Ahogy élsz, az a bugyid területére is kihat

Szponzorált tartalom

2024. március 8. Kontent

vg2_1.jpg

Nem mondunk azzal újat, hogy az életmódunk nagy hatással van a testi-lelki egészségünkre, ez alól pedig az intim zónánk sem kivétel. Bizonyos rutinok beépítésével nemcsak tudatosabban élhetünk, de az egészségmegőrzésért és a vaginánk boldogságáért is sokat tehetünk.

Ha már találkoztál bakteriális vaginózissal, nyilván szeretnéd elkerülni a kiújulását, illetve ha tájékozódnál afelől, hogy milyen szokásokkal tudsz tenni a kialakulása ellen, akkor ez az összefoglaló neked szól.

A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyi fertőzések egyike, ha nem kezelik, az bizony maradandó károsodást okozhat. Épp ezért a baktériumflóra egyensúlyának felborulását és a bakteriális vagiózis tüneteit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, hogy elkerüld a bakteriális fertőzést:

Minél természetesebb, annál jobb

Az illatosított tisztálkodószereket és az intimhigiéniai termékeket sok helyütt reklámozzák. Mégis célszerűbb illatmentes fajtát választani, ugyanis az illatosított, színezett készítmények gyakran boríthatják fel a hüvelyi mikrobiom egyensúlyát. Hasonló okokból nem tesz jót az irrigálás sem. Ezzel a rossz szokással kimoshatod a hüvelyedből a védő hatású tejsavbaktériumokat, ezáltal gyengül a hüvelyed védelmi mechanizmusa.

Válassz kényelmes pamut alsóneműt a szintetikus anyagok helyett, ugyanis a műszál gátolja az intim részeid szellőzését. Mondj le a tangákról is. A szakemberek szerint a tanga mintegy hidat képez a végbélnyílás, valamint a hüvelybemenet között, és ezen a hídon kényelmesen utaznak ide-oda a bélbaktériumok.

A mozgás nemcsak a testednek, de a mentális egészségednek is jót tesz, a túl szoros, nem megfelelő anyagból készült edzőruha azonban nem igazán ideális az intim zónádnak. Hogy miért? Ezek a ruhadarabok nem szellőznek jól, így táptalajt szolgáltatnak a gombák és baktériumok szaporodásának a befülledt testtájékon.

Védekezz okosan!

Bár a bakteriális vaginózis nem szexuális úton terjedő betegség, a nemi élet megnövelheti a kialakulásának esélyét. Az óvszerhasználat nemcsak a nemi betegségektől, de egyéb fertőzésektől is megvéd. A méhen belüli fogamzásgátlók és spermicid alapú gélek, krémek azonban gyakran lúgosabb kémhatásúak, ezért növelhetik a fertőzés kockázatát. Sokszor nem jön természetesen a szex utáni tisztálkodás vagy pisilés, pedig ezekre is érdemes figyelni. Az alapvető, de nem túlzott higiénia elengedhetetlen a hüvelyflóránk egészséges állapotának megőrzése érdekében.

Muti, mit eszel!

Talán nem is gondoltad volna, de bizonyos ételekkel is támogathatjuk az intim védelmi vonalunkat.

Pre- és probiotikumok

A kefir és a joghurt ugyan Lactobacillusokat tartalmaz, de a gyomorsav egyből elöli őket, ezért nem igazán szólnak bele a hüvelyed egészségébe. A fokhagyma illóolajai a légutakon választódnak ki, ezért a fokhagymafogyasztás sem hat direkt a hüvelyed egészségére. Egyedül a pre- és probiotikumok helyi alkalmazása válhat be. Persze semmiképp ne tegyél joghurtot vagy fokhagymát a hüvelyedbe, mert nagyobb gondot okozol vele, mint előtte volt.

C, mint citrusfélék

Magas C-vitamin-tartalmuk miatt a citrusfélék felveszik a küzdelmet a hüvelyi fertőzésekkel, nagyon jó antioxidáns források, rendszeres fogyasztásukkal pedig a megelőzésben is nagy szerepet játszanak. A C-vitamin savassága segíthet a hüvely egészségesen savas pH-jának helyreállításában.

Nem csak a szívedet érinti

A lazac omega-3 zsírsavtartalmával nemcsak a szíved egészségét támogatja, de a vérkeringésre is jó hatással van, ami azt jelenti, hogy az intim zónádban is kisebb a kockázata egy kialakuló fertőzésnek.

Étrend-kiegészítőkkel is tehetsz a hüvelyed egészségéért: ilyen a cink, a C- és E-, valamint a D-vitamin.

Ne várd ki a végét

Ahogy a fenti példák is mutatják, tehetünk azért, hogy elkerüljük a bakteriális vaginózis megjelenését vagy kiújulását. Ha mégis észleljük a fertőzés akár enyhe tüneteit is, fontos, hogy ne hagyjuk a bajt elhatalmasodni, inkább kérjük szakember segítségét és tartsuk be az előírt gyógymódot.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr418343345
süti beállítások módosítása