Igen, neked is van gomba a hüvelyedben

Szponzorált tartalom

2020. június 3. Kontent

A gombás hüvelyfertőzéssel kapcsolatban számos félreértés él a köztudatban, például kevesek előtt ismert tény, hogy a fertőzés kiváltó oka a szervezetünkben élő Candida albicans nevű élesztőgomba túlszaporodása, ami felborítja a hüvely biológiai egyensúlyát.

Mégis, mi váltja ki a Candida túlszaporodását?

Ennek számos oka lehet, köztük az immungyengeség, a megváltozott hüvelyflóra (például antibiotikum használat után), a túlzott szénhidrátbevitel, de akár egy kis stressz is elég lehet ahhoz, hogy megjelenjenek a tünetek.

shutterstock_1577619370_1.jpg

Bár, mint azt fentebb említettük, nagyon gyakori intim problémáról van szó, a hüvelygombát mégis rengeteg tévhit és félreértés övezi, ami komoly problémát jelenthet mind a megelőzés, mind a tünetek kezelése terén. Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat!

A hüvelyöblítés: lehet, hogy jó ötletnek tűnik, de nem az

Egyenesen rosszat teszel vele, főleg, ha rendszeresen, minden ok nélkül irrigálsz, ugyanis ezzel felboríthatod a hüvelyflóra egészséges egyensúlyát, és károsíthatod a természetes védelmi mechanizmusokat. Ha pedig nincs, ami megvédjen a kórokozók gátlástalan támadásától, máris jönnek a kellemetlen tünetek.

Szeretnél „illatozni” a tested legintimebb régiójában is?

Erre ajánlják az illatosított tamponokat, intim törlőkendőket, „szagűző” betéteket. A valóságban azonban ezek sem tesznek jót a hüvelyflórának. Sőt, a szakemberek szerint a hüvelygomba melegágya lehet a ‘túlzott higiénia’ ugyanis ez megbolygathatja a hüvely belső rendjét. Bármennyire is puritánnak tűnik, a nőgyógyászok szerint bőven elég a tiszta vízzel való mosdás. Az egészségesen működő hüvelynek nincs szüksége illatosításra, a betegnek meg pláne!

Biztos elkaptad Ádámtól...

A hüvelygomba ugyan szexuális úton is terjedhet, ám ez igen ritka. Ezzel kapcsolatban szintén él egy tévhit, mely szerint a partnert is kezelni kell, ám ez csak abban az esetben indokolt, ha neki szintén vannak panaszai. 

A szexuális élet és a hüvelygomba mégis összefügghet valamilyen módon: ha a partnerek a teljes gyógyulást nem tudják kivárni, és gumióvszer nélkül „ugranak” az ágyba,

akkor ide-oda adogathatják egymásnak a gombát, és ez – többnyire a nőknek – hosszú ideig okozhat makacs és kellemetlen tüneteteket.

Jól hangzó Candida-diéta?

A Candida-diéta egyik alapköve a cukrok kiiktatása étrendünkből, ami nemcsak a hüvelygomba kezelése, megelőzése szempontjából előnyös, hanem az alakunkra is jótékonyan hat.

A Candida-diéta új megközelítésének célja a bélben élő jótékony mikroorganizmusok „szaporítása”, hogy ezek aztán kordában tarthassák a Candida gombákat. A diéta legfontosabb elemei a rostban gazdag pékáruk, valamint a gyümölcsök, köztük a flavonoidokban gazdag szőlő, valamint a bogyós gyümölcsök. 

De hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető ez a gyakori betegség?

Kezdjük az egyszerű dolgoknál: az intimflóra egészségének fenntartása érdekében mindenképp hordj “egészséges”, jól szellőző, lehetőleg pamutból készült fehérneműt. Ma már ez is lehet kényelmes és szexi. Viszont jobban teszed, ha a tangának búcsút intesz!

Végül egy fontos kérdés: ha a kanapén laptopozol, az öledben van a géped?

Nem kéne! A laptopból áradó hő izzadságot termelhet és a nem kívánt nedvesség, pláne egy nem megfelelően szellőző fehérneművel kombinálva, könnyen megárthat! Ugyanis a meleg levegő az alsó testrésznél megragadhat, olyan közeget teremtve, ami kedvező lehet a gombák szaporodásának.

 Hirdetés

Micovag plus hüvelykúp hasznos kiegészítője a hüvelygomba-ellenes, azaz antimikotikus terápiának. A Micovag plus komplex összetételének – tejsav, bórsav, kamillából származó bizabolol – köszönhetően a hüvelyi pH optimalizálásával képes meggátolni a gombák szaporodását, mérsékli a gyulladást, valamint enyhíti a hüvelygomba kellemetlen tüneteit is, így többek között a viszketést és az égő érzést.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7615715960
süti beállítások módosítása