Fegyverbe! így működik az intimzónánk védelmi vonala

Szponzorált tartalom

2023. március 7. Kontent

shutterstock_2023338869_vg2.jpg

Az már viszonylag köztudott, hogy fontos a hüvelyflóra egyensúlya, de vajon azt is tudtad, miként véd meg minket a kórokozóktól? Elmagyarázzuk.

Ahogy arra a korábbi cikkünkben is kitértünk, a hüvelyflóra egészséges egyensúlya elengedhetetlen ahhoz, hogy védve legyünk a különböző fertőzésekkel szemben. Talán emlékszel, hogy arról is szó esett már, ha valamilyen tényező miatt a Lactobacillusok száma csökken, a hüvely pH-ja emelkedni kezd, savas helyett lúgossá válik, az sajnos kedvez a kórokozók elszaporodásának.

De hogyan működik pontosan a hüvely védelme?

Az egészséges hüvelyflóra segít megelőzni a hüvelyi és a húgyúti fertőzéseket, és a teherbeesést is megkönnyíti. A hüvelyflórában a tejsavtermelő baktériumok tartják fenn a harmóniát. Ezek a Lactobacillusok, más néven Döderlein-pálcák. Amikor megfelelő számban vannak a hüvelyben, akkor az idegen mikroorganizmusok nem képesek elszaporodni, azaz gombás vagy bakteriális fertőzést okozni. A Lactobacillusok ugyanis tejsav- és hidrogén-peroxid-termelésükkel képesek gátolni a kórokozók túlszaporodását. A tejsav segít fenntartani a hüvely savas környezetét is.

Vagyis az egészséges hüvelyflóra egyfajta védőgátként működik a betegségeket okozó mikroorganizmusokkal szemben, és ebben a frontvonalban a Lactobacillusok jelentik az egyik legfontosabb haderőt, a gyalogságot. Amennyiben egészséges állapotok uralkodnak odabent, a Lactobacillusok elegendő számban vannak jelen, így meg tudják akadályozni a kártékony kórokozók megtelepedését és elszaporodását. Ha az említett kényes egyensúly felborul, és a hüvely pH-értéke elmozdul a lúgosabb irányba, a kórokozók – a különféle baktériumok és gombák – elszaporodnak. És mindez nem marad tünet nélkül.

Ilyenkor tapasztaljuk a kellemetlen halszagú, bőséges folyást, viszketést, irritációt, érzékenységet vagy a hüvelyi diszkomfortérzetet. Szerencsére ma már számos vény nélkül kapható termékkel szüntethetjük meg ezeket a kellemetlen tüneteket, ugyanakkor a megelőzésre is fontos odafigyelni, amennyiben nem szeretnénk rendszeresen megküzdeni a gombás vagy a bakteriális fertőzésekkel. A bakteriális fertőzések, amelyek a hüvelyflóra felborulása miatt alakulnak ki, növelik a koraszülés kockázatát, és krónikus gyulladásos állapothoz, a gyulladás helyén kialakuló hegekhez és meddőséghez is vezethetnek.

Íme néhány tipp, amit érdemes megfogadni, ha nem szeretnél visszatérő beteg lenni a nőgyógyásznál

  • Használj pamut, légáteresztő fehérneműt!
  • Felejtsd el az intim mosakodógélt, az illatosított WC-papírt és törlőkendőt, ezek mind felboríthatják a hüvelyflóra egyensúlyát.
  • Ha hajlamos vagy a hüvelyfertőzésekre, a tampont cseréld le betétre vagy hüvelykehelyre.
  • Használj óvszert, és hanyagold a spermicid tartalmú fogamzásgátló szereket, amelyek szintén lúgos irányba mozdíthatják el a pH-értéket.
  • Fogyassz kevesebb cukrot, koffeint és alkoholt, és igyál minél több vizet.
  • Kezeld és csökkentsd a stresszt, mert a feszültség növeli a kortizol szintjét. A kortizol nevű stresszhormon gyengíti az immunrendszert, így felboríthatja a hüvely savas egyensúlyát. Egyes stresszfaktorokat nem tudunk befolyásolni, ezért érdemes néhány megküzdési technikát is beépíteni a napi rutinba. Ilyen a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a mély légzés, az élvezetes hobbik vagy tevékenységek gyakorlása. A káros szenvedélyeket, például a dohányzást vagy a kábítószerek használatát érdemes elhagyni, ahogy az alkoholfogyasztást is előnyös korlátozni vagy teljesen lemondani róla.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. C-vitamint is tartalmaz, amely közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2718060716
süti beállítások módosítása