A férfiaknál súlyos szövődményekkel járhat a hólyaghurut

Szponzorált tartalom

2021. március 23. Kontent

uz_6_uj.jpg

Ritkábban ugyan, de a férfiaknál is kialakulhat húgyúti fertőzés, ráadásul náluk sokkal súlyosabb lefolyású az ilyen jellegű megbetegedés. Mutatjuk, mi a nemek közötti különbség a fájdalmas kórkép kiváltó okait tekintve.

Szövődményeket okozhat

Azt kimondhatjuk, hogy a férfiaknál sokkal ritkábban fordulnak elő a fájdalmas felfázásos tünetek, mint a nőknél, ugyanakkor a betegség lefolyása súlyosabb is lehet. De nézzük először az okokat!

Fertőzés kialakulásához vezethet, ha a húgyhólyag nem megfelelően ürül, mert a hólyagban pangó vizeletben a kórokozók gyors szaporodásnak indulnak.

Ugyanígy a prosztata jó- vagy rosszindulatú megnagyobbodása is okozhat hólyaghurutot, ami általában idősebb korban jellemző. A jóindulatú prosztatanagyobbodás gyakori férfi probléma, erről bővebben itt írtunk. De a gyenge immunrendszer és a hiányos higiénia ugyancsak ludas lehet a hólyaghurut kiváltásában.

Nem jár kevesebb fájdalommal, mint a nőknél

Sőt, az érintett férfiak heves fájdalomról számolnak be, vizeletürítéskor náluk is erős, égő érzés jelentkezik, mellette gyakori a láz, az alhasi fájdalom, illetve a vesetáji és medence körüli fájdalom, továbbá a hólyaghurut az ő esetükben általában komplikáltabb, nehezebben kezelhető, mint a nőknél. A fertőzés érintheti a húgycsövet, a húgyhólyagot, de a mellékherét, az ondóhólyagot és a prosztatát is. Tovább súlyosbíthatja a helyzetet, ha az alsó húgyúti fertőzés a prosztata vagy a herék és a mellékherék gyulladásával is társul.

Férfiak számára nem ajánljuk az otthoni praktikákat, nekik a tünetek jelentkezésénél érdemes egyből urológushoz fordulniuk. Ilyenkor a szakorvos a prosztatát kitapintja, majd a szövet keménységéből, valamint a prosztata nagyságából, állagából és érzékenységéből állapítja meg, milyen további vizsgálatokra van szükség.

A nőknél gyakoribb a hólyaghurut

A hólyaghurut, avagy a felfázás hátterében az esetek túlnyomó többségében baktériumok állnak. Ahogy azt korábbi posztjainkban is írtuk, a nők, anatómiai felépítésük miatt, sajnos fogékonyabbak erre a fertőzésre. Olyannyira, hogy a fiatal nők körében 50-szer gyakrabban fordul elő a hólyaghurut, mint a férfiak között. Ennek egyik oka a rövidebb húgycső, amelyen a baktériumok így könnyebben jutnak fel a hólyagba, valamint a húgycső végbélhez és hüvelyhez való közelsége, hiszen a hólyaghurut leggyakoribb kiváltó oka az E. coli nevű bélbaktérium.

A fertőzésnek szintén forrása lehet, ha a különböző károsító hatások következtében a hüvely egészséges, savas pH-értéke lúgos irányba tolódik, amely a hüvely természetes baktériumflórájának egyensúlyát is megzavarja. Mindezt előidézheti a mosakodógélek, intim spray-k használata, a spermicid géllel vagy kúppal való védekezés, illetve a túl gyakori hüvelyöblítés is. Erről bővebben itt írtunk.

Nem ritka a visszatérő hólyaghurut, amely már összetettebb terápiát igényel. Ugyanakkor az egyszerű felfázás kezdeti tüneteit otthoni praktikákkal is lehet enyhíteni, illetve akár megszüntetni.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Megelőzésre jó lehet a C-vitamin és a tőzegáfonya

A C-vitamin rendszeres szedése savas kémhatásúvá teszi a vizeletet, ami segít megelőzni a baktériumok szaporodását. A gyulladáscsökkentő tőzegáfonyát, illetve a vörös áfonyát fogyaszthatjuk például ivólé formájában, de a kapszulát vagy a teát is kipróbálhatjuk, utóbbiak a gyógyszertárakban vény nélkül beszerezhetők.

Lehet, hogy szörnyű íze van, de hatásos: a medveszőlőtea

Előre szólunk, borzasztó íze van, de tényleg nagyon hatásos. Enyhe vizelethajtó és jó baktériumellenes hatású gyógynövény, így szünteti meg a gyulladást – nem véletlenül ajánlják hólyag, húgycső- és vesemedencegyulladás és női kismedencei problémák esetén. Azonban fontos tudni, hogy a gyógynövény ellenjavallt terhes és szoptató nők, illetve 12 évnél fiatalabb gyermekek számára. Az előírások szerint a kezelés nem tarthat tovább egy hétnél, és évente legfeljebb 5 kúrát szabad tartani.

Tárazz be otthon vény nélkül kapható készítményekből!

A gyógyszertárakban, drogériákban vény nélkül vehetsz olyan készítményeket, amelyeket kimondottan kezdődő hólyaghurutra találtak ki. Ezek általában igazoltan gyulladáscsökkentő, antibakteriális és enyhe vízhajtó hatású gyógynövényi összetevőket tartalmaznak.

Ha nem múlnak a tünetek, irány az orvos!

Amennyiben pár nap alatt sem enyhülnek a tünetek, nincs mit tenni, irány az orvos, aki a vizeletvizsgálat eredménye alapján elrendeli a megfelelő antibiotikumot, amit addig és úgy kell szedni, ameddig és ahogyan azt a szakember előírta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9416457948
süti beállítások módosítása