Bűzös, színes, darabos? Nem, nem ilyen a természetes hüvelyváladék

Szponzorált tartalom

2020. június 9. Kontent

Senkit nem biztatnánk öndiagnosztikára, de nem árt, ha tudjuk, hogy mit jelentenek a különféle intim tünetek, illetve bizonyos jelek, amelyek akár az alsóneműnkön is megjelenhetnek. Érzékeny téma, de kattints, mert fontos ismerned a tested jelzéseit!

shutterstock_1323869510.jpg

Korábbi posztjainkban beszéltünk már arról, hogy mennyire fontos a hüvelyflóra kényes egyensúlya: ha ez felborul, bakteriális, illetve gombás fertőzések okozta kellemetlen tünetekkel találkozhatunk.

Az abnormális hüvelyfolyás első számú okai a különböző fertőzések. 

Azt azonban tudnotok kell, hogy a hüvelyi folyás természetes, melynek intenzitása egyénenként, illetve a cikluson belül is eltérő. Akkor kell gyanakodnunk intim fertőzésre, ha a normál hüvelyi váladék valamilyen módon eltér a megszokottól.

A hüvelyváladék normál, egészséges állapotában fehér színű, szinte átlátszó; szagtalan, nem darabos. Mennyiségét tekintve egyénenként változó, mindezt ráadásul több tényező is befolyásolhatja, mint például a menstruációs ciklus, pszichés tényezők, várandósság, fokozott nemi vágy.Akkor van baj, ha ez az alapállapot megváltozik, és ahogy előbb említettük, nem szokványos, esetleg egyenesen furcsa színeket vagy szagokat tapasztalunk odalent.

Amennyiben fertőzés áll fenn (akár gombás, akár bakteriális, akár vírusos), úgy a megnövekedett hüvelyi folyás mellett egyéb panaszok is jelentkeznek, pl. más szín, más állag, kellemetlen szag, alhasi fájdalom, viszketés, fájdalmas szex. Ha ezek közül bármelyiket tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz, hogy vizsgálattal és kenetvétellel, esetleg tenyésztéssel felállítsa a diagnózist, és elkezdődhessen a célzott kezelés.

Ez leggyakrabban antibiotikumos kúrát, majd hüvelyflóra-helyreállító terápiát jelent, egyes esetekben pedig a partner egyidejű kezelésére is szükség lehet.

Mit jelenthet a különböző színű, állagú hüvelyfolyás?

Aerob vaginitis

Sárgásfehér színű hüvelyi váladék jellemzi, melyhez diszkomfortérzés, szeméremtesti fájdalom társulhat, tartós fennállás esetén pedig húgyúti fertőzésre hajlamosít. Diagnosztikájához elkerülhetetlen az orvosi vizsgálat. Kezelése antibiotikummal történik, majd ezt követően fontos a Lactobacillus-flóra regenerálása a hüvelyben.

Bakteriális fertőzés

Jellemzője a meglehetősen bűzös halszag a szeméremtesten, a tejfehér színű folyás, a szexuális együttlét alatt különösen bőséges hüvelyfolyás, vagy épp ellenkezőleg: hüvelyszárazság, illetve fájdalmas szexuális aktus. A nem kezelt bakteriális hüvelyfertőzés veszélyes szövődménye lehet a petevezeték gyulladása, ami akár meddőséget is okozhat. 

A gyakran visszatérő bakteriális vaginózis kezelésének célja, hogy az élettani normál hüvelyflóra helyreálljon a hüvelyben, mely aztán így képes lesz a fertőzések kivédésére. Amennyiben hajlamosak vagyunk bakteriális eredetű hüvelyfertőzésekre, célszerű a megelőzést is a mindennapi higiénés rutin részévé tenni, legalábbis átmenetileg.

Számos készítmény közül választhatunk, ám célszerű olyan terméket leemelni a polcról, amely saját szervezetünk igényeihez igazodva, az endogén, azaz belső Lactobacillus-termelődést indítja be úgynevezett prebiotikummal, tehát nem tartalmaz kívülről bevitt Lactobacillus törzset, törzseket.

Gombás fertőzés

Fő tünete a hüvelyi és szeméremtesti viszketés, szeméremtesti duzzanat, hüvelyi diszkomfort, darabos folyás. Ha egy év alatt legalább négyszer is visszatér a gombás fertőzés, akkor krónikus hüvelygombával állunk szemben.

A visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelése általában két részből áll: az akut fertőzés megszüntetéséből, majd az ezt követő fenntartó kezelésből. Ugyanúgy, ahogy az akut fertőzés esetében, itt is választhat kezelőorvosunk lokális (hüvelyi) vagy szisztémás, azaz szájon át szedhető készítményt, ezáltal a kezelés időtartalma is változhat, illetve a lokális és orális készítmények kombinált alkalmazására is szükség lehet. 

Hirdetés

A bakteriális hüvelyfertőzés a fogamzóképes korú nők leggyakoribb hüvelyfertőzése, melynek kellemetlen tünete a szúrós szagú, bőséges hüvelyváladék. Olyan szövődmények is kísérhetik, mint a koraszülés vagy a fájdalmas aktus.

Szerencsére a bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezelésére, illetve megelőzésére recept nélkül hozzájuthatunk a Vitagyn C hüvelykrémhez, amely kettős védelmet nyújt: egészséges savas közeg megteremtésével gátolja a kórokozók megtelepedését, prebiotikum-tartalmával pedig a jótékony Lactobacillusok növekedését segíti, így hozzájárul a hüvelyflóra helyreállításához. Várandósság és szoptatás időszaka alatt is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr615754310
süti beállítások módosítása