Ezekre a jelekre figyelj! – Lehet, depressziós vagy!

Szponzorált tartalom

2020. december 7. Kontent

A depressziót hajlamosak vagyunk összekeverni a búskomorsággal, és azt is kevesen tudják, milyen tünetekre kell magukon odafigyelniük. Depresszió-kisokosunk következik.

shutterstock_1502365082.jpg

Ne bagatellizáljuk el!

Ahogy azt korábban is megírtuk (link az előző posztra), a depresszió nemcsak egy rosszkedv, dacos időszak, hanem mentális betegség, aminek kezeléséhez szakértői segítség kell. A depresszió épp olyan betegség, mint az influenza, ha elbagatellizálják odáig is elmélyülhet, hogy az öngyilkos gondolatokból tettek lesznek, és a beteg megpróbál véget vetni az életének. 

A depresszió olyannyira betegség, hogy a statisztikák szerint az egyik leggyakoribb kórkép a nyugati társadalmakban. A felmérések szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 5-10 százaléka szenved unipoláris depresszióban, további 3-5 százalék a betegség enyhébb tüneteit produkálja. Hazánkban a depresszió előfordulása a felnőtt lakosság körében 15,1 százalék. Az életkori eloszlásra jellemző, hogy gyakori a megjelenés 15-19 év 45-50 éves korban, és a felnőtt nőknél kétszer gyakoribb, mint a hasonló korú férfiak esetében. Egyes felmérések szerint közel minden ötödik ember szenved valamilyen depresszió formában. Megközelítőleg a felük enyhe depresszióban, negyedük középsúlyos, negyedük súlyos depresszióban szenved.

Számos fajta, számos tünet

A depressziónak számos fajtája lehet, megkülönböztetjük az akut / krónikus depresszió, endogén / exogén depresszió, unipoláris / bipoláris depressziót. Ez utóbbinál a depresszív és mániás szakaszok váltakoznak és csak a tüneteket lehet kezelni, magát a betegséget nem lehet megszüntetni. Létezik továbbá téli depresszió, kismamák depressziója, öregkori depresszió, és még hosszan folytathatnánk a sort.

A depresszió kialakulásának többféle oka is lehet, negatív életesemények, családi problémák, a testünkben végbemenő hormonális változások, és depressziót okozhat a tartós stressz is. Ráadásul a depresszió fokozatosan alakul ki, és nem mindig könnyű felismerni, ezért fontos tudni, hogy milyen tünetekre érdemes figyelni. Vannak tipikus, tünetek, mint a búskomorság, a motiválatlanság és a levertség, ám a depresszió nem mindig így jelentkezik. Ennek megfelelően lehetnek  testi, vagy lelki panaszok is a depresszió előhírnökei.

Fizikai tünetek:

  1. alvászavar, álmatlanság
  2. testsúlyváltozás, ez jelenthet fogyást és hízást is
  3. állandó fáradékonyság, kimerültség
  4. nemi vágy csökkenése
  5. egyéb testi panaszok, pl. fejfájás, hátfájás, szédülés, szívdobogásérzés

Lelki tünetek

  1. levertség, búskomorság
  2. bezárkózás, társas érintkezések elhanyagolása 
  3. belső nyugtalanság, szorongás, bűntudat
  4. önbizalomhiány
  5. koncentrációzavarok
  6. energiahiány

Aggodalomra adhat okot, ha a tünetekből több, két hétnél tovább fennáll, de a pontos diagnózis felállítását hagyjuk a szakemberekre.

Hogyan történik a kivizsgálás?

Nem kell megijedni, semmi ördöngősség nem fog történni, jellemzően több alkalommal folytatott beszélgetés, erre specializált tesztek kitöltése után áll fel a diagnózis. Bizonyos esetekben belgyógyászati betegségek is okozhatnak depressziós tüneteket, ezeket fizikális vizsgálattal lehet és kell kizárni.

Ha úgy érezzük, nem tudunk kijönni magunk a gödörből, forduljunk szakemberhez, minél később kérünk ugyanis segítséget, annál nehezebb lesz a depresszióból és annak következményeiből kimászni. A depresszióra rendszerint további problémák rakódnak, mint pl. családi, párkapcsolati, munkahelyi problémák, egzisztenciális gondok, rosszabb esetben szerfüggőség, alkohol és drogproblémák.

A kezelés pszichoterápia és/vagy gyógyszeres kezelés segítségével történik, utóbbitól nem kell félni, az újfajta gyógyszerek mellékhatásai tolerálhatók. A jó hír, hogy a megfelelő kezeléssel a folyamat visszafordítható, a tünetek megszüntethetők. 

Hirdetés

A depresszió az egyik leggyakoribb népbetegség. Minden hatodik ember az élete során legalább egyszer megtapasztalja, és ez a szám évente növekvő tendenciát mutat. A depresszió kialakulásában számos tényező közrejátszhat, többek között a stressz, a napi rutinok megváltozása vagy a ránk nehezedő mindennapi gondok súlya. A Remotiv extra vény nélkül kapható gyógyszer segítséget jelenthet: az orbáncfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer segít javítani a hangulatunkon, fokozza a motivációnkat és csökkenti az enyhe depresszió tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-600x500.png

Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1416292190
süti beállítások módosítása