Ilyen a depresszió női és férfi arca

Szponzorált tartalom

2024. április 9. Kontent

 rv3_1.jpg

A depresszió nem ismer nemeket vagy korosztályokat, bárkinél jelentkezhet, ám a nők és férfiak esetében különböző módon nyilvánulhat meg. A felismeréshez és a megfelelő segítségnyújtáshoz érdemes ismerni a nemenként eltérően megjelenő tüneteket.

A depresszió orvosi értelemben vett betegség, bizonyos tüneteknek meghatározott ideig kell fennállniuk ahhoz, hogy a diagnózist megállapíthassák. A kórkép nőket és férfiakat is érinthet, fiatalabb és idősebb korban is előfordulhat, ugyanakkor a tünetek máshogy jelentkezhetnek a két nem képviselőinél. Mutatjuk, mire kell figyelni!

Hasonlóságok a női és férfi depresszió között

A depresszió fő tünetei általában azonosak mindkét nem esetében. Ide tartozik az érdeklődés elvesztése, az alvászavarok, az étvágyváltozás, az érzelmi ingadozás és az önértékelés csökkenése.

Szociális visszahúzódás
Depressziós epizódok idején mind a nők, mind a férfiak hajlamosak lehetnek a társas kapcsolatoktól való visszahúzódásra és a magányosságra.

Fizikai tünetek
A depresszió gyakran jár fizikai tünetekkel is, mint például fájdalomérzetek, emésztési problémák vagy fejfájás, ezek mindkét nemet érinthetik. A férfiak például gyakran számolnak be alvászavarokról, emésztési problémákról vagy nagy étvágyváltozásokról. Nem ritka náluk a heves szívdobogás, a merevedési zavar vagy a nemi vágy csökkenése.

Különbségek a női és férfi depresszió között

Társadalmi nyomás
A társadalmi elvárások és szerepek eltérő hatást gyakorolhatnak a nőkre és a férfiakra. Például a nőket a különböző szerepeiknek (anyaság, karrier, családi feladatok stb.), a férfiakat inkább a tradicionális „erősnek kell lenni” elvárásnak való megfelelni akarás nyomasztja. Míg a nőknél sokkal inkább elfogadják, ha sírnak vagy szomorúak, egy férfitól ezeket társadalmi szinten nehezen tolerálják. Szerencsére ezek a sztereotípiák egyre inkább változnak, és változik a férfiasság fogalma is.

Máshogy tör a felszínre
Bár a depresszió tünetei alapvetően azonosak, a megnyilvánulási módjuk eltérő lehet. A nőknél gyakrabban jelennek meg az érzelmi tünetek (szomorúság, reménytelenség stb.), a férfiak esetében inkább a fizikai tünetek, az irritáció vagy az indulatosság a hangsúlyos. A férfiaknál csökkent önkontroll jelezheti, hogy lelki problémákkal küzdenek.

Stigmatizáció
A depresszióval kapcsolatos stigma mindkét nem esetében jelen van, de lehet, hogy különböző formákat ölt. Például a férfiakat kevésbé bátorítják arra, hogy az érzelmeiket nyilvánosan kifejezzék, ami megnehezítheti számukra a segítségkérés folyamatát.

Biológiai különbségek
Néhány kutatás arra utal, hogy a nők biológiai szempontból hajlamosabbak lehetnek a depresszióra, például hormonális változások vagy genetikai tényezők miatt.

Kezelési preferenciák
A férfiak és nők eltérően próbálnak megküzdeni a depresszióval. A nők gyakrabban hajlanak az érzelmi támogatásra, a férfiak pedig inkább maguk próbálják megoldani a problémát, de sajnos gyakran nem a megfelelő módon. Ezért körükben gyakoribb a függőségek kialakulása, hiszen sokszor alkohollal, gyógyszerekkel, drogokkal próbálják tompítani a tüneteket. Ez azonban csak egy ördögi kör, ugyanis a szerhasználat tovább mélyíti a depressziót.

A megfelelő támogatás és segítségnyújtás a nőknél és a férfiaknál egyaránt elengedhetetlen, így lehet a gyógyulás útjára lépni és újra teljes életet élni.

Hirdetés

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-jobb.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4418375119
süti beállítások módosítása