diffúz, az egész fejet érintő hajritkulást okozhat.

  • Terhesség és szülés
    A terhesség alatt a magas ösztrogénszint miatt a haj sűrűbbé válhat, de a szülést követően, amikor az ösztrogénszint csökken, jelentős hajhullás léphet fel. Ez egy pontig normális, ám ha azt tapasztalod, hogy a hajad vészesen megfogyatkozott, mindenképp fordulj szakemberhez, hogy egy vérvétel segítségével kiderítsék, nem borult-e fel a hormonháztartásod.

  • Menopauza
    A menopauza idején a hormonális változások szintén hajhulláshoz vezethetnek.

    Az vagy, amit megeszel

    Unalmasnak tűnhet, de így van: az egészségünk nagyban összefügg azzal, ahogy táplálkozunk. Amennyiben vitaminokban, ásványi anyagokban szegény az étrendünk, nagy eséllyel hiányállapot alakulhat ki, amely gyakran lehet a vashiány. Ez jellemző oka a hajhullásnak, különösen a nőknél, akik hajlamosabbak a vashiányos vérszegénységre. A B-vitaminok, különösen a B12-vitamin hiánya, valamint a D-vitamin és a cink hiánya szintén hozzájárulhat a hajhulláshoz.

    „Kihullik a hajam az idegtől”

    – szoktuk mondani, és ez sem áll távol az igazságtól, a túlzott stressz ugyanis kihatással van az egész szervezetünkre, és számos panaszt okozhat. Például a hajhullás telogén effluviumként ismert típusa hirtelen nagy mennyiségű hajvesztést okoz, általában valamilyen fizikai vagy érzelmi stressz következtében. A stressz hatására több hajszál lép a nyugalmi fázisba, majd hullik ki.

    Autoimmun betegségek, külső tényezők

    A hajhullás mögött még egyéb okok, betegségek vagy külső tényezők is meghúzódhatnak. Az alopecia areata például egy olyan autoimmun betegség, amely foltos hajhullást okoz. Az immunrendszer megtámadja a hajhagymákat, ami hajvesztéshez vezethet a fejbőr különböző területein.

    Külső tényezők:

    • Fejbőrbetegségek, például gombás fertőzések vagy pikkelysömör, amelyek hajhullást okozhatnak.
    • Kémiai kezelések: a gyakori hajfestés, dauerolás vagy a hőkezelés károsíthatja a hajszálakat és a hajhagymákat, ami hajhulláshoz vezethet.

      A hajhullás típusai

      • Androgén alopecia: a leggyakoribb hajhullástípus, amely hormonális és genetikai tényezőkre vezethető vissza. Férfiaknál és nőknél is előfordul, de különböző formában.

      • Telogén effluvium: átmeneti hajhullás, amely stressz, betegségek vagy drasztikus fogyókúra következtében alakulhat ki.

      • Alopecia areata: autoimmun betegség, amely foltos hajhullást eredményez.

      • Cicatriciális alopecia: ez a hajhullás a fejbőrön kialakuló hegesedés következménye, amely maradandó hajvesztést okoz.

      Kezelési lehetőségek és megoldások

      Szerencsére a legtöbb hajhullástípusra van megoldás, bár itt is érvényesül az az elv, hogy minél hamarabb forduljunk szakemberhez a gyorsabb és hatékonyabb kezelés érdekében. Mik lehetnek ezek?

      Orvosi kezelések:

      • Gyógyszeres kezelés
        Az androgén alopecia kezelésére férfiaknál gyakran alkalmaznak finasteridet, míg nők számára a minoxidil lehet hatékony. Az alopecia areata kezelésében kortikoszteroidokat vagy immunmodulátorokat használhatnak.

      • Hormonális kezelés
        Nőknél, hormonális hajhullás esetén hormonterápia is szóba jöhet, például fogamzásgátlók vagy ösztrogénkészítmények formájában.

      Életmódbeli változtatások:

      • Táplálkozás
        A vas pótlása és a vitaminokban gazdag étrend segíthet a haj egészségének megőrzésében. Ajánlott B-vitaminokat, cinket és omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrendet követni.

      • Stresszkezelés
        A meditáció, a rendszeres testmozgás és a megfelelő alvás csökkentheti a stressz okozta hajhullást.

      A hajhullás a kor velejárója is, és az is előfordulhat, hogy az elhullott hajszálak már soha többet nem nőnek vissza. Ilyenkor meg lehet fontolni a kozmetikai és esztétikai megoldásokat.

      Súlyos hajhullás esetén segíthet a hajbeültetés, de a parókák és hajdúsító termékek is alkalmasak lehetnek az átmeneti vagy tartós hajhullás elkendőzésére.

      A hajhullás tehát nem csupán esztétikai kérdés, hanem sok esetben egy mélyebben rejtőző egészségi probléma tünete. Az okok feltárása és a megfelelő kezelés kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a hajunk újra egészséges és erős legyen. Ha tartós vagy szokatlan hajhullást tapasztalunk, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben, és megkezdődhessen a megfelelő kezelés.

      Hirdetés

      A vashiány a nőknél a leggyakoribb, de bárkinél kialakulhat húsmentes étrend, speciális diéta, drasztikus fogyókúra vagy erőteljes sportolás mellett. A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta és szirup vashiány kezelésre, megelőzésre alkalmas hatásos, szabályozott felszívódású, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszerek. A vas jobban hasznosul és kevesebb mellékhatással jár, ha a Maltofer rágótablettát étkezéskor, a szirupot pedig ízlés szerint gyümölcs- és zöldséglébe, tejbe keverve vesszük be. Más típusú vaspótlókkal szemben a Maltoferben lévő vas nem lép kölcsönhatásba étel- italösszetevőkkel, együtt bevett gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel sem. Mindkettő laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

      mf-1500x840.jpg

      Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek

      Fotó: Phytotec Hungária Bt.

      A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5718483899
    süti beállítások módosítása