Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezeket tanácsolná neked az intim zónád

Szponzorált tartalom

2022. március 1. Kontent

shutterstock_1672749148_vg1_uj.jpg

A visszatérő bakteriális hüvelyfertőzés sok nőnek okoz kellemetlenséget a mindennapokban. Érdemes azonban tudni, hogy némi odafigyeléssel és pár praktikával sokat tehetsz azért, hogy megelőzd a betegség ismételt kialakulását. Mutatjuk, mi mindent tarts szem előtt.

Bármelyik nővel előfordulhat, hogy kellemetlen panaszokat észlel az intim zónájában, hiszen a hüvelyflóra egyensúlya könnyen felborul, és ilyenkor gyorsan elszaporodhatnak odalent a különféle gombák, baktériumok, számos kellemetlen tünetet okozva. Fontos azonban tudni, hogy fertőzés és fertőzés között is óriási a különbség, vagyis a bakteriális vaginózis nem ugyanaz, mint mondjuk a hüvelygomba.

Mivel a bakteriális eredetű fertőzés kezelése eltér a hüvelygombáétól, ezért fontos kideríteni, hogy milyen fertőzéssel küzd a szervezetünk. Ehhez ma már akár a patikákban is megvásárolhatók olyan gyorstesztek, amelyek segítségével megállapíthatjuk, hogy gombás vagy bakteriális fertőzéssel van-e dolgunk. A felismerést egyébként az is segítheti, ha tudjuk, melyek a bakteriális fertőzésre jellemző tünetek. Utalhat rá például a halszagú, bőséges mennyiségű szürkés-fehéres folyás, ami felerősödhet szexuális együttlét után vagy a menstruáció idején, ám ritkán az is előfordul, hogy a fertőzés tünetmentes.

1. Nem a WC-ülőkén szeded össze a bakteriális vaginózist!

Sőt, az ilyen jellegű fertőzést nem is a partneredtől kapod el. Ez a kellemetlen tünetekkel járó kórkép akkor alakulhat ki, ha az intim flórád egyensúlya megbillen, és meggyengül az a természetes védelmi gát, amelynek feladata, hogy féken tartsa a hüvelyben található gombák és baktériumok szaporodását. Normál állapotban ezt a féket a kórokozók szaporodása szempontjából kedvezőtlen savas közeg jelenti, amelyet a hüvelyflórában megtalálható Lactobacillusok biztosítanak. Előfordul azonban, hogy valamely okból a Lactobacillusok száma lecsökken, emiatt a hüvely pH-ja megemelkedik, így viszont elszaporodhatnak odabent a gyulladást okozó mikroorganizmusok.  Elsődleges feladat tehát, hogy erősítsd meg a végvárakat!

2. Nem csak a koronavírus miatt fontos kezet mosni…

De nem ám, a kézmosás minden egyes WC-használat után kötelező, ha pedig éppen menstruálsz, és tampont használsz, akkor már előtte is fertőtlenítsd a kezed. Ne feledkezz meg a helyes törlési irányról: a mozdulat mindig elölről hátrafelé történjen!

3. Tampont csak módjával

Ha teheted, ne használj huzamosabb ideig tampont (egy tampon maximum öt órán keresztül legyen bent), éjszakára pedig a legjobb, ha betétre vagy más alternatívára váltasz. Sőt, ha nagyon érzékeny a hüvelyflórád, akkor szerencsésebb, ha végképp felhagysz a tampon használatával, helyette inkább egészségügyi betétet, menstruációs bugyit vagy kelyhet használsz.

4. Muti, milyen bugyi van rajtad!

A hüvelyflórádat nem érdekli, hogy szexi-e a fehérneműd, sokkal inkább fontos a számára, hogy milyen anyagból készült és hogy milyen a fazonja. Nem maradiságból mondjuk, de a hétköznapokon jobb, ha nem tangát viselsz, valamint mellőzöd a műszálas darabokat is, és helyettük inkább jól szellőző, kényelmes pamut alsóneműt hordasz.

5. Éljen a biztonságos szex!

Védekezz óvszerrel, pláne, ha nincs állandó kapcsolatod, hiszen a gumi egy csomó fertőzéstől megvéd, és még a hüvelyflórádat se „zaklatja fel” túlságosan.

6. Az uborka nem szexjáték

A szexjátékok izgalmas dolgok, és a hüvelyflórádra sincsenek rossz hatással, amennyiben odafigyelsz a higiéniára, vagyis tisztán tartod őket. A vaginád nevében arra viszont megkérünk, hogy ne helyezz a hüvelyedbe nem oda való dolgokat. Ilyen például a zöldség, a gyümölcs, a cukros dolgok – ezek ugyanis szintén lúgos irányba tolhatják el a hüvely pH-ját, aminek nőgyógyászati kezelés lehet a vége. Erről a témáról bővebben itt írtunk.

7. Felejtsd el az irrigálást!

Hacsak az orvos nem írja elő számodra valamely nyomós egészségügyi okból, mindenképp hagyj fel az önkényes, és főleg a rendszeres irrigálással, hiszen azzal a hüvelyflórádból a jótékony hatású tejsavbaktériumokat is kimoshatod. Az intim zóna egyensúlyát ugyancsak kibillenthetik az illatosított mosakodószerek, a parfümös vagy illatosított betétek, WC-papírok.

A bakteriális fertőzés kezelésének első állomása mindig a pontos diagnózis legyen, valamint a hajlamosító tényezők, köztük a szexuális és higiénés szokások felderítése és szükség esetén kiiktatása. Az elsődleges kezelési mód általában az antibiotikum-kúra, amit a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításával is ki kell egészíteni.

Hirdetés

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém a tejsav és a prebiotikum mellett C-vitamint és ezüstöt is tartamaz, mellyel kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén: helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, emellett elősegíti a természetes Lactobacillusok növekedését és gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, valamint húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. 

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5717766146
süti beállítások módosítása