A leggyakoribb intim bajok, amikről muszáj tudnod

Szponzorált tartalom

2020. május 19. Kontent

A köztudatban élő tévhiteknek se szeri, se száma, már ami a női intim problémákat illeti. Most eloszlatunk közülük párat.

shutterstock_1490982665.jpg

Bár már 2020-at írunk, az intim problémák kapcsán még mindig szemérmesen lesütjük a tekintetünket, a fiatal lányok pedig sokszor még a saját édesanyjuk előtt is szégyellik szóba hozni, hogy gondjuk akadt odalent. 

A leggyakoribb, hogy az érintettek a tünetek megjelenése után az interneten keresnek választ a kérdéseikre, ahol önjelölt tanácsadókban, fals információkban nincs hiány.  Valószínűleg ez is az egyik oka annak, hogy rengeteg a tévhit a hüvelyi fertőzésekkel kapcsolatban. 

Kényes egyensúly 

Gyakori tévhit, hogy a hüvelyi gombás vagy bakteriális fertőzéseket a párunktól kapjuk el. Az igazság az, hogy a hüvelyi fertőzések nagy részét a hüvely természetes védőmechanizmusa, azaz a hüvelyflóra egyensúlyának a felborulása okozza. Az egészséges nők hüvelyében a nagy számban megtalálható Lactobacillusok ugyanis védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. Ezek a bacilusok savas pH-jú közeget biztosítanak, amelyben a fertőzést okozó baktériumok nem tudnak elszaporodni. Ha az egyensúlyt megzavarja valami, vagyis a Lactobacillusok száma lecsökken, a hüvelyflóránkban szintén megtalálható gombák és baktériumok zöld utat kapnak a szaporodáshoz.

A hüvelyflóra egyensúlyát felboríthatják antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták, méhen/hüvelyen belüli fogamzásgátló eszközök használata, de gondot okozhat a nem megfelelően kiválasztott alsónemű vagy a hosszú órákon át tartó tamponviselés is.

A hüvelygomba kialakulásában, mint fontos rizikófaktor kiemelendő az immunrendszer átmeneti vagy tartós gyengülése.Továbbá, ahogy számos más betegség, úgy a hüvelyfertőzések kiváltó okaként is előfordulhat egy jól ismert tényező, ez pedig nem más, mint a stressz.

Így óvd a természetes védőmechanizmusodat

Ha a hüvelyflóra egyensúlya felborult, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a rend helyreálljon. Számos hüvelyflóra-regeneráló készítmény érhető el a patikák polcain, melyekkel könnyedén segíthetjük ezt a folyamatot. Igyekezzünk kizárni a fertőzéshez vezető tényezőket, például iktassuk ki az indokolatlan hüvelyzuhanyt, lehetőleg ne használjunk intim pipere holmikat, és viseljünk természetes anyagból készült, nem tanga fazonú fehérneműt. 

Táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk sokat, ne dohányozzunk, és lehetőleg kerüljük a stresszhatásokat.

A Candidával semmi gond nincs, amíg el nem szaporodik

Az egyik leggyakoribb a Candida-fertőzés, amelyről az a tévhit él a közgondolkodásban, hogy az kívülről kerül be a szervezetünkbe, holott valójában a testünkben természetes a jelenléte, tehát már eleve megtalálható bennünk.

„Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a Candida minden nő hüvelyének a természetes alkotóeleme, ám az egészséges hüvelyváladék pont annyira savas, hogy “kalodába zárja”, így csak akkor tud panaszt okozni, ha megváltozik az ökológiai egyensúly, és kedvezőek lesznek a feltételek, hogy elszaporodjon. Vagyis a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása vagy ritkábban az immunrendszer legyengülése esetén kórokozóvá válhat”

– ezt már Dr. Melczer Zsolt szülész-nőgyógyász magyarázza, aki szerint a második legnagyobb tévhit a hüvelygombával kapcsolatban, hogy szexuális úton terjedő betegség. Pedig ez nincs így, mert a Candida albicans elszaporodása a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborulásának következménye. Az enyhén savas hüvelyi környezetben tud elszaporodni, külvilágra kerülve elpusztul, a férfiak húgycsövében pedig nem él meg, mert ott túlságosan lúgos számára a miliő.

Kezelésére számos hüvelykúp, krém, tabletta áll rendelkezésre, melyek használatát indokolt esetben szájon át szedhető gyógyszerekkel is ki kell egészíteni.

Ezért a legfontosabb, hogy a hüvelyflóránk rendben legyen, ha azt tapasztaljuk, hogy gyakran visszatérő probléma a hüvelygomba, forduljunk szakorvoshoz, aki a megfelelő kezeléssel segíti a gyógyulást. 

Fő tünetek:

  • fehér, túrószerű hüvelyváladék
  • erős szeméremtájéki viszketés 
  • duzzadt, kivörösödött szeméremajkak 

A bakteriális vaginózis 

Szintén nagyon gyakori a nők körében, és szintén a hüvelyflóra egyensúlyának megbillenése okozza, vagyis, ha a hüvely pH lúgos irányba tolódik, és azok a baktériumok, amelyek egyébként csak elenyésző számban vannak jelen a hüvelyben, elszaporodnak. Ilyenkor jönnek elő a tünetek, egyebek között a szürkés, kellemetlen szagú váladék, viszketés, égő érzés a hüvelyben, illetve a szeméremtesten. Fontos, hogy a tünetek jelentkezését követően forduljunk orvoshoz, hogy időben megkezdődhessen a kezelés, ugyanis a fertőzés várandós nőknél koraszülést okozhat, a kismedencei gyulladás pedig súlyos esetben akár meddőséghez is vezethet.

A diagnózis felállítása és a hüvelyfertőzés megfelelő kezelése szakorvosi feladat!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3715706824
süti beállítások módosítása