Minden nő egyedi, ahogy a hüvelyflóránk is: így támogathatod az egészségét

Szponzorált tartalom

2024. március 28. Kontent

 vg7_1.jpg

Gondoltad volna, hogy hüvelyflórád olyan egyedi és összetett, mint az ujjlenyomatod? Abban viszont minden nő közös, hogy egyes életmódbeli szokások hozzájárulhatnak a hüvelyflóra egyensúlyának a fenntartásához.

Az egyedi hüvelyflóra

A hüvelyflóra egyedi mivolta csodálatos példa arra, hogy minden női test különleges biológiai rendszer, amellyel gondos odafigyeléssel kell bánni. A hüvelyflóra egyedisége az élet, illetve a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban is megnyilvánul, ahogy a terhesség is kihatással van rá. Az egyediség nemcsak a változó körülményekhez vagy a környezeti, életmódbeli hatásokhoz kapcsolódik, hanem az immunológiai és a genetikai tényezők is számítanak.

Egy egészséges nő hüvelyében a normál mikrobiom 70 százalékát különféle Lactobacillus fajok uralják. A hüvelyi mikrobiom egy bonyolult és dinamikus mikroökoszisztéma, amely folyamatos változáson megy keresztül, nemcsak a menstruációs ciklus, de a nő egész élete során. A Lactobacillus különféle antimikrobiális vegyületeket termel, például bakteriocint, tejsavat, hidrogén-peroxidot, amelyek gátolják az élesztőgombák és más nemkívánatos mikrobák elszaporodását. A hüvelyi mikroorganizmusok megoszlása nagyon egyedi: minden nőnél más és más, akárcsak egy speciális ujjlenyomat, amely megkülönbözteti a többitől.

A hüvely egészéges pH-értéke 3,8-4,2 közötti, vagyis savas kémhatású. Ez a savas környezet segít megvédeni a fertőzésektől. A bakteriális vaginózist a Lactobacillusok számának hirtelen csökkenése és az anaerob baktériumok túlsúlya jellemzi.

Probiotikumok és prebiotikumok, mi a különbség?

Amikor ez a finom, egyedi egyensúly felborul, helyre kell állítanunk a „jó” és „rossz” baktériumok eredeti egyensúlyát a hüvelyben. Ma már tudjuk, hogy a probiotikumok jót tesznek a bélrendszernek, de vajon a hüvelyednek is szüksége lehet rájuk?

A probiotikumok és prebiotikumok egyaránt hozzájárulhatnak a hüvelyi egészséghez, de különböző módon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a probiotikumok élő mikroorganizmusok, idegen eredetű, tartályban tenyésztett, génmódosított (GMO), multirezisztens, élő Lactobacillus-törzsek, amelyeknek megfelelő adagolása egészségi előnyökkel járhat. Egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a hüvelyi Lactobacillus-készítmények antibiotikumok bevétele utáni alkalmazása megakadályozta a baktériumok szaporodását bakteriális vaginózisban (BV) szenvedő betegeknél, és jelentősen csökkentette a hüvely pH-ját.[1] Egy 2015-ös áttekintő tanulmány ugyanakkor nem talált „jelentős bizonyítékot” arra, hogy a probiotikumok előnyösebbek lennének, mint a placebo alkalmazása vagy a kezelés hiánya. A szerzők azonban megjegyezték, hogy a bizonyítékok hiánya miatt „nem zárható ki az előny”.[2]

A prebiotikumok a szervezetben lakó jótékony baktériumok táplálékául szolgáló egyszerű és összetett szénhidrátok, amelyek táplálják a hüvelyflórában lévő hasznos saját baktériumokat, elősegítve ezzel az egészséges hüvelyi környezet fenntartását és a tejsavbaktériumok csíraszámának növekedését.

A leghasznosabbak azok a prebiotikumtartalmú helyileg alkalmazott készítmények, amelyek ott fejtik ki a jótékony hatásukat, ahol a probléma van. Ilyenkor a prebiotikum a készítmény alkalmazásakor azonnal megkezdi a jótékony hatását. A prebiotikumok ugyanakkor bevihetők élelmiszerek útján is. Ilyen prebiotikumokban gazdag élelmiszer a póréhagyma és hagyma, a spárga és a csicsóka, a fokhagyma, a teljes kiőrlésű termékek, a zab, a szójabab, a banán.

Az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás és a megfelelő intimhigiénia mind hozzájárulnak a hüvelyflóránk egyensúlyának fenntartásához.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26142892

[2] https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD008772.pub2/full

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2618361799
süti beállítások módosítása